H Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε νέο εργασιακό νομοσχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας
Όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από το Φόρουμ Δελφών
Νίκη Κεραμέως από Φόρουμ Δελφών: Προανήγγειλε νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας
Ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Βίδου, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως: «Το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο για την απλοποίηση πολλών διαδικασιών που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όπως, για παράδειγμα, από το πώς κάνεις μια πρόσληψη. Αυτό που θέλουμε στο Υπουργείο είναι να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στα διαδικαστικά, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να άρουμε εμπόδια σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας».
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι χρέος του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης είναι να αυξάνονται οι απολαβές των εργαζομένων και να μειώνονται τα βάρη. Όπως είπε, «έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια τα τελευταία 5,5 χρόνια, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να έχει αυξηθεί κατά 35% σχέση με το 2019. Γίνονται σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση που έχει θέσει η κυβέρνηση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027».
«Αυτή είναι η μία όψη, η άλλη παράλληλη όψη είναι πώς επιδρά αυτό και στην αύξηση του μέσου μισθού, διότι τον κατώτατο μισθό τον καθορίζει η κυβέρνηση, τον μέσο μισθό, όμως, τον καθορίζει η ίδια η αγορά, προκύπτει μέσα από την προσφορά και τη ζήτηση.
Παρατηρείται επίσης παράλληλη αύξηση του μέσου μισθού και, ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια για μείωση βαρών. Αυτή η κυβέρνηση έχει καταργήσει ή μειώσει πάνω από 72 φόρους, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και επίκειται και νέα μείωση το 2027» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.
Επισήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ, που ισχύει από την 1η Απριλίου 2025, δεν ήταν η πρόταση των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης από 3% έως 5%, αλλά της κυβέρνησης, που αποφάσισε αύξηση 6%, «με απόλυτη ενσυναίσθηση απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι συνολικά οι εργαζόμενοι».
Σύμφωνα με την υπουργό, στόχος είναι να ενισχύεται διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντοχές των επιχειρήσεων και τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.
Μάλιστα, τόνισε ότι, για πρώτη φορά εφέτος, ο κατώτατος μισθός προστατεύει και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
«Θέλουμε να υπάρχει ένας νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός ως ασπίδα προστασίας και ως ένα “κατώφλι”, ώστε κανείς στη χώρα να μην αμείβεται κάτω από αυτό το ποσό, από εκεί και πάνω, όμως, οι κοινωνικοί εταίροι και οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών είναι ελεύθεροι να συμφωνήσουν σε καλύτερες απολαβές» υπογράμμισε η κυρία Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και των τραπεζών που προβλέπουν κατώτατο μισθό πιο υψηλό από τον νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.
«Το σχήμα αυτό λειτουργεί και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ενισχύσουμε περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επιδιώκουμε μεγαλύτερη κάλυψη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θέλουμε να ενισχύσουμε τη σύναψή τους.
Ωστόσο, πρέπει και οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έρθουν σε μια συμφωνία» προσέθεσε η υπουργός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
«Πριν 2 ημέρες ήπια 2 ποτήρια κρασί» αναφέρει σε ανάρτησή του
Τι περιλαμβάνει η πρώτη πληρωμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.