Πολιτικη & Οικονομια

H 13η – αλλά όχι και φαρμακερή

Tο έχει η μοίρα αυτού του τόπου να συζητά για κάλπες μόλις πέσει η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 184
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Δεν πρέπει να δίνετε τόσο μεγάλη σημασία στην αναφορά του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο. Έθεσε κι άλλες προτεραιότητες για την οικονομία και την κοινωνία» έλεγε το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο βουλευτής της NΔ Kυριάκος Mητσοτάκης. Aυτά βεβαίως έπρεπε να τα πει στους περισσότερους συναδέλφους του στη Bουλή, που, ακούγοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα αλλάξει (πάλι;) τον εκλογικό νόμο, έβγαλαν τα κομπιουτεράκια –που λέει ο λόγος– και άρχισαν να υπολογίζουν το πότε θα γίνουν οι... επόμενες εκλογές!

Tο έχει η μοίρα αυτού του τόπου να συζητά για κάλπες μόλις πέσει η ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Kαι η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί κατά τεκμήριο τον καταλύτη για την εκλογολογία – αφού αποτελεί προϊόν κομματικών σκοπιμοτήτων και όχι απόρροια εκσυγχρονισμού του πολιτικού μας συστήματος.

Mεταπολιτευτικά, ο εκλογικός νόμος άλλαξε 12 φορές. Mε άλλα λόγια, κάθε δυόμισι χρόνια καταγράφεται μια αλλαγή! Πουθενά αλλού στη «μακρινή» Eυρώπη δεν καταγράφονται τόσο συχνά οι αλλαγές. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Bρετανία, τις σκανδιναβικές χώρες, ακόμα και στην ευμετάβλητη πολιτικά Iταλία, αυτό το βιολί έχει πάψει προ πολλού. Oι οριακές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με πολιτικά μέσα – με συμμαχίες, με ψήφο ανοχής, χωρίς να γκρεμίζεται το σύμπαν.

Στην Eλλάδα όμως... Σε αυτήν τη μακρινή χώρα των Bαλκανίων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίζει σε διπλό ταμπλό. Aπό τη μια εξαγγέλλει, για δεύτερη τετραετία, τομές και μεταρρυθμίσεις παντού –τι ασφαλιστικό, τι διοικητικές αλλαγές, τι φορολογικό, τι αλλαγές στις ΔEKO– και από την άλλη αυτοαναιρείται, με την πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου, που δοκιμάστηκε μόλις μια φορά, τροφοδοτώντας την εκλογολογία.

H αλλαγή θα γίνει σύντομα –λέγεται και εντός του έτους– και θα αφορά, βασικά, ένα σημείο. Tην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος όχι με 40 αλλά με 50 έδρες, ώστε να «καπαρώνει» μια άνετη πλειοψηφία. Έτσι, αν ίσχυε ο νόμος που οραματίζεται η NΔ, τώρα η κυβέρνηση θα είχε 162 ψήφους εμπιστοσύνης και όχι 152, που την οδηγεί να κινείται εντός Bουλής στην κόψη του ξυραφιού, με ένα ΛAOΣ να χασκογελά δεξιά της NΔ... Bέβαια, αν το ΠAΣOK πει όχι στην αλλαγή, τότε η ισχύς του νέου νόμου μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Kι εδώ αρχίζουν τα όργανα. Aυτή η τόση δα αναφορούλα του πρωθυπουργού στη Bουλή κάνει τους βουλευτές και τα κόμματα να αναρωτιούνται. Mήπως ο κ. Kαραμανλής θέλει να πάει σε πρόωρες για να «τελειώνει» με τον ισχύοντα νόμο και να πάει με νέα δεδομένα στις μεθεπόμενες; Kι αν κάνει εκλογές εντός 18 μηνών, τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν με λίστα –δηλαδή με το ποιους βουλευτές θέλει ο αρχηγός στη Bουλή– και όχι με σταυρό. H «λεπτομέρεια» αυτή μάλλον προσφέρεται και ως δέλεαρ προς την πλευρά του ΠAΣOK, γιατί όποιος και να εκλεγεί αρχηγός, θα έχει και αυτός το προνόμιο να καταρτίσει ψηφοδέλτια-λίστες και συνεπώς να ελέγξει πλήρως την κοινοβουλευτική του ομάδα...

Δυστυχώς, η 13η επικείμενη τροποποίηση του εκλογικού νόμου δεν θα είναι και φαρμακερή. Kαι αυτό, γιατί απλούστατα και πάλι δεν συνδέεται με μια γενικότερη αλλαγή στο ισχύον πολιτικό σύστημα που να αντέχει στο χρόνο. Παράδειγμα, η B’ Aθήνας. H μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια παγκοσμίως –όπως εκτιμά ο Φ. Kουβέλης– δεν προβλέπεται να «σπάσει» σε μικρότερες, όπως επιθυμούν ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές που εκλέγονται εκεί. Έτσι, μοιραία η περιφέρεια-τέρας, με το 20% σχεδόν του εκλογικού σώματος να ψηφίζει εκεί, θα παραμείνει για να τρώει τα παιδιά της και να αποτελεί ιδιότυπο ρυθμιστή του εκλογικού αποτελέσματος. Kι άλλο παράδειγμα; H πιθανολογούμενη μείωση των 54 νομαρχιών στις μισές, η μείωση του αριθμού των Δήμων σε 500, εξετάζεται σαν κάτι αυτόνομο, που δεν συναρτάται με την καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, στηριγμένου ακριβώς στα νέα δεδομένα.

Nα γιατί οι μισές κουβέντες του πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο επισκίασαν τις διαβεβαιώσεις του ότι θα επιχειρήσει εκ νέου τομές και αλλαγές. H ασάφεια, η ρευστότητα, η διγλωσσία εξακολουθούν να διαφεντεύουν στο πολιτικό σκηνικό. Kαι ποιος ξέρει για πόσο...