Πολιτικη & Οικονομια

Καθαρά Δευτέρα: Ακριβότερα κατά 21,57% φέτος τα Σαρακοστιανά

Πού κυμαίνονται οι τιμές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαρακοστιανά - Θαλασσινά
Καθαρά Δευτέρα: Ακριβότερα κατά 21,57% φέτος τα Σαρακοστιανά © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Καθαρά Δευτέρα: Ακριβότερα κατά 21,57% φέτος τα Σαρακοστιανά - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Ακριβότερα κατά 21,57% είναι φέτος τα Σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας. 

Σύμφωνα με το Mega, οι τιμές σε ορισμένα παραδοσιακά Σαρακοστιανά για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι αυξημένα κατά πολύ, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί πόσο θα πουλήσουν οι φούρνοι τη λαγάνα.

sarakostiana_kathara_deutera_times
sarakostiana_kathara_deutera_times2


Ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος μίλησε στη «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές των Σαρακοστιανών στα σούπερ μάρκετ. «Η αύξηση μπορεί να μας πουν ότι οφείλεται στα λειτουργικά έξοδα, μεταφορικά, κοντέινερ κτλ. Φέτος θα λένε ότι έχουν τις ίδιες τιμές με πέρσι, ό,τι λένε κάθε χρόνο δηλαδή. Το ‘23-‘24 κάνανε το «Καλάθι της Σαρακοστής» φέτος δεν θα έχει. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στις τιμές. Ο χαλβάς είναι αυξημένος κατά 20% αυτοί που είναι με κακάο ή ξηρούς καρπούς». 

Κούλουμα: Τι είναι και πώς συνδέονται με την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και πολλοί χρησιμοποιούν τη λέξη «Κούλουμα». Τι σημαίνει, όμως, η λέξη; 

Κούλουμα ονομάζουμε τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο. Δήμοι και φορείς οργανώνουν μία σειρά από εκδηλώσεις και συναυλίες με δωρεάν σαρακοστιανά και μπόλικο χώρο για το πέταγμα του χαρταετού. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια, ενώ κατ' άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ' άλλους βυζαντινή. Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ' εκείνον του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».

Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι τρωγόπιναν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας. Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό - κυρίως τσάμικο - γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.

Τα Κούλουμα εορτάζονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα, με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφο του Φιλοπάππου.

Χαρταετοί πετούν στον Αττικό ουρανό
Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα © SOOC / Giannis Dimitropoulos

Για την ετυμολογία του ονόματος που παραμένει άγνωστη, όπως και η αρχή του εορτασμού, υπάρχουν πολλές απόψεις. Κατά μερικούς προήλθε από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, υποδηλώνοντας έτσι το πολύ φαγοπότι με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της αποκριάς. Ειδικότερα όμως ο Α. Καμπούρογλου σημειώνει ότι ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι columna, κόλουμνα, κούλoυμνα, κούλουμα, χωρίς όμως αυτό και να προσδιορίζει την αρχή της εορτής που πιθανολογείται κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο ίδιος όμως προσθέτει στις σημειώσεις του ότι ο λόφος επί του οποίου βρίσκεται το Θησείο ονομαζόταν, στην αρχή της εποχής του Όθωνα, «τριάντα δυο κολώνες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.