Πολιτικη & Οικονομια

Πολιτικά σχόλια στη μέση του Σεπτέμβρη

Εγκαλώ την κυβέρνηση ως λαθρέμπορο του φιλελευθερισμού και επίδοξο νεκροθάφτη των φιλελεύθερων ιδεών

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 226
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
comment.jpg

01. ΛΑΘΡEΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟY

Εγκαλώ την κυβέρνηση, πλην των άλλων, και ως λαθρέμπορο του φιλελευθερισμού και επίδοξο νεκροθάφτη των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα, γιατί με την οικονομική και κοινωνική πολιτική της:

Σπρώχνει τον κόσμο να επιδιώκει, ως αποκλειστικό ψυχολογικό αποκούμπι, το δημοσιοϋπαλληλίκι.

Θέτει όλο και μεγαλύτερα γραφειοκρατικά εμπόδια στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα (γιατί με τη μεγάλη είτε δεν την παίρνει, είτε είναι συνέταιροι).

Ενισχύει το μονοπωλιακό/ολιγοπωλιακό χαρακτήρα πολλών τομέων της οικονομίας, είτε άμεσα (ΔΕΗ), είτε έμμεσα (παρεμπόδιση του ανταγωνισμού).

Διογκώνει σταθερά το δημόσιο τομέα με αθρόους διορισμούς «γαλάζιων παιδιών», πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ανεβάζει τις στρατιωτικές δαπάνες.

Εντείνει τη διαπλοκή της με σεσημασμένους θυλάκους της ορθόδοξης εκκλησίας (π.χ. το αμαρτωλό «Άγιο» Όρος).

Διατηρεί το εκκλησιαστικό αφορολόγητο (που δυστυχώς είχε θεσπιστεί επί Σημίτη). Και το επιστέγασμα:

Αυξάνει συνεχώς τους φόρους και θα βάλει κι άλλους, γιατί σε λίγο ούτε αυτοί θα επαρκούν.

Εγκαλώ και προσωπικά τον Καραμανλή, γιατί είναι είτε ένας εξωγήινος, ανέμελος και πολιτικά αμέτοχος πολυλογάς, είτε ένας ιδιοτελής συμμέτοχος, χωμένος και ο ίδιος στη μίζα και στη διαπλοκή. Κι ενώ πολιτεύεται έτσι, με καθαρά κρατικιστικό τρόπο, η μεν κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για φιλελεύθερες ιδέες (Αλογοσκούφη;), οι δε κρετίνοι πολιτικοί της αντίπαλοι να την κατηγορούν για ...φιλελευθερισμό. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, όταν ο φιλελευθερισμός της κυβέρνησης «εκπροσωπείται» από τον φερειπείν Βουλγαράκη (έστω παραιτημένο) και ο αντιφιλελευθερισμός του ΠΑΣΟΚ από τον φερειπείν Καστανίδη, οι πολίτες ν’ ακούν για φιλελεύθερες ιδέες και να το βάζουν στα πόδια.

02. ΠΑΡΑ - ΝΤΟΠΕΣ

Δύο αναγνώστες μου έστειλαν μέιλ, επισημαίνοντας ότι υπερέβαλα, όταν έγραφα να νομιμοποιηθεί πλήρως η ντόπα στους Ολυμπιακούς. Εγώ απλά θυμίζω ότι μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές έχουμε τέσσερα κρούσματα ντόπινγκ (Γερμανός μπασκετμπολίστας και τρεις από άρση βαρών: Ουκρανίδα, Πακιστανός, «Μάλιος» – πώς αλλιώς να γράψω τον κάτοικο του Μάλι;) στην παρα - Ολυμπιάδα. Όταν ντοπάρονται και τα ΑΜΕΑ, τι άλλο να προσθέσω.

03. Η ΕΤΗΣΙΑ ... ΚΕΝΟΤΗΣ, ΦΕΤΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΙΑΣ 

στω ότι διευθύνετε ένα σχολείο, που κλείνει τον Ιούνη και θα ξανανοίξει 11 του Σεπτέμβρη. Διαθέτετε τους χώρους, ξέρετε περίπου πόσοι μαθητές θα γραφτούν τη νέα χρονιά και έχετε όλο το καλοκαίρι να προετοιμαστείτε. Τι κάνετε; Απλό: προϋπολογίζετε τα τμήματα, λογαριάζετε πόσους δασκάλους θα χρειαστείτε ανά ειδικότητα και κάνετε τις ανάλογες προσλήψεις, ενώ έχετε και κάνα δυο σταντ μπάι αναπληρωματικούς, μην τυχόν και κανένας την τελευταία στιγμή δεν μπορέσει να παρουσιαστεί. Οποιοδήποτε σχολείο στον κόσμο, ιδιωτικό ή δημόσιο, έτσι δουλεύει. Όχι όμως –το μαντέψατε– το ελληνικό δημόσιο σχολείο. Το οποίο πρέπει πρώτα ν’ ανοίξει, να διαπιστωθούν εκ των υστέρων τα κενά, ν’ αθροιστούν, να καθαρογραφούν, να γίνουν αιτήσεις, πρωτόκoλλα, σφραγίδες, να βγουν πίνακες κ.λπ. κ.λπ., έτσι ώστε να προσληφθούν εκ των υστέρων (Οκτώβρη, Νοέμβρη και βάλε) οι απαραίτητοι διδάσκοντες. Αν ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο τολμούσε να ξεκινήσει έτσι, την άλλη μέρα οι πελάτες του θα το εγκαταλείπανε και θα έκλεινε. Αλλά το ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν κλείνει ακριβώς, φυτοζωεί. Κάθε χρόνο τα ίδια (πλην ορισμένων ετών του ξορκισμένου Σημίτη). Και κάθε χρόνο χειρότερα. Πόσα είναι τα κενά αυτή τη στιγμή; Έλα μωρέ, μόνο 5.000. Δεν πειράζει, κάποτε θα τοποθετηθούν κι αυτοί. Και μετά, ακολουθούν τα άλλα πατροπαράδοτα: απεργίες, Νοεμβριανές καταλήψεις, αποχές, συνελεύσεις διδασκόντων κ.λπ. κ.λπ. Πόσες ώρες μένουν για μάθημα και τι μάθημα κάνουνε οι ουδέποτε κρινόμενοι δάσκαλοι; Θα σας γελάσω, πάντως το απουσιολόγιο, ο ισχυρότερος σχολικός θεσμός, εξακολουθεί να διατηρεί με πυγμή τα παιδιά στην τάξη.

04. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ 

Σκεφτείτε πού θα είχε φτάσει το κράτος - μπουρδέλο της Ελλάδας, αν δεν υπήρχαν οι κοινοτικοί θεσμοί, ο κοινοτικός έλεγχος και οι κοινοτικές επιδοτήσεις, που κάπως κάτι διασώζουν από τις κρατικές λειτουργίες. Ας προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα: συμφωνείτε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν’ αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της Ελλάδας; Χειρότερα αποκλείεται να γίνουμε, καλύτερα πολύ πιθανό.

05. ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΝ 

Σ' αυτές τις ιστορίες τύπου «Μονή Βατοπεδίου Α.Ε.» αυτό που καταρρέει δεν είναι μόνο η έννοια της ...μονής (υποτίθεται πως όταν κάποιοι μονάζουν, δεν ενδιαφέρονται για τα εγκόσμια – εκτός κι αν είναι να φάνε μερικά εκατομμύρια ευρώ). Καταρρέει επίσης το διαχρονικό ιστορικό επιχείρημα των παπαδοφρόνων, ότι δήθεν (με αργή και ελαφρώς θηλυπρεπή φωνή ιεροκήρυκα): «τέκνα μου, η εκκλησία εκράτησε όρθιον τον ελληνισμόν εις τους χρόνους της δουλείας». Μα αν είναι έτσι, καλοί μου άνθρωποι, πώς βρεθήκατε τώρα να επικαλείστε σουλτανικά φιρμάνια που σας εμφανίζουν ιδιοκτήτες γης; Μαλάκες ήταν οι Οθωμανοί και χαρίζανε γη στους εχθρούς τους; Πώς βρέθηκε το Βατοπέδι να έχει, λέει, μια ολόκληρη λίμνη δική του; Πώς η μονή Πετράκη να έχει τη μισή Αττική; Πώς η ορθόδοξη εκκλησία τη μισή Ελλάδα; Ή είστε καταπατητές, κύριοι «φαιά φορούντες» (που θα έλεγε ο Καβάφης), ή σας τα χάρισε όντως το οθωμανικό δημόσιο (αν και το ένα δεν αποκλείει το άλλο) – κι όχι βέβαια επειδή ήσασταν εχθροί, αλλά φίλοι, στήριγμα, κώλος και βρακί, 400 χρόνια γλείφτες των Τούρκων, από τον Γεννάδιο του 1453 μέχρι το 1821. Πώς νομίζετε ότι κατακυρώνονταν οι θέσεις του πατριάρχη και των δεσποτάδων; Με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς φυσικά. Και που να δείτε τι φιλότουρκα και αντιδιαφωτιστικά σκουπίδια εξέδιδε το «Πατριαρχικόν Τυπογραφείον». Ψάξτε, αγαπητοί αναγνώστες, ξυπνήστε, ερευνήστε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.