Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2010: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Όταν οι ενεργοί πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 319
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9244-21058.jpg

Η Χριστίνα Κοσμά - Μανταφούνη, τοπογράφος μηχανικός και υποψήφια δήμαρχος με την υπερκομματική και ανεξάρτητη κίνηση «Πρωτοβουλία Πολιτών» στον Ενοποιημένο Δήμο Κηφισιάς, προτείνει νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης για τους δήμους

Nαι! Οι πολίτες έχουν απαξιώσει τους πολιτικούς! Άδικα; Όχι. Έχουν απαξιώσει και την πολιτική; Η απάντηση είναι πως όχι. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε οργανωμένες κινήσεις ενεργών πολιτών που αναλαμβάνουν δράση να αλλάξουν την πόλη τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Οι atenistas πρόσφατο και λαμπρό παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο. Η αδυναμία της κεντρικής διοίκησης ακόμα και για τα αυτονόητα έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για πρωτοβουλίες πολιτών.

Σήμερα, σε εποχή κατεξοχήν κοινωνικής κρίσης, πρέπει να αυξήσουμε την τοπική ικανότητά μας να διαχειριστούμε αλλαγές, αλλαγές στο κράτος, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης και απόδοσης του δημόσιου τομέα και να εξυγιανθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και των πολιτών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομική ευημερία, η αύξηση της απασχόλησης, η ποιότητα ζωής και το υψηλό επίπεδο αστικού περιβάλλοντος είναι αλληλένδετα. Η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι πλεονέκτημα της αγοράς, και μαζί με την ισόρροπη κοινωνική ένταξη και την οικονομική ευημερία δημιουργούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Στην εποχή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης οφείλουμε να αλλάξουμε απόψεις και συμπεριφορές. Να φύγουμε από το «όσα κλείνει η πόρτα μας» και να λειτουργήσουμε συλλογικά, με ενδιαφέρον και αλληλεγγύη για το συμπολίτη μας. Ακριβώς λόγω της δημοσιονομικής στενότητας, πρέπει να αυξήσουμε την αλληλεγγύη. Απαιτούνται νέοι τρόποι διαχείρισης για να αντιμετωπίσουμε τα πολυδιάστατα και αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η πόλη μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη ενός συστήματος συλλογής των οργανικών απορριμμάτων και η δημιουργία δύο ή περισσοτέρων μικρής κλίμακας  (100-150 ΚW) εργοστασίων, μετά από ειδική για το σκοπό αυτό μελέτη βιωσιμότητας και χρηματοδότησης που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο δήμο:

- Επεκτείνεται το σύστημα ανακύκλωσης και μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές

- Παράγεται εξαιρετικής ποιότητας οργανικό λίπασμα που μπορεί να διατίθεται δωρεάν στους δημότες της πόλης και να χρησιμοποιείται στους δημόσιους χώρους πρασίνου

- Υποκαθίστανται συμβατές μορφές παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον

- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας

- Ο Δήμος καθίσταται ενεργειακά αυτόνομος

- Δημιουργείται μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για το δήμο, που μπορεί να χρηματοδοτήσει πληθώρα αναπτυξιακών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων

Κάθε εγκατάσταση μπορεί να χωροθετηθεί σε κατάλληλη έκταση περίπου ενός στρέμματος, ενώ το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα € 350.000-400.000, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Αναλόγως της βιομάζας που θα συλλέγεται από το δήμο, μπορεί να αποδίδει έως 200-300 MWh κατ’ έτος.

Η εξοικονόμηση πόρων αλλά και η δημιουργία εσόδων για το δήμο, που σε τελική ανάλυση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση δημοτικών τελών αλλά και στην αξιοποίηση πλεοναζόντων πόρων προς όφελος των δημοτών, είναι το διακύβευμα για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.