- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εurovision 2015 highlights
Τι καλό θα δούμε στη Βιέννη - Ψηφίστε το αγαπημένο σας
Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 23 Μαΐου για να μάθουμε ποιος θα είναι ο διάδοχος της Κοντσίτα Βουρστ, όμως οι 40 χώρες που δήλωσαν συμμετοχή έχουν ήδη επιλέξει τους καλλιτέχνες και τα τραγούδια που θα τους εκπροσωπήσουν στον διαγωνισμό που γιορτάζει φέτος την εξηκοστή του επέτειο. Και όπως φαίνεται, φέτος θα είναι μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρονιά όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τον τελικό νικητή. Σήμερα σας παρουσιάζουμε εκείνους που έχουν ήδη ξεχωρίσει από τη γραμμή της εκκίνησης.
Ιταλία
Ο συνδυασμός της ποπ με την όπερα ποτέ δεν κατάφερε να σαρώσει στη Eurovision - θυμόμαστε π.χ. την ατυχή εμφάνιση του γάλλου Βασιλί Αμορί το 2011. Τρεις εικοσάχρονοι -δύο τενόροι και ένας βαρύτονος- ευελπιστούν να το αλλάξουν αυτό. Με καριέρα στη δισκογραφία από το 2010, οι Il Volo έχουν αποδείξει επιπλέον ότι μπορούν να διακριθούν σε ένα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα, θριαμβεύοντας στην ψήφο του τηλεοπτικού κοινού κατά τη διάρκεια του πρόσφατου φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Αν τα καταφέρουν, το «Grande amore» θα είναι το πρώτο τραγούδι χωρίς αγγλικό στίχο που κερδίζει μετά το «Molitva» της Σερβίας το 2007.
Ισπανία
Η πιθανότητα ο διαγωνισμός να επιστρέψει στη Μεσόγειο δέκα χρόνια μετά τη διοργάνωση της Αθήνας αυξάνεται με τη φετινή συμμετοχή της Ισπανίας, που επιστράτευσε για αυτό τον σκοπό μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εγχώριας ποπ σκηνής. Η 30χρονη Εδούρνε (το όνομά της σημαίνει «χιόνι» στη γλώσσα των βάσκων) φιλοδοξεί να γίνει η Αμαζόνα του φετινού διαγωνισμού συνδυάζοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση με μια εξαιρετική φωνή. Οι ισπανοί δεν άφησαν τίποτα στην τύχη φέτος, καθώς τη σύνθεση του τραγουδιού που έχει τον τίτλο «Amanecer» (Το χάραμα) υπογράφουν οι δημιουργοί του σουηδικού «Euphoria».
Εσθονία
Αν δεν ψάχνουμε απλώς το τραγούδι που θα κερδίσει έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό αλλά εκείνο που θα ακουστεί περισσότερο στα ραδιόφωνα από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ, μάλλον θα πρέπει να ποντάρουμε στη φετινή συμμετοχή της Εσθονίας. Το «Goodbye to yesterday» είναι το πολύ ταιριαστό ντουέτο του 35χρονου Στιγκ που είναι και ο συνθέτης με την 21χρονη Ελίνα. Η νοσταλγική '60s ατμόσφαιρα του κομματιού σε συνδυασμό με τους σατιρικούς στίχους που περιγράφουν την ιστορία ενός ζευγαριού που αντί να αποφύγει τον χωρισμό επιλέγει να τον διασκεδάσει, ίσως φέρουν τον διαγωνισμό στη Βαλτική του χρόνου.
Σουηδία
Η αντεπίθεση των βόρειων συνεχίζεται με την υπερδύναμη του θεσμού που δεν είναι άλλη από τη Σουηδία. Οι σουηδοί τηλεθεατές επέλεξαν φέτος τον ωραίο Μανς Σέλμερλεφ ποντάροντας τόσο στο σεξ-απίλ του 29χρονου ερμηνευτή, όσο και στα εντυπωσιακά γραφικά που τον συνοδεύουν επί σκηνής. Όσο για την γκέι κοινότητα της Σουηδίας, αυτή φαίνεται διχασμένη: Από τη μία θυμούνται την πρόσφατη γυμνή εμφάνιση του Μανς σε σουηδικό γκέι φεστιβάλ· από την άλλη δεν μπορούν να ξεχάσουν τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε λίγο μετά σε μια τηλεοπτική εκπομπή (είχε πει ότι η ομοφυλοφιλία "δεν είναι φυσιολογική" και ότι είναι καλύτερο «οι άντρες να κοιμούνται με γυναίκες και να κάνουν παιδιά για να διαιωνίζεται το είδος»). Το τραγούδι έχει τίτλο «Heroes».
Βέλγιο
Πολλές χώρες -και η Ελλάδα- ποντάρουν φέτος σε νεαρούς καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν μέσα από τηλεοπτικούς διαγωνισμούς ταλέντων. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο 18χρονος Λοΐκ Νοτέ που με την πολύ ιδιαίτερη φωνή του ξεσήκωσε την επιτροπή του The Voice στο Βέλγιο ερμηνεύοντας το «Diamonds» της Rihanna. Ο ίδιος έγραψε το «Rhythm inside» με το οποίο θα εκπροσωπήσει φέτος την πατρίδα του. Και επιλέγει να ρισκάρει με μία συμμετοχή που συμβαδίζει απόλυτα με τα σύγχρονα ποπ ακούσματα, αποφεύγοντας εντελώς τα γνωστά φεστιβαλικά κλισέ.
Σλοβενία
Οι σλοβένοι Maraaya είναι ένα παντρεμένο ανδρόγυνο - το όνομα του συγκροτήματος είναι συνδυασμός των ονομάτων τους, Μαριέτκα και Ρέι. Οι δυο τους φιλοδοξούν να πετύχουν την καλύτερη επίδοση της Σλοβενίας τα τελευταία δώδεκα χρόνια τόσο με τους ρετρό-ποπ ρυθμούς του «Here for you» όσο και με τη φωνή της Μαριέτκα που θυμίζει μεγάλες αγγλίδες τραγουδίστριες όπως η Duffy και η Adele. Τα τεράστια ακουστικά που φοράει αλλά και η χορεύτρια με το αόρατο βιολί είναι το σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος που θα συνοδεύσει την εμφάνισή τους στη Βιέννη.
Ισραήλ
Οι φετινές συμμετοχές μπορούν χονδρικά να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Εκείνες που ακολουθούν το επικό/φεστιβαλικό στιλ της περσινής νικήτριας Κοντσίτα Βουρστ και τις πιο ψαγμένες/ραδιοφωνικές στα πρότυπα των ολλανδών Cοmmon Linnets που ήρθαν δεύτεροι πέρσι. Το πιο γλεντζέδικο ύφος της έθνικ-ποπ με το οποίο είχαν μεσουρανήσει στο πρόσφατο παρελθόν χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αρμενία, θα είχε μείνει ορφανό φέτος αν το Ισραήλ δεν αποφάσιζε να ποντάρει εκεί για να επιστρέψει στον τελικό μετά από 4 χρόνια. O 18χρονος Ναντάβ Γκουέτζ αναδείχτηκε και αυτός μέσα από τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων και επιχειρεί να συνδυάσει το R&B με τους ξεσηκωτικούς χορευτικούς ρυθμούς της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον δεν παραλείπει να διαφημίσει τουριστικά το Τελ Αβίβ μέσα από το βίντεο-κλιπ του «Golden boy».
Γεωργία
Η Γεωργία ήταν για πολλά χρόνια το «αποπαίδι» του διαγωνισμού, τουλάχιστον σε σχέση με τις επιδόσεις των καυκάσιων γειτόνων της όπως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Φέτος η 20χρονη Νίνα Σουμπλατί θα επιχειρήσει να το αλλάξει αυτό με μια φεμινιστική και πολύ ροκ συμμετοχή που έγραψε η ίδια και αναφέρεται στις πολεμίστριες ("Warriors"), δηλαδή τις γυναίκες που ξεχωρίζουν καθημερινά με τον δυναμισμό και την προσφορά τους. Στο ίδιο πνεύμα και το βίντεο-κλιπ όπου πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της γεωργιανής ιστορίας όπως η βασίλισσα Ταμάρ. Η Νίνα είναι τόσο ροκ που αποφάσισε να λανσάρει διαδικτυακό διαγωνισμό για το τατουάζ που θα χτυπήσει στο κορμί της την ημέρα που θα εμφανιστεί στον διαγωνισμό!
Ρωσία
Οι υποκριτικές μπαλάντες για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών ήταν κάποτε ειδικότητα του Ισραήλ στη Eurovision. Εδώ και λίγα χρόνια τη σκυτάλη στο είδος φαίνεται να έχει πάρει η Ρωσία. Το επαναλαμβάνει και φέτος με το τραγούδι «Α million voices» και στίχους-χιλιοειπωμένα κλισέ όπως «προσευχόμαστε για την ειρήνη» και «είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά ίδιοι». Στίχοι που είναι ακόμα πιο ασυγχώρητοι αν σκεφτεί κανείς ότι η Ουκρανία δεν συμμετέχει φέτος στον διαγωνισμό εξαιτίας του πολέμου με τους αντάρτες που υποστηρίζει η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας. Η μοναδική ελπίδα που έχει φέτος η Ρωσία να διασκεδάσει την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι άλλη από την πανέμορφη 28χρονη Πολίνα Γκαγκάρινα που αναδείχτηκε και αυτή μέσα από έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η Πολίνα έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα αφού οι γονείς της έμεναν για λίγα χρόνια εδώ πριν επιστρέψουν στη Ρωσία.
Αυστραλία
Ειδικά για την φετινή εξηκοστή επέτειο του διαγωνισμού, η EBU αποφάσισε να προσκαλέσει την Αυστραλία να συμμετέχει για μία και μοναδική φορά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ευχαριστήσει το αυστραλιανό κοινό που παρακολουθεί φανατικά τον διαγωνισμό εδώ και χρόνια χωρίς να μπορεί να συμμετέχει. Και προειδοποιώντας ότι η μοναδική περίπτωση να επαναληφθεί κάτι τέτοιο είναι αν η Αυστραλία καταφέρει να κερδίσει φέτος! Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που υποψιάζονται ότι η EBU φλερτάρει με την ιδέα να προσκαλεί μία χώρα εκτός Ευρώπης κάθε χρόνο ώστε να τονωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για τον θεσμό. Πολλά ονόματα ακούστηκαν σε μια χώρα με πλήθος διεθνών σταρ, αλλά η αυστραλιανή τηλεόραση κατέληξε τελικά στον άγνωστο εκτός Αυστραλίας 34χρονο Γκάι Σεμπάστιαν που είχε κερδίσει έναν διαγωνισμό ταλέντων πριν χρόνια και προσπαθεί τώρα να αναβιώσει την καριέρα του. Ο Γκάι επέλεξε funk και soul ρυθμούς για τη συμμετοχή του «Τonight again».
Όπως είναι φανερό από τις παραπάνω συμμετοχές, ο ανταγωνισμός προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρός φέτος. Έστω κι αν αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε μόνο σε δέκα, αφήνοντας εκτός αρκετές άλλες χώρες που διεκδικούν κι αυτές μια θέση στη δεκάδα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε όλες εκείνες που επέλεξαν φέτος κάποια συμμετοχή με «μήνυμα» όπως η Φινλανδία που στέλνει ένα 4μελές συγκρότημα με σύνδρομο Down, η τραγουδίστρια της Πολωνίας που έχει μείνει ανάπηρη μετά από τροχαίο, η μπαλάντα της Γαλλίας που αναφέρεται έμμεσα στις φετινές τρομοκρατικές επιθέσεις, το τραγούδι της Αρμενίας που γράφτηκε για την 100η επέτειο της γενοκτονίας των αρμενίων και το τραγούδι της Ρουμανίας που μιλάει για τους γονείς που φεύγουν μετανάστες και αφήνουν πίσω τα παιδιά τους. Μέσα σε όλα αυτά, να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην ελληνική συμμετοχή που αν καταφέρει να ξεχωρίσει θα το οφείλει αποκλειστικά στην ευγενή παρουσία και την όμορφη φωνή της Μαρίας-Έλενας Κυριάκου.
Για το τέλος, ας δώσουμε τον λόγο στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες για μία μίνι μουσική δημοσκόπηση. Από τα παραπάνω δέκα τραγούδια εσείς ποιο θα επιλέγατε;