- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το πρωί της Παρασκευής ο ανασχηματισμός - Τα φαβορί και οι εκπλήξεις
Τι αναμένεται να αλλάξει στο Μαξίμου
Το πρωί της Παρασκευής ο ανασχηματισμός - Τα φαβορί και οι εκπλήξεις - Τι αναμένεται να αλλάξει στο Μαξίμου
Θέμα χρόνου θεωρούνται πλέον οι ανακοινώσεις των τελικών αποφάσεων για τον ανασχηματισμό, με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική παραγωγή έργου και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητοστάκη να αναμένεται να ανακοινωθούν ως νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.
Ο ανασχηματισμός και η στρατηγική αναδιάταξη αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, με αιχμές:
- Την περαιτέρω ενίσχυση μισθών και συντάξεων.
- Τις αλλαγές στο Κράτος.
- Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα πρόσωπα που θα είναι επιφορτισμένα με υπουργικά καθήκοντα θα πρέπει να υπηρετούν τις πολλές διαστάσεις του κυβερνητικού προγράμματος, προωθώντας, παραλληλα με γρήγορους ρυθμούς, παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο.
Ανασχηματισμός: Τα φαβορί, οι εκπλήξεις και τα επικρατέστερα ονόματα για υπουργοποίηση
Οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις ήταν συνεχείς το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει τα εξής:
Σχετικά με το υπουργείο των Οικονομικών, αυτό που θεωρείται πιο πιθανό είναι πως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο νυν υπουργός, μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα μετακομίσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που θεωρείται επιτυχημένος υπουργός και είναι ψηλά σε όλους τους δείκτες δημοφιλίας, ενώ θεωρείται ότι η μετακόμιση του στην οδό Νίκης θα δώσει και ένα «θετικό» πρόσημο. Αναπληρωτής του θα μείνει κατά τα φαινόμενα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος «τρέχει» τις εκκρεμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τον κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας θα τον διαδεχθεί η κ. Ζαχαράκη ή κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Στο πρώτο σενάριο στο υπουργείο Οικογένειας θα μετακινηθεί η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία χθες βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιθανή αποχώρηση της κ. Αγαπηδάκη οδηγεί στην αναβάθμιση του Μάριου Θεμιστοκλέους σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Ναυτιλίας. Προς υπουργοποίηση έχουν ακουστεί ο Νότης Μηταράκης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Κώστας Σκρέκας. Ορισμένοι από τους υπουργούς δέχθηκαν τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί θα επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους.
Σχετικά με το Υπουργείο Μεταφορών αναμένεται διαφοροποίηση στον αναπληρωτή υπουργό γιατί θα είναι υπουργός Υποδομών, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και θα είναι επιφορτισμένος με πολύ μεγάλο βάρος: για τους σιδηρόδρομους και το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει τεθεί και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο. Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών θεωρείται κλειδωμένη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, ενδεχομένως με αναπληρωτή υπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.
Εκτός Μεγάρου Μαξίμου αλλά εντός κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι ο Μάκης Βορίδης, νυν υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Βορίδης έχει «παίξει» για πολλά χαρτοφυλάκια, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και του Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν σε σε επίπεδο υφυπουργών κι ένα από τα στοιχήματα, της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν και νέα στελέχη, βουλευτές δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μάλιστα είχαν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία, η οποία αξιολογείται.
Στη λίστα των βουλευτών προς αξιοποίηση στον ανασχηματισμό περιλαμβάνονται ο Μακάριος Λαζαρίδης, η Άννα Ευθυμίου, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Κώστας Βλάσσης, η Σέβη Βολουδάκη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά., ενώ θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στους υφυπουργούς.
Προφανώς μπορούν να υπάρξουν και εκπλήξεις, πάντως ο στόχος και αυτό που επιδιώκεται, είναι να σημάνει και επί της ουσίας μια επανεκκίνηση που την έχει ανάγκη και η διακυβέρνηση και πρωτίστως η κοινωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα Γεωργιάδη από το Μετρό Συντάγματος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών θέτει μάλιστα ερωτήματα προς την αρχή
Με αφορμή το street party ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λαμπρινή
Μελέτη δείχνει υψηλή διείσδυση του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου - Βασικό κίνητρο η χαμηλή τιμή
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.