- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Βουλή: Ψηφίστηκε το «MyStreet» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Το νομοσχέδιο αφορά τη διακυβέρνηση δεδομένων
Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «MyStreet» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διακυβέρνηση δεδομένων το οποίο φέρει τον τίτλο "Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/868 (πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων) - Ορισμός αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/903 (Κανονισμός για τη διαλειτουργική Ευρώπη) - Ηλεκτρονική εφαρμογή "my street" - Ρυθμίσεις για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης". Παρών, επί της αρχής δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην "Ηλεκτρονική εφαρμογή «my street» για έλεγχο της αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων" (άρθρο 20) "ναι" δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, "παρών" το ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο που έχετε μπροστά σας φέρνει σημαντικές αλλαγές σε ένα πεδίο που η Ελλάδα πρωτοπορεί και αυτό είναι η τεχνολογία, είναι η τεχνητή νοημοσύνη, είπε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ.Παπαστεργίου και σημείωσε ότι οι τιθέμενες διατάξεις έρχονται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα με τα ανοιχτά δεδομένα. Στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν είχαμε ασχοληθεί όσο θα έπρεπε, αλλά πλέον τα πράγματα μπαίνουν στη σωστή τους σειρά, σημείωσε.
Όπως τις προηγούμενες ημέρες, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έτσι και σήμερα στην ολομέλεια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου τόνισε ότι με το νέο πλαίσιο όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά εκτός από αυτά τα οποία θεωρούνται προστατευόμενα δεδομένα δηλαδή, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα δεδομένα με δικαιώματα διανοητικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας, τα δεδομένα με εμπορικό ή επαγγελματικό απόρρητο. Αν υπάρχουν τέτοιου είδους δεδομένα αυτά προφανώς και δεν μπορούν να είναι ανοιχτά για όλα όμως τα υπόλοιπα δεδομένα θα πρέπει τα κράτη μέλη να βρουν διαδικασίες, συγκεκριμένες διαδικασίες, για να μπορούν να είναι ανοιχτά και πλέον να γίνει εφικτή η επανάχρηση τους, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ρόλος του υπουργείου, όπως επίσης ανέφερε, θα είναι να σταθεί αρωγός και συνεργάτης δίπλα σε κάθε υπουργείο κάθε φορά που για κάποια υπόθεσή θα ζητείται η χρήση δεδομένων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη που έχει περιληφθεί σε τροπολογία για για τον προσωπικό αριθμό, ο οποίος θα αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητα των πολιτών. «Στην Ελλάδα τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα μας, δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε πολίτες οι οποίοι έχουν την ατυχία να έχουν διαφορετικό τρόπο στο επιθετό τους, να έχουν δύο μικρά ονόματα και σε κάποιο μητρώο, για κάποιο λόγο, να αναφέρεται μόνο το ένα, να υπάρχουν κάποια λάθη στη γραφή του ονόματος τους. Ο προσωπικός αριθμός ξεκαθαρίζει τα μητρώα του δημοσίου, να ξέρουμε ποιοι είμαστε, και να σταματήσει το κράτος για ανόητες αφορμές και λόγους να ταλαιπωρεί τους πολίτες», είπε ο κ. Παπαστεργίου και επισήμανε ότι τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση έλαβε και τη θετική γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου ο προσωπικός αριθμός να αναγραφεί και στην ταυτότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Εντός μηνών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – Ανοιχτοί οι δίαυλοι Ελλάδας–Τουρκίας παρά τις διαφορές
Λίστα με 3.000 «ιδιοκτήτες» για παράνομες επιδοτήσεις
Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα
Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές, συλλόγους και τη Μπάντα Ενόπλων Δυνάμεων για τα κάλαντα
«Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι 20% - 30% ακριβότερο από το ήδη ακριβό περσινό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι αγρότες βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν και πολύ καλά κάνουν, είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Φέτος καταγράφεται πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων
Οι παθογένειες της χώρας με ιστορίες, γεγονότα και στοιχεία
Η Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και την ταχύτατη εφαρμογή τους στη ζωή
Ο πρώτος καφές της ημέρας, οι συναντήσεις και ο παλμός της αγοράς της πόλης
Συζητήθηκαν οι δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ - Σχεδία», που επικεντρώνονται στην υποστήριξη των αστέγων
Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης που έγιναν πράξη φέτος
Τι αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή της
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.