Πολιτικη & Οικονομια

Gimme, gimme, gimme the floor…

(το λες και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων)

115108-627044.jpg
Αλεξάνδρα Κατσαρού
ΤΕΥΧΟΣ 235
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90963-204407.jpg

Η ελληνικη αποστολη

Give the floor” ήταν η μόνιμη επωδός των έργων και ημερών μας στις Βρυξέλλες. «Σου δίνω το λόγο». Όχι, δεν υπόσχομαι, σ’αφήνω απλά να μιλήσεις... Και βλέπουμε.

Από τις 2 έως τις 9 Νοέμβρη, η νεολαία της Ευρώπης κινητοποιήθηκε. Με αφορμή το European Youth Week, μια πανευρωπαϊκή γιορτή με επίκεντρο τις Βρυξέλλες, οι νέοι αρπάζουν μικρόφωνα και καταθέτουν προτάσεις, κάνουν απολογισμούς, σχεδιάζουν το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα σε όλα τα κράτη-μέλη, σχεδιασμένες από νέους για νέους. Απευθείας από τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμεταδίδω.

Βοήθησε κι εσύ ένα emo, μπορείς. Και κάπως έτσι βρίσκεσαι ξαφνικά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο έδρανο 207, να κάνεις γκρίνιες στον επίτροπο Φιγκέλ, στον Νομό Πιερίας να ενημερώνεις για τα προγράμματα Νέων της Ε.Ε., στο ΠΙΚΠΑ Βούλας μαζί με Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους να βοηθάτε ανάπηρα παιδιά, στη Λετονία να υπερασπίζεσαι το δικαίωμα στη διαφορετικότητα παρέα με είκοσι emo. Μόλις πρότεινες καινούργιες πολιτικές στην Ε.Ε. Πιο απλά; Μόλις έζησες το European Youth Week.

Γιουροπίαν σίτιζεν. Το European Youth Week είναι κάτι που συμβαίνει τέσσερα χρόνια τώρα, αλλά κανείς ποτέ δεν πήρε πρέφα. Εδώ γύρω τουλάχιστον. Περήφανα νιάτα από όλη την Ευρώπη δίνουν ραντεβού στις ανήλιαγες Βρυξέλλες, εντοπίζουν τα στραβά του κόσμου τούτου και καταστρώνουν πολιτικές αναβάθμισής του. Πολύ μακριά από το νεανικό αίτημα «περισσότερο τυρί στην τυρόπιτα», αυτά τα εναλλακτικά πιτσιρίκια έχουν ξοδέψει ήδη τη μισή τους ζωή σε τέσσερις τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες το καθένα, έχουν και κάνα δυο πτυχία, έχουν προσφέρει εθελοντική εργασία. Περνάνε και γριούλες απέναντι, σου ψήνουν και καφέ. Μαζεύτηκαν λοιπόν εδώ –κυρίως μέσω του Youth Forum και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων– για να κάνουν προτάσεις πάνω στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Ε.Έ. τα επόμενα 20 χρόνια.

Πριν καταλήξουν εδώ, όμως, πραγματοποίησαν στη χώρα τους προγράμματα πάνω στα ΑΜΕΑ, τον εθελοντισμό, τη διαφορετικότητα. Παρήγαγαν έργο. Η ελληνική πιτσιρικαρία δεν πήγε πίσω.

Εβρό-πη. Παράλληλα με τη μάλτι-κάλτι συνάντηση των Βρυξελλών, πίσω στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες 31 χώρες που συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων καλά κρατούσε. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας –και με τις ευχές της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας– τιμημένα ελληνόπουλα έδρασαν συντονισμένα για το λανσάρισμα μιας καινούργιας νοοτροπίας. Αυτής του Ευρωπαίου Πολίτη.

Όλες σχεδόν οι ομάδες και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ενδεικτικά: Ηπείρου, Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Τρικκαιών (αυτά είναι τα Τρίκαλα), Κυπρίνου (γι’αυτό δεν έχω ιδέα), Πιερίας, Καλλικράτειας και Αρχαίας Ολυμπίας) επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση των νέων όσον αφορά τα προγράμματα της Ε.Ε. για νέους, τους όρους και τους θεσμούς της, τις πολιτικές και το γλωσσάρι της, το βιβλίο των Νέων της Ευρώπης, τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη. Και καλά έκαναν. Μοίρασαν memory sticks με πληροφοριακό υλικό, οργάνωσαν ημερίδες, έστησαν sites, το έψαξαν το πράγμα. Αν δεν έφτασαν ως εσένα, μπες στο site της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr) και θα καταλάβεις.

Αυτό το entrepreneurship που άκουγα όλη τη βδομάδα στις Βρυξέλλες και δεν μπορώ ακόμη να προφέρω, ανέλαβαν να μου το εξηγήσουν τρεις ελληνικές ομάδες. Η ομάδα της Κομοτηνής, της Ηγουμενίτσας και αυτή της Ελευσίνας ασχολήθηκαν με την επιχειρηματικότητα των νέων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ευκαιρίες που τους δίνονται μέσω των προγραμμάτων της (δεν βρήκα επιχορήγηση για να ανοίξω cherry-beer bar αλλά μάλλον δεν έψαξα καλά, ρίξε κι εσύ μια ματιά αν σκέφτηκες κάτι πιο βατό απ’αυτό).

Σε απευθείας σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο απ’τις ελληνικές ομάδες αφιέρωσαν τη δράση τους στον Διαπολιτισμικό Διάλογο, μιας και σε αυτόν έχει αφιερωθεί το 2008. Σε Intercultural Dialogue επιδόθηκαν ο Σύλλογος Χερσονήσου, ο Νομός Φλώρινας και οι νέοι του Ψυχικού, που οργάνωσαν τηλεδιάσκεψη με αντίστοιχες ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη και συζήτησαν για τη θέση των νέων σε ευρωπαϊκά πλαίσια.

Στο ίδιο θέμα –αλλά με πιο πρακτικό χαρακτήρα– κινήθηκε ο Νομός Κομοτηνής με τη Διαβαλκανική Συνάντηση Νέων, εξετάζοντας θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, ανεργίας και εθελοντισμού, θέματα που αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα και των υπόλοιπων ομάδων. Όπως του Δήμου Συκεών, που έφερε σε επαφή τους νέους με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, και των ομάδων Θεσσαλονίκης και Επιστημονικού Συλλόγου Νέων Ιατρών που εστίασαν στον εθελοντισμό. Για το πρόγραμμα Youth in Action έχεις ακουστά; Κακώς αλλά διορθώνεται. Οι νέοι της Πιερίας, της Κρήτης, του Ασκληπιείου, των Ακριτών και της Αρχ. Ολυμπίας μπορούν να σε ενημερώσουν σχετικά.

Αν πάλι είσαι τύπος φλου-αρτιστίκ και δεν καταλαβαίνεις από Οργανώσεις και Ενώσεις, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων Πάτρας, Ακριτών, Ιλισού και Γαζίου θα σε προσεγγίσουν μέσω κινηματογράφου, ποίησης, φωτογραφίας και συγγραφής. Αν είσαι τύπου αρνητικός με όλα αυτά, μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αν και το παρακάτω είναι καλύτερο.

“Η ανάμνηση απ’ την Greece θα σου μείνει για forever…” Στις Βρυξέλλες έφτασαν τα καλύτερα projects απ’όλη την Ευρώπη. Όχι, δεν λείψαμε ούτε από εκεί. Το ΠΙΚΠΑ Βούλας προνόησε φέρνοντας εθελοντές από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία) για να δουλέψουν με παιδιά με αναπηρίες. Η ομάδα TANTEM με ιθύνοντα νου την Πόπη Τσάφου έχει υποδεχτεί πάνω από 60 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο στην «Αποικία» της, εργαζόμενοι πάνω στην κοινωνική επανένταξη των παιδιών. Έπρεπε να φτάσω στο Βέλγιο για να μάθω για τη δράση τους... Ήπια τρεις μπύρες-κεράσι με τρεις από αυτούς και ευχαρίστησα τους θεούς που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Σε σπαστά ελληνικά πάντα, για να μη χαλάσω την περιρρέουσα esperanto ατμόσφαιρα.

Structured Dialogue. Δομημένος ή Διαρθρωμένος Διάλογος. Πίσω στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων ήταν εξαιρετικά αφιερωμένη στο παραπάνω topic. Οι μισοί απ’ τους συμμετέχοντες μαζεύτηκαν γύρω από πέντε τραπέζια και επιδόθηκαν σε απολογισμούς και σχέδια για το μέλλον. Αρχικά όλο αυτό έφερνε σε πρόσκληση σε τσάι με δύο κουταλιές γκρίνια και πολλά συντηρητικά. Με τις μέρες, τα παιδιά πήραν μπρος και κατέληξαν σε αξιόλογες πολιτικές και προγράμματα. Θα εισακουστούν; Μακάρι. Αν και η συνάντηση με την πρόεδρο του Youth Forum, που είναι ο σημαντικότερος φορέας νέων αυτή τη στιγμή, μόνο για το αντίθετο μας προετοίμασε.

Ή εγώ είμαι απαισιόδοξη ή κάποια έπεσε στη μαρμίτα με τα ladose. Η άλλη μισή Ευρωπαϊκή νεότητα του event ασχολήθηκε με πιο πρακτικά ζητήματα. Τρεις ομάδες ανέλαβαν να φτιάξουν βίντεο με θέματα που τους δόθηκαν. Και όλα αυτά κατέληξαν σε ένα σόου - τελετή λήξης. Η Κομισιόν κάλυψε τα έξοδα 250 ανθρώπων για 5 μέρες στις Βρυξέλλες. Για ένα σόου. Αυτά τα παιδιά, πριν φτάσουν εκεί για να καθήσουν σ’ ένα τραπέζι ή να φτιάξουν ένα βίντεο, είχαν δουλέψει για να κάνουν καλύτερη τη ζωή κάποιων άλλων παιδιών, λιγότερο προνομιούχων. Πήραν απ’ το χέρι ανάπηρους, κωφούς, μετανάστες, ανθρώπους μη αποδεκτούς, τους έκαναν δεκτούς και ενεργά μέλη των τοπικών κοινωνιών. Τα αποτελέσματα των παιδιών ήταν σίγουρα εξαιρετικά, η πρόθεση του event δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμη ποια ήταν. Τι θα απογίνουν αυτές οι ιδέες; Θα τις ακούσει κανείς; Θα τις οικιοποιηθεί κάποιος; Θα εφαρμοστούν;

Στην τελετή λήξης βραβεύτηκαν τα καλύτερα projects. Το κοριτσάκι απ’ τη Λετονία, με το πρόγραμμα “I am not dangerous, I am different” (στόχος η ένωση των υποκουλτούρων), κλαίει επί σκηνής από χαρά με το βραβείο στα χέρια, ενώ από κάτω διάφορα emo, λεσβίες και γκέι ζητωκραυγάζουν. Ο Φόλκερ, ο PR manager του event, γυρίζει και μου ψιθυρίζει: «Οκ, μπορεί να έφτιαξα ένα show, μπορεί να με βρίζεις, μπορεί ο σολομός να μην ήταν καλός, κοίτα όμως. Κάποιοι άνθρωποι εδώ μέσα είναι ευτυχισμένοι». Άρχισα να νιώθω τύψεις για όλη την γκρίνια των προηγούμενων ημερών. Κάποιοι άνθρωποι ήταν όντως ευτυχισμένοι. Τότε εμφανίζεται δίπλα μου ο Άντερς, ο Δανός δημοσιογράφος, και μου ψιθυρίζει κι αυτός με τη σειρά του: «Φιλενάδα, αυτή είναι μια ποοολύ ακριβή προπαγάνδα». Οk, ευχαριστούμε Άντερς για τη βίαιη επαναφορά στην πραγματικότητα. Πάνω που είχα αρχίσει να νιώθω Γιουροπίαν Σίτιζεν.

Όσο ο Επίτροπος Φιγκέλ μοιράζει συχαρίκια, εγώ βγαίνω για τσιγάρο. Κάποιοι άνθρωποι εκεί μέσα ήταν ευτυχισμένοι όμως. Θεέ μου, αρχίζω να αποκτώ πολιτική συνείδηση. Έπαθα προβληματισμό. Γιατί δεν με στείλατε στο fashion week, γαμώτο;

That’s not all folks! Τέρμα το Youth Week για φέτος, του χρόνου πάλι, νέε μου. Το 2009 είναι αφιερωμένο στις πρωτοποριακές ιδέες, ενώ το 2010 στον εθελοντισμό. Έχεις ακόμη λίγο καιρό να το ψάξεις και να μπλεχτείς ενεργά. Δεν ξέρω σε ποιο μέρος της Ευρώπης θα σε βγάλει ο δρόμος σου αν το αποφασίσεις. Ξέρω ότι η εμπειρία του Ευρωπαίου Πολίτη –για να τελειώνουμε με τις φιοριτούρες– είναι ωραίο πράγμα. Αρκεί να έχεις τη σωστή βαλίτσα. Τα λέμε κάπου εκεί έξω.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.