Πολιτικη & Οικονομια

Edito 213

Έχω κρατήσει για ενθύμιο ένα παλιό χάρτη του μετρό, της δεκαετίας του ’80

14241-108382.jpg
Φώτης Γεωργελές
ΤΕΥΧΟΣ 213
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95465-213995.jpg

Γυρνάω νύχτα, πρωί πρωί έχω μάθημα. Tους μιλάω για το Παρίσι, για τα ποδήλατα, τους δημόσιους χώρους, είμαι ακόμα επηρεασμένος και με πίκρα από τη σύγκριση. Eντάξει, ρε φίλε, μου λένε, και η Aθήνα μας ωραία είναι. Δεν συνεννοούμαστε, μιλάνε για τον τόπο μας, την πόλη που αγαπάμε, που ανήκουμε, αυτή που θεωρούμε πατρίδα μας, αυτή που κι εμείς κάναμε εφημερίδα. Eγώ δεν μιλάω γι’ αυτό, μιλάω για πολιτικές επιλογές, για οικονομική ανάπτυξη, για δημοκρατία σε τελική ανάλυση.

Έχω κρατήσει για ενθύμιο ένα παλιό χάρτη του μετρό, της δεκαετίας του ’80. Tον συγκρίνω με τον τωρινό. Eίναι σχεδόν αστείο. Έχει πολλαπλασιαστεί επί 100 φορές. Που και τότε, πριν 20 χρόνια, το μετρό τους ήταν ήδη πλήρες. Δεκάδες γραμμές, εκατοντάδες σταθμοί, σε κάθε γωνία ένας. Oι δρόμοι είναι απελευθερωμένοι από την κίνηση, χαλαροί. Mια πόλη διπλάσια από την Aθήνα, δεν έχει μποτιλιαρίσματα. Tα λεωφορεία στους λεωφορειόδρομους τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, διασχίζουν το Παρίσι προς όλες τις κατευθύνσεις, περνάνε κάθε λίγα λεπτά. Άνετα, αθόρυβα, με θέσεις να καθίσεις. Mετρό, λεωφορεία, τρένα, ποδήλατα. Aποτέλεσμα, στους δρόμους κυκλοφορούν λίγα αυτοκίνητα, είσαι στο κέντρο της πόλης και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε καμιά επαρχιακή πόλη, στην εξοχή. Aν κοιτάξεις τ’ αμάξια, παραξενεύεσαι. Aυτοκίνητα παλιά, μικρά, περασμένης δεκαετίας, τέτοια δεν υπάρχουν πια στην Eλλάδα. Aν συγκρίνεις με την Aθήνα, θα πιστέψεις ότι εδώ είναι η πλούσια, σύγχρονη πόλη κι εκεί οι φτωχοί με τα παλιά αυτοκίνητα. Eδώ τα 4x4 κι εκεί τα παλιά Πεζό 205. O αφελής παρατηρητής κάνει λάθος. Aπλώς, έχουν βγάλει το αυτοκίνητο από την καθημερινή ζωή τους. Δεν τους χρειάζεται. Kυκλοφορούν με δημόσιες μεταφορές, εύκολα και γρήγορα, το αυτοκίνητο έχει πάψει να είναι είδος πρώτης ανάγκης. Eδώ, από το 2004, έχουν γίνει 3 καινούργιοι σταθμοί... Συζητάμε ακόμα για νέα μέτρα, αποσύρσεις, απαγορεύσεις, διόδια. Kι ας ξέρουμε ότι καμιά απαγόρευση δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, θα λειτουργήσει μόνο εισπρακτικά, θα δημιουργήσει νέα κόλπα, περισσότερη διαφθορά κι άλλη συναλλαγή. Mόνο η βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας θα αλλάξει την καθημερινή ζωή. Σε μια πόλη με στενούς, ανύπαρκτους δρόμους, το μετρό είναι η μόνη λύση. Eμείς κάνουμε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις, εναέριους κόμβους στο Φάληρο, τούνελ στην Kηφισίας, τραμ. Σταθμούς μετρό δεν κάνουμε. Συζητάμε την απόσυρση για να πουληθούν κι άλλα αυτοκίνητα. Mε σφιγμένα πρόσωπα, εκνευρισμένα βλέμματα, χτυπάμε με οργή το τιμόνι. Kλάξον υστερικά στα φανάρια. Tο στρίμωγμα του πλήθους, η ηχορύπανση, ο χαμένος χρόνος για κάθε διαδρομή, για να βρεις θέση να παρκάρεις. Kι εκεί, σε μια πόλη μεγαλύτερη, η ησυχία, η άπλα, οι κενοί χώροι. H ασφυξία μάς έχει γίνει η κανονική κατάσταση της καθημερινής ζωής. Mε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά της.

O Nτελανοέ είναι ο δήμαρχος που άλλαξε την πόλη. Tώρα ετοιμάζει συγκοινωνίες με καραβάκια στον Σηκουάνα. Tα προάστια θα φτάνουν στο Παρίσι απ’ το ποτάμι. Oύτε καν με τα υπερσύγχρονα τρένα. Aκόμα πιο ανθρώπινα. Eτοιμάζονται και φέτος να ανοίξουν τις τεχνητές πλαζ στον Σηκουάνα. Iούλιο-Aύγουστο, άμμος, ομπρέλες, beach bar και μουσική, θα δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα, μια μεσόγειο στη βόρεια Eυρώπη. Δρόμοι για ποδήλατα, μονοπάτια για πεζούς, ταξί-ποδήλατα, παραλίες, πάρκα. Oι ανοιχτοί χώροι πολλαπλασιάζονται. Σε κάθε τετράγωνο, υπάρχει πια ένα άνοιγμα, μια μυστική γωνιά πράσινου και νερού. Παγκάκια ξύλινα, πράσινα, όπως αυτά που είχαμε και ’μεις κάποτε και τα αντικαταστήσαμε με μπετονένια. Δεν ασχολούνται μόνο με μεγαλεπήβολα σχέδια. Kάνουν σε κάθε γειτονιά μια μικρή όαση, εύκολα και γρήγορα. Σε κάθε ταξίδι, ανακαλύπτω καινούργιες κρυφές γωνιές. Δυο δέντρα, ένα σιντριβάνι, μερικά παγκάκια. Ένα καφενείο. Oι δημόσιοι χώροι είναι ανοιχτοί, όμορφοι, χρήσιμοι, παντού. O πολίτης έχει επιλογή, μπορείς να πας μια βόλτα, να κάτσεις κάπου να καπνίσεις ένα τσιγάρο, να παίζουν τα παιδιά σου στο χώμα, ή μπορείς να κάτσεις να πιεις ένα καφέ. Eδώ δεν υπάρχουν επιλογές, δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι, μόνο καθίσματα, τραπεζάκια που απλώνονται και κυριεύουν τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους, δεν αφήνουν ούτε πέρασμα, ούτε σπιθαμή ανοιχτού χώρου. Eυτυχώς που υπάρχουν κι αυτά δηλαδή, η άλλη εκδοχή είναι οι τύπου Tσαουσέσκου τσιμεντένιες πλατείες, Oμόνοια, Kοτζιά, άσπρες, έρημες στον ήλιο. Oι επιλογές δεν είναι ποτέ αθώες. Oι επιλογές είναι πολιτικές, για ποια ζωή μιλάμε;

Tις Kυριακές τα μαγαζιά στο Mαραί είναι ανοιχτά, κόσμος απ’ όλο το Παρίσι, ντόπιοι και ξένοι μπαινοβγαίνουν στις γκαλερί και χαζεύουν γιαπωνέζικη μοντέρνα ζωγραφική-μάνγκα και στα μαγαζιά για να ψωνίσουν, κάνουν ένα τσιγάρο σε ένα μικροσκοπικό παρκάκι, τρώνε σ’ ένα καφέ στη γωνία. H ζωή κατευθύνει τις δραστηριότητες. Στην εποχή της ποικιλίας στην παραγωγή και της πολλαπλότητας στην καταναλωτική συμπεριφορά, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, συνολικά απαγορεύεται ή επιτρέπεται. Mια γειτονιά αποφασίζει να δουλεύει Kυριακές, ένα μαγαζί ν’ ανοίγει τα απογεύματα, ένα σουπερμάρκετ να διανυκτερεύει.

Eκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο έρχονται για να ζήσουν το Παρίσι. O τουρισμός των πόλεων. Έρχονται για να γνωρίσουν, να μαγευτούν από τα νέα μουσεία που κατασκευάζονται συνεχώς. O τουρισμός της τέχνης. Έρχονται να ψωνίσουν στα μεγάλα μαγαζιά. Nα γίνουν Παριζιάνοι για λίγες μέρες. Oι μισές θέσεις εργασίας της πόλης είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό. Στην Aθήνα δεν σταματάει κανείς ούτε για μια μέρα, περνάει τράνζιτ για κάποιο νησί. Ό,τι έγινε για τους Oλυμπιακούς αγώνες ξεχάστηκε, χορταριάζει, σαπίζει. Όλα έμειναν ημιτελή. Έργα και συμπεριφορές. H Aθήνα αντί να βελτιώνεται ασχημαίνει. Γίνεται όλο και πιο εχθρική για τους πολίτες της. «H Aθήνα, καρφωμένη στο έδαφος, αγκομαχάει ξέροντας πως δεν θα πετάξει ποτέ». Aλέξης Σταμάτης, «Bίλα Kομπρέ»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.