- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσίπρας από Harvard: Δύσκολες, αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση των δασμών
«Η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ποτέ»
Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία στο Harvard - Οι παγκόσμιες προκλήσεις και οι δασμοί
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο 28ο Harvard College China Forum, την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων, «για να μην πέσουμε στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής» και συμπλήρωσε: «δεν πρέπει να αποδεχτούμε έναν κόσμο χωρίς κανόνες, πρέπει να εργαστούμε για έναν κόσμο με καλύτερους κανόνες» τόνισε, συμπληρώνοντας πως πρέπει «να αναζητήσουμε ξανά τη λέξη πολιτισμός και να εργαστούμε για την ειρήνη».
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε ότι η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ποτέ «για να μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο». Μάλιστα, για τη διεθνή κατάσταση, σημείωσε ότι η Δύση και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα που είναι υπαρξιακά για την ανθρωπότητα.
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ηγεσίες της κάθε χώρας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες που θα οδηγεί στον εμπορικό πόλεμο, στην αντιπαράθεση των συμφερόντων δισεκατομμυριούχων και στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής, αλλά στο πώς θα κατοχυρώσουν αυτά τα συμφέροντα με νέες συμφωνίες και νέες πολυμερείς διευθετήσεις. Αναφερόμενος στην ισορροπία ΗΠΑ - Κίνας - ΕΕ, σημείωσε πως αν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας.
Ο κ. Τσίπρα, μάλιστα, εστίασε κατά της λογικής του αυταρχικού καπιταλισμού που βασίζεται στο γνωστό απόφθεγμα του Deng Xiao Ping – «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια». «Κάθε χώρα έχει τη δική της πορεία στην πρόοδο αλλά "πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα", όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό από το Βιβλίο του Han. Kαι τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες», επισήμανε.
Πηγή: ΣΚΑΪ