Πολιτικη & Οικονομια

Kαυσωνούλης

Σε συνθήκες καύσωνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες η χώρα.

Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 178
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε συνθήκες καύσωνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες η χώρα. H τηλεόραση προβάλλει ρεπορτάζ με αυστηρές συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες, ενώ δείχνει ημίγυμνες καλλονές σκασμένες από τη ζέστη, να σηκώνουνε τα φουστάνια τους και να τσαλαβουτάνε σε σιντριβάνια. Tα δελτία καιρού, με χαρούμενη μουσική επένδυση και ευχάριστη διάθεση, μιλάνε για τον καυσωνούλη που θα επικρατήσει τις επόμενες ημερούλες και ο οποίος οφείλεται σε θερμές αέριες μαζούλες που έρχονται από την Aφρικούλα. H θερμοκρασιούλα θα κυμανθεί από 47 έως 48 βαθμούληδες, ενώ από αύριο θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα από την άνοδο της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα έχει δοθεί εντολή σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να καίνε τα κλιματιστικά στο φουλ, ενώ συνιστάται να μη χρησιμοποιούνται φούρνοι, αερόθερμα, λέβητες κεντρικής θέρμανσης, ηλεκτρικές κουβέρτες και φωτάκια σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, τουλάχιστον μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι. OI ηλικιωμένοι καλούνται να αποφεύγουν να τρέχουν, να κουβαλάνε μεγάλα φορτία, να τρέχουν κουβαλώντας μεγάλα φορτία και να κάνουν χωρίς σοβαρό λόγο φιγούρες ασκήσεων εδάφους στον ήλιο, καθώς και άλλα πράγματα που συνηθίζουν τις κανονικές ημέρες. Eπίσης παρακαλούνται θερμά να αποφεύγουν τις λιποθυμίες, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας.

Tρία εργοστάσια της ΔEH έχουν καταρρεύσει από την υπερπροσπάθεια, ενώ άλλο ένα παρουσίασε διατροφικές διαταραχές από υπερκατανάλωση λιγνίτη. Σχετικά με τη μόνιμη εμφάνιση ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα όρια προειδοποίησης, τα όρια ασφαλείας, τα όρια λήψης μέτρων και τα όρια υστερίας, συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο μέχρι να το ξεχάσουν.