Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2010: Γιάννης Σγούρος

Τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς, όχι η τρόικα

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 320
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ξέρω να κερδίζω μάχες και όχι να παίζω θέατρο» δηλώνει στην A.V. o νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γάννης Σγουρός, και προσθέτει ότι «τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς και όχι η τρόικα». Μιλάει για το μνημόνιο, το τι θα ψήφιζε γι’ αυτό αν ήταν βουλευτής, λέει τη γνώμη του για τον Β. Κικίλια και τον Γ. Δημαρά, απαντάει στο ερώτημα αν θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση για κρίσιμα προβλήματα της Αττικής.

Είστε υποψήφιος περιφερειάρχης σε μια περιοχή που συγκεντρώνει σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας και τη μισή επιχειρηματική δραστηριότητα επίσης. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε με την εμπειρία σας ως νομάρχης; Γιατί μιλάμε για ένα είδος «μίνι πρωθυπουργού»… Οι αρμοδιότητες της περιφέρειας, όπως περιγράφονται στον «Καλλικράτη», είναι συγκεκριμένες και οριοθετημένες. Όσοι χρησιμοποιούν αυτόν το χαρακτηρισμό περί «μικρού πρωθυπουργού» θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο περιφερειάρχης δεν νομοθετεί.

Θεωρώ λοιπόν «μεγάλο σχολείο» τα 8 χρόνια που θήτευσα ως νομάρχης Αθηνών στη μεγαλύτερη Νομαρχία της χώρας, αλλά πιστεύω ότι οι προτάσεις μου για συγκεκριμένες λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα της Αττικής δίνουν διέξοδο στους πολίτες σε μία δύσκολη περίοδο που έχει χαθεί κυρίως η ελπίδα για το αύριο. Τα μαγαζιά που κλείνουν, η ανεργία που διογκώνεται, η μείωση της αγοραστικής δύναμης δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, τον οποίο πρέπει να σπάσουμε. Η κυβέρνηση σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά κι εμείς αύριο ως Περιφέρεια σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς και όχι η Τρόικα.

Ωστόσο με αυτά που λέτε, ανακύπτει το ερώτημα ότι τα προβλήματα της περιφέρειας Αττικής απαιτούν λύσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη. Εσείς όμως είστε υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχει περίπτωση να πείτε όχι, αν χρειαστεί, σε κυβερνητικές επιλογές; Απάντηση στην ερώτηση δίνουν τα κομματικά στελέχη, ακόμα και σημερινοί υπουργοί, που θεωρούν και το έχουν πει πως «ο Σγουρός δεν ελέγχεται».

Η πολιτική συμπεριφορά του καθενός υποδηλώνει το χαρακτήρα του. Το 98% των αποφάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα βάζω όλα πάνω στο τραπέζι. Ο αυριανός περιφερειάρχης θα έχει τη νομιμοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής για να μπει μπροστά, να πιέσει την κυβέρνηση και να δώσει λύσεις. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και οι λύσεις απαιτούν ευελιξία και γρήγορες αποφάσεις με σεβασμό στη νομιμότητα, στη διαφάνεια, στο ηθικό και στο δίκαιο για την καλυτέρευση της ποιότητας των πολιτών. Ξέρω να κερδίζω μάχες, χωρίς όμως να δίνω θεατρικές παραστάσεις.

Έχετε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του «πυρήνα» της περιφέρειας που είναι η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας; Θα έχετε λόγο και δύναμη, για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ή για το μεταναστευτικό πρόβλημα; Το πρόβλημα αυτό στο κέντρο της Αθήνας, όπως ξέρετε, το ανέδειξα από το 2008 με ανοιχτή δημόσια επιστολή μου προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Καταρχήν πέτυχα να κινητοποιήσω την κυβέρνηση, που μέχρι τότε αγνοούσε την ύπαρξη του θέματος. Δυστυχώς, η τότε κυβέρνηση δεν είχε τη βούληση να το λύσει. Κάναμε πάρα πολλές συσκέψεις αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης επανέφερα το θέμα στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Κατανόησε το πρόβλημα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για πρώτη φορά είχαμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα. Πρέπει να ξέρετε ότι η λύση αυτού του προβλήματος είναι συναρμοδιότητα εννιά υπουργείων. Δεν ήταν στο χέρι μου ως νομάρχης να το λύσω, γιατί, αν ήταν, θα το είχα λύσει. Η Νομαρχία Αθηνών για λογαριασμό των εννιά υπουργείων κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και τους τη γνωστοποίησε. Την κατέθεσα πριν από μερικούς μήνες και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με το κέντρο της Αθήνας. Αυτό, λοιπόν, που ήταν να κάνω το έκανα ως νομάρχης και αν οι πολίτες στις εκλογές του Νοεμβρίου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, το ξέρουν ότι θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Ως περιφερειάρχης δεν έχεις τη δυνατότητα ούτε να συλλαμβάνεις ούτε να κλείνεις ξενοδοχεία ή οίκους ανοχής, έχεις όμως τη νομιμοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής για να μπεις μπροστά και να πιέσεις την κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Αυτό θα κάνω.

Είπατε πριν ότι τα προβλήματα δεν θα τα λύσει η τρόικα. Πράγματι, το μνημόνιο επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων στην Αττική. Περικοπές σε μισθούς, φόροι σε επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση όμως στηρίζει την πολιτική της στο μνημόνιο. Εσείς; Εάν ήμουν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και άκουγα μέσα στη Βουλή μια διαφορετική πρόταση από αυτήν της κυβέρνησης και είχα πειστεί πως η κυβέρνηση κάνει λάθος θα καταψήφιζα το μνημόνιο, θα υπέβαλα την παραίτησή μου από βουλευτής έντιμα και καθαρά χωρίς περιστροφές.

Δεν υπάρχει Έλληνας που να ικανοποιείται από το μνημόνιο. Ήταν αναγκαίο κακό. Το θέμα είναι ποιος μας έφτασε σε αυτή την αναγκαστική επιλογή και πιστεύω όλες οι κυβερνήσεις, μετά τη μεταπολίτευση, έχουν τις ευθύνες τους. Υπήρχαν άλλες εναλλακτικές προτάσεις; Εκτός από την πρόταση του ΚΚΕ, την οποία θεωρώ όπως και οι περισσότεροι Έλληνες ανέφικτη, άλλη πρόταση δεν ακούστηκε.

Ο Βασίλης Κικίλιας είναι κατά του μνημονίου. Η γνώμη σας; Εκφράζει ακριβώς την αντίφαση του πολιτικού του χώρου. Δεν μπορεί να έχουν τη συνταγή που λύνει το πρόβλημα της οικονομίας, να είναι κυβέρνηση 5 χρόνια, να μην την εφαρμόζουν και ξαφνικά να την ανακαλύπτουν τους τελευταίους 4 μήνες. Ακόμη και ο υπεύθυνος Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Μηταράκης, τον Μάιο, που δεν ήξερε αυτή τη μαγική συνταγή, δήλωνε πως η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ήταν αναγκαία γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Σήμερα και ο κύριος Κικίλιας και ο κύριος Μηταράκης είναι στον ίδιο συνδυασμό. Ας τα εξηγήσουν…

Γιάννης Δημαράς. Φίλος ή εχθρός; Είναι φίλος και συνυποψήφιος. Σέβομαι και τιμώ όλους τους συνυποψηφίους μου, αλλά πάνω από όλα σέβομαι τους πολίτες. Αυτοί θα κρίνουν και τελικά θα ψηφίσουν ως περιφερειάρχη αυτόν που θα αξιολογήσουν ως ικανότερο.

Τελικά οι υποψήφιοι κατά του μνημονίου είναι πολλοί. Πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενο μέτωπό τους στο δεύτερο γύρο; Οι περισσότεροι εκ των συνυποψηφίων μου επιχειρούν να δώσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών με μοναδικό στόχο, από ορισμένους, την καταγραφή των κομματικών τους δυνάμεων. Αυτό το θεωρώ εξαπάτηση των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να πάνε οπωσδήποτε στις κάλπες και να μας κρίνουν όλους, όχι από τι χρώμα είναι ο καθένας μας, αλλά με βάση το έργο του καθενός, πόσο πιστεύει στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και τι συγκεκριμένα προτείνει.

Και κάτι τελευταίο. Μήπως τελικά ο «Καλλικράτης» δεν θα περπατήσει γιατί το ταμείο είναι μείον; Πού θα βρείτε τους πόρους για μια τόσο μεγάλη περιφέρεια; Με διαφάνεια και μεθοδικότητα θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τους θεσμοθετημένους πόρους. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι πόροι που προβλέπονται είναι αρκετοί για να παραχθεί έργο και για τις 13 περιφέρειες, αφού το ποσό που θα δοθεί θα είναι σχεδόν τριπλάσιο από το σημερινό που δόθηκε στις Νομαρχίες με τους κεντρικούς αυτοτελείς φόρους. Συνεπώς είναι θέμα το πώς θα διαχειρισθεί ο καθένας αυτά τα ποσά και φυσικά το 1 δις 900 εκ. επιπλέον από το ΕΣΠΑ. Έχουμε ιεραρχήσει τα προβλήματα και αν εκλεγούμε με τη βοήθεια όλων των παρατάξεων πιστεύω πως θα καταφέρουμε να δώσουμε τουλάχιστον την ελπίδα στους πολίτες που σήμερα, δικαιολογημένα, την έχουν χάσει.