Πολιτικη & Οικονομια

Η συμφωνία αποτελεί μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αλλά...

H κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Βασίλης Καραγιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι πολύ θετικό το γεγονός της επίτευξης της συμφωνίας στο Εurogroup. Θα έλεγα μάλιστα ότι η συμφωνία αποτελεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μία τεράστιας σημασίας στροφή προς το ρεαλισμό. Αλλά κυρίως αποτελεί μία έμπρακτη ανταπόκριση της ηγεσίας, στο 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ επιθυμούσαν σκληρή διαπραγμάτευση, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσαν τη ρήξη.

Είναι επίσης πολύ θετική εξέλιξη, το ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρές, δημόσιες διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό βέβαια δεν αφορά το ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες για τη συμφωνία per se, αλλά το ότι ακόμα δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες μεταρρυθμίσεις/διαρθρωτικά μέτρα θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε τι θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα και φυσικά αναμένουμε τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο καταλύτης για να φθάσουμε στη σημερινή συμφωνία είναι ότι χωρίς αυτή, από την επόμενη Τρίτη ενδεχομένως να είχαμε εφαρμογή μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίου. Επίσης, με τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου θα υπήρχε πρόβλημα με την κάλυψη της ΕΚΤ. Με τη συμφωνία παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου της Παρασκευής, απελευθερώνεται η πίεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, το ταμειακό πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά παραμένει. Η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί οι υποχρεώσεις τόσο σε μισθούς, συντάξεις όσο και σε αποπληρωμές τόκων και ΔΝΤ τρέχουν, ενώ τα διαθέσιμα λιγοστεύουν.

Μπορεί το τραπεζικό πρόβλημα να έχει προς στιγμή αποσοβηθεί, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάποιας μορφής χρεοκοπικό γεγονός στην κυβέρνηση ή ασφαλιστικά ταμεία, παραμένει υψηλή .

H κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση του τωρινού μνημονίου, η οποία θα βελτιώσει τη ρευστότητα στο δημόσιο ταμείο. Αλλά κυρίως θα πρέπει να επαναφέρει ως στρατηγικό στόχο την έξοδο στις αγορές, η οποία θα αυξήσει το βαθμό ελευθερίας και την απεξάρτηση από τους «θεσμούς».