- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Διαδέχεται τον Βασίλη Κικίλια


Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Διαδέχεται τον Βασίλη Κικίλια
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διαδέχεται τον Βασίλη Κικίλια στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά τον Ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοίνωσε στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (14.3) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Υφυπουργός στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Ποιος είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1982. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε στις σπουδές του στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης (CUHA) από όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο. Παράλληλα έλαβε την τιμητική υποτροφία του ιδρύματος John Nichoplas, η οποία απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του, συνέχισε την επιμόρφωση του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Harvard, λαμβάνοντας ειδίκευση στην τεχνική της Διαπραγμάτευσης για Δικηγόρους.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συνέχισε τη δικηγορία, κυρίως στους τομείς του Αστικού και του Ποινικού Δικαίου.
Το 2012, σε ηλικία 30 ετών, έθεσε για πρώτη φόρα υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές και εξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν ο νεότερος ηλικιακά Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην κοινοβουλευτική σύνθεση της περιόδου 2012 – 2015. Την ίδια περίοδο, με 226 ψήφους, εξελέγη στην τιμητική θέση του Γραμματέα της Βουλής, λαμβάνοντας τις ψήφους και την εμπιστοσύνη του ευρύτερου πολιτικού φάσματος, θέση την οποία διατήρησε ως το 2019, επανεκλεγόμενος τόσο στην ΙΣΤ όσο και στην ΙΖ κοινοβουλευτική περίοδο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, εξελέγη για δεύτερη και τρίτη φορά, αντίστοιχα, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο. Το 2016, έγινε ο νεότερος ηλικιακά βουλευτής, από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που ορίστηκε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός της.
Τον Ιούλιο του 2019 επανεξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου και διετέλεσε Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έως τον Αύγουστο του 2021. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προετοίμασε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως τα Θέματα Θεωρητικών Εξετάσεων και Δοκιμασιών Προσόντων και Συμπεριφοράς Υποψηφίων Οδηγών και Οδηγών, η Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, η Διαλειτουργικότητα του Σιδηροδρομικού Συστήματος, η Ίδρυση και Λειτουργία Αεροδρομίων επί Υδάτινων Επιφανειών, τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και η Μικροκινητικότητα, η Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η Ψηφιοποίηση Διαδικασιών του Υπουργείου, η Χορήγηση Προσωρινής Άδειας Οδήγησης και η Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια.
Στις εκλογές του 2023, εξελέγη Βουλευτής Ρεθύμνου για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και τον Ανασχηματισμό διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχει συμμετάσχει ως μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και της Ειδικής Επιτροπής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας και του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης → Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό - Οι 30άρηδες, οι 40άρηδες και οι τεχνοκράτες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θωράκιση της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων
Στο χαμηλότερο επίπεδο εξαμήνου η τιμή - Οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση
Με ποια χρονιά πρέπει να συγκρίνουμε τις επιδόσεις της οικονομίας;
Με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης
Αναμένονται 50 αρχηγοί κρατών, 10 μονάρχες και περίπου 130 αντιπροσωπείες χωρών του εξωτερικού
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κρατά στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί
Για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού
Στην περίπτωση του Λόφου του Στρέφη επιβεβαιώνεται η αλήθεια των καταληψιών, όχι αυτή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού
Με αφορμή τα νέα δεδομένα στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει
«Για εμάς είναι προτεραιότητα τα Δημόσια Πανεπιστήμια», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για την κατάσταση των δημόσιων πανεπιστημίων
«Ο δεύτερος μηχανοδηγός δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά θα προστεθούν και κάμερες στην καμπίνα», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών
«H Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι η 2η χώρα σε πίεση ανά κάτοικο στο επίπεδο του μεταναστευτικού»
Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει προτάσεις για μείωση της ύλης
Τι ισχύει για αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια
Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την πολιτική της αδράνειας και της επικοινωνιακής διαχείρισης»
«Δεν έχω καμιά διάθεση να απαγορεύσω καμιά συγκέντρωση»
Σε ποιες περιοχές είναι αυξημένα τα ποσά
Το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.