- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μητσοτάκης: Ρύθμιση για την αναγνώριση της ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από τις ΗΠΑ
Έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη βουλή
Μητσοτάκης: Ρύθμιση για την αναγνώριση της ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από τις ΗΠΑ
Στην τελετή απονομής των Βραβείων Prix Galien μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε μία σημαντική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αφορά Έλληνες ιατρούς που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις ΗΠΑ.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε από Έλληνες ιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον υπουργό Υγείας και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ, θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, διακεκριμένων επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θέλουμε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας. Αναζητώντας ποιότητα ζωής, την οποία αναμφισβήτητα προσφέρει η πατρίδα μας. Δίπλα όμως στην επαγγελματική τους φιλοδοξία και συνδυάζοντας τους δικούς τους προσωπικούς στόχους με την ευημερία της χώρας», προσέθεσε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας «φιλοδοξεί να γίνει ένα δυναμικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή» στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «φιλοξενούνται 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων της Ευρώπης» και πως ως χώρα παράγουμε «σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της και σε εθνικό επίπεδο».
«Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ ταυτόχρονα υπηρετείται και η ζήτηση στις αγορές και άλλων κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή αυτονομία, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στο συγκεκριμένο χώρο», τόνισε.
«Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες, οφείλουν τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους με νέες επενδύσεις, με περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Από την πλευρά της, η Πολιτεία δίνει με τη σειρά της το δικό της παρών, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία. Μειώνοντας τα φορολογικά βάρη, δίνοντας σημαντικά πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις. Όπως το επενδυτικό clowback, το οποίο απεδείχθη εξαιρετικά επιτυχημένο. Σκοπός μας να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην παραγωγή, στην έρευνα, στις κλινικές μελέτες. Και όλα αυτά απέφεραν μέχρι στιγμής επενδυτικές πρωτοβουλίες κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι δηλαδή πρωτοβουλίες με ένα ορατό αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και με πολλαπλάσιο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία», προσέθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της διπλής κυβερνητικής πρωτοβουλίας «και της επιλογής», όπως τόνισε «που νομίζω ότι βρίσκεται στον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του ΕΣΥ, ως μια ενιαία εθνική προτεραιότητα».
Δηλαδή, όπως εξήγησε «ως ένα κοινό πεδίο δράσης όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπου η πρόληψη θα συναντά τη θεραπεία και το φάρμακο θα δικαιώνει την πρακτική του αποστολή προς τον ασθενή και δεύτερον, να στραφεί με ξεχωριστό ενδιαφέρον η πολιτεία στο έμψυχο δυναμικό μας, τόσο εντός αλλά και εκτός της χώρας».
«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη φαρμακοβιομηχανία, στην πατρίδα μας εργάζονται σήμερα πολλά μυαλά, τα οποία διέπρεψαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν ειδικά τα τελευταία χρόνια και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να συμβεί και στο εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
«Πριν 2 ημέρες ήπια 2 ποτήρια κρασί» αναφέρει σε ανάρτησή του
Τι περιλαμβάνει η πρώτη πληρωμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.