Οι δαίμονες της «πραγματικής οικονομίας»
Έχω διαβάσει άπειρες θεωρητικές προσεγγίσεις για την κρίση στην παγκόσμια οικονομία
*Tου Βασίλη Καραγιάννη
Έχω διαβάσει άπειρες θεωρητικές προσεγγίσεις για την κρίση στην παγκόσμια οικονομία, μα βλέποντας τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα, τείνω να επιλέξω ως πιο αληθοφανή εκείνη που συνδέει το κραχ με το πείραμα Cern. Η θεωρία αυτή λέει ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει ατιμώρητα με τις Ελβετικές Άλπεις, που ’ναι ο Όλυμπος των τραπεζιτών. Οι θεοί της τοκογλυφίας ενοχλούνται αν σκάβει κανείς στα έγκατα του σπιτιού τους κι ενεργοποιούν αυτόματα τους μεγάλους δαίμονες του χάους που κινούνται στο φαντασιακό πεδίο. Πώς άλλωστε να εξηγήσει κανείς καλύτερα τις απόψεις που παρατίθενται στις ειδήσεις των 8 της ελληνικής τηλεόρασης κι αναφέρονται στην κρίση της «πραγματικής οικονομίας»;
Αρκετοί απ’ όσους είναι υπεύθυνοι για το ότι οι τιμές στην αγορά εκτοξεύτηκαν μέσα σε έξι χρόνια στα ύψη, ώστε να μην μπορεί να αγοράσει κανείς παρά μόνο τα απαραίτητα, κλαίνε και οδύρονται για την κατάντια που έχουμε φτάσει, κι έχουν όλοι στο τσεπάκι τους τις λύσεις. Μια φουρνάρισσα μιλάει μπροστά στις κάμερες και λέει ότι έχει πολλά έξοδα κι από τους επτά εργαζόμενους στην επιχείρησή της θα απολύσει τρεις. Στη συνέχεια εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων διαμαρτύρονται γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει, αυτοί δεν βγαίνουν και οι τράπεζες που επιδοτούνται από το κράτος δεν τους δανείζουν πια. Ισχυρίζονται με τη σειρά τους ότι θα απολύσουν το 1/3 των υπαλλήλων. Ιδιοκτήτης super market δηλώνει περίλυπος ότι έπεσαν οι πωλήσεις στα τρόφιμα και πρέπει να γίνουν απολύσεις. Πολυεθνική που ανακοίνωσε ζημιές, λόγω πτώσης στις αξίες των μετοχών της, μειώνει το προσωπικό της κατά το 1/4. Ο Αλογοσκούφης επιμένει στο να φορολογεί αδιάκριτα ακόμα και αυτούς που παίρνουν 700 ευρώ με μπλοκάκια. Αυξάνονται οι μισθοί των διευθυντών των οργανισμών, μετά τις αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών, των βουλευτών, των δημάρχων και των νομαρχών. Ορισμένοι επιχειρηματίες που επιδοτήθηκαν από την κοινότητα και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκτός χώρας, στα Βαλκάνια, φωνάζουν ότι καταστράφηκαν και θα πρέπει να τους βοηθήσει το κράτος. Όχι το ρουμάνικο, αλλά το ελληνικό.
Οι τράπεζες θα επιδοτηθούν με 28 δις ευρώ και δεν κατεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά τα ανεβάζουν ώστε να μην μπορεί να τα αποπληρώσει κανείς. Οι εργολάβοι πουλάνε σπίτια με γραμμάτια και κάνουν υπέρογκες εκπτώσεις 5%.
«Η κρίση στην πραγματική οικονομία» λέει ο τηλεοπτικός παρουσιαστής «άρχισε». «Όλα αυτά που είδατε εκπονούν το πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της».
Το σύνθημα της κοινωνίας των επιχειρηματιών το συνοψίζει ο πραγματικός τους ηγέτης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Τέρμα τα κεκτημένα των εργαζομένων». Η φουρνάρισσα «δεν βγαίνει» παρ’ όλο που η τιμή των πρώτων υλών έχει πέσει κατά 30% κι έχει ανεβάσει την τιμή του ψωμιού κατά 20 λεπτά. Ο έμπορος πουλάει τα προϊόντα του δυο και τρεις φορές πάνω από το 2002 σε ανθρώπους που οι αυξήσεις που πήραν ήταν συνολικά 10% μέσα σε 6 χρόνια και απορεί που δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Ο ιδιοκτήτης super market νομίζει ότι έχει delicatessen στο Γκστάαντ, που κι εκεί είναι απείρως φθηνότερα από όσο στο Περιστέρι. Τα μεγαλοστελέχη των πολυεθνικών πληρώνονται 40 φορές πάνω απ’ ότι οι εργαζόμενοι. Παίρνουν και υπέρογκα bonus γιατί αύξησαν την τιμή του παγωτού από 200 δρχ. σε 2 ευρώ, ώστε να μην μπορεί να το αγοράσει κανείς.
Οι εργαζόμενοι στις πολυεθνικές απαγορεύεται να συνδικαλίζονται παρά το Σύνταγμα και οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα δεν μιλάνε γιατί οι περισσότεροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή μαφιόζοι. Έτσι, ποιος να αντιδράσει; Οι επιχειρηματίες που βγήκαν στα Βαλκάνια είναι πολλοί και καλά έκαναν, εκτός από αυτούς που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, άφησαν τον κόσμο στην Ελλάδα άνεργο για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους με τα φθηνά μεροκάματα. Οι διευθυντές των οργανισμών διορίστηκαν από το κόμμα τους για να δημιουργούν ελλείμματα. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες ψηφίστηκαν για να διαχειρίζονται ελλείμματα. Οι εργολάβοι έχτισαν μέσα σε δέκα χρόνια τόσα πολλά σπίτια, που για να απορροφηθούν πρέπει η Ελλάδα να φτάσει σε πληθυσμό τα 20.000.000. Ο Αλογοσκούφης φορολογεί τους ανθρώπους που δεν τα βγάζουν πέρα, για να επιδοτηθούν οι τράπεζες που έχουν ξεσκισθεί στα κέρδη από τα πανωτόκια. Μήπως όλοι αυτοί που είδατε σήμερα στις ειδήσεις των 8 (αφού τους πληρώσουμε και τους σώσουμε), στην ουσία θέλουν να μείνουν μόνοι τους, να αγοράζουν και να πουλάνε μεταξύ τους σε ό,τι τιμές θέλουν κι οι υπόλοιποι να αποχωρούμε σιγά-σιγά; Αν αυτή είναι η πραγματική οικονομία, τότε χάρισμά τους. Ας μείνουν με τους δαίμονες των Ελβετικών Άλπεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Η απόσταση από τον Παύλο Πολάκη
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου
Οι δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης
Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή
«Επιτέλους μετά από μήνες θα αποκτήσουμε πλήρη ιεραρχία», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ανοιχτή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή
Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Η ανάρτηση για την ψήφο του πρώην πρωθυπουργού
Με αφορμή την παράταση που δόθηκε στις κάλπες
Τουλάχιστον 60.000 έχουν ψηφίσει μέχρι τις 18:00 - Αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου
Η ανάρτησή της στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.