Πολιτικη & Οικονομια

#Πρώτη_ φορά_ αριστερά ΠΝΠ

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν οι σημερινοί συγκυβερνώντες τα προηγούμενα χρόνια...

Γιάννης Πολίτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε τρεις μήνες φέρνει τη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή τη φορά με τη συγκεκριμένη κίνηση υποχρεώνει τους φορείς γενικής κυβέρνησης να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον Κοινό Λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδoς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους φορείς εξαιρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν μέσω αυτής της οδού να εξασφαλιστούν 1,6 δις ευρώ μέσω των οποίων θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Μέχρις εδώ καλά. Ωστόσο αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι όλα όσα έλεγαν τα προηγούμενα δύομισι χρόνια στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έλεγαν οι σημερινοί συγκυβερνώντες από το 2012 μέχρι το 2015: Κάθε φορά που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερνε κάποια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η τότε αντιπολίτευση εξαπέλυε μύδρους και έκανε λόγο για χούντα, αντισυνταγματική εκτροπή, πράξεις που καταλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου –τότε υποψήφιοι βουλευτές– αλλά και αμέσως μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –νυν υπουργοί και βουλευτές– διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσουν με τις αντισυνταγματικές ΠΝΠ.

Φτάνοντας στο σήμερα: Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε το εντελώς αντίθετο. Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τις εκλογές και ήδη η κυβέρνηση έχει φέρει δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα η κυβέρνηση κατά την προσφιλή τακτική του non paper θέλησε να απολογηθεί γι’ αυτή της την κίνηση.

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων– στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι. Τα σχόλια δικά σας.


Υ.Γ. 1 Στις εκλογές του Ιανουαρίου οι ψηφοφόροι έδωσαν το ποσοστό του 36,34% στον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει στροφή από την πολιτική της λιτότητας καθώς επίσης και για να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων. Παρ’ όλα αυτά δε τον ψήφισαν για να ασκεί κυβερνητική πολιτική με την τακτική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Υ.Γ. 2 «Αποτελεί δέσμευσή μου από τη θέση της Προέδρου της Βουλής ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες, ούτε άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων διατάξεις, ούτε βέβαια νομοσχέδια εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων χωρίς διάρθρωση ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που δεν πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις». Τάδε έφη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την εκλογή της στο αξίωμα της προέδρου της Βουλής.

Υ.Γ. 3 Η ακόλουθη παροιμία ταιριάζει γάντι με τη συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση: «Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η νύχτα και γελάει».