- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κυβέρνηση: Συσπείρωση του δεξιού πυλώνα με στόχο την αυτοδυναμία
Το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει στην εκλογική του βάση
![Κυβέρνηση: Συσπείρωση του δεξιού πυλώνα με στόχο την αυτοδυναμία Κυβέρνηση: Συσπείρωση του δεξιού πυλώνα με στόχο την αυτοδυναμία](/images/1074x600/jpg/files/2025-01-29/kuvernisi-suspeirosi-tou-dexiou-pulona-me-stoho-tin-autodunamia.jpg)
Ο Κυριακός Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα επανασυσπείρωσης της δεξιάς του βάσης. Με στόχο πάντοτε μια τρίτη αυτοδυναμία
Όταν έπειτα από 6 χρόνια διακυβέρνησης έχεις περισσότερες από 12 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι ισχυρός. Όταν η υπεροχή σου αποτυπώνεται και στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με τον Κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 30% και τον Ν. Ανδρουλάκη στη 2η με 8%, ενώ ο Δ. Κουτσούμπας είναι τρίτος με 6%, ε, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να την ψωνίσεις και να αισθάνεσαι πανίσχυρος. Ωστόσο η πολιτική ζωή έχει και τα απρόοπτα και, όπως λέει και ο σοφός λαός, ο Θεός σκάλες ανεβάζει και σκάλες κατεβάζει. Οπότε παίρνεις τα μέτρα σου για να έχεις και αύριο. Και οι επόμενες εκλογές είναι σε 2,5 χρόνια. Χρόνος αρκετός για να απογειωθείς, αλλά και για να προσγειωθείς ανώμαλα.
Κυριακός Μητσοτάκης: επιστροφή στην εκλογική βάση της ΝΔ
Στο πλαίσιο του «φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά» το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει στην εκλογική του βάση, που δεν είναι άλλη από τη Δεξιά. Την έλλογη, όχι την ψεκασμένη. Τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής της Λογικής είναι ποσοστά που έχασε η ΝΔ κάνοντας κεντροδεξιά, φιλοευρωπαϊκή πολιτική. Αξιοποιώντας σε κυβερνητικές θέσεις επίλεκτα κεντροαριστερά στελέχη. Ψηφίζοντας τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ακολουθώντας ήπια και σώφρονα πολιτική στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και το Ισραήλ, και γενικώς κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τη σκληρή ευρωπαϊκή δεξιά, αλλά και από την εγχώρια φιλορωσική ακροδεξιά. Κάνοντας εν πολλοίς το σωστό. Αυτό είναι το τίμημα μιας ισορροπημένης κεντροδεξιάς πολιτικής, το οποίο έκανε τη ΝΔ του Μητσοτάκη ελκυστική και σ’ ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς που τρομοκρατήθηκε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη. Και της έδωσε την αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Έπειτα από 6 χρόνια διακυβέρνησης είναι λογικό να υπάρχει μια κάποια κόπωση σε όλο το πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ. Και μια διάθεση αλλαγής στους ψηφοφόρους του κέντρου, που είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένοι λόγω της καθυστέρησης κάποιων μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα του κράτους, της ακρίβειας και της δημόσιας εκπαίδευσης, και οι οποίοι θα είχαν ήδη εγκαταλείψει τον Κ. Μητσοτάκη αν πλειοψηφούσε η Άννα Διαμαντοπούλου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Όμως, μετά τη νίκη του Ν. Ανδρουλάκη, είναι φυσικό να περιμένουν να δουν πού πάει το πράγμα. Οι τελευταίες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με την Αριστερά στην περίπτωση ελλείψεως κυβερνητικής αυτοδυναμίας φυσικά και τους συγκρατούν στο περιβάλλον της ΝΔ. Αλλά ως πότε; Ειδικά αν στο ΠΑΣΟΚ καταλάβουν την γκάφα τους και γίνουν περισσότερο ελκυστικοί για τον χώρο του κέντρου. Δύσκολο αλλά όχι απίθανο.
Ο στόχος είναι μια τρίτη αυτοδυναμία
Τούτων δοθέντων και τελείως λογικά ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα επανασυσπείρωσης της δεξιάς του βάσης. Με στόχο πάντοτε μια τρίτη αυτοδυναμία. Διότι χωρίς την ιστορική βάση του κόμματος είναι μάταιο να προσδοκούν μεγάλα ποσοστά. Και μια πρώτη κίνηση ήταν φυσικά η επιλογή του Κ. Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας και του Ν. Κακλαμάνη για την προεδρία της Βουλής. Μια ήπια κίνηση, που δεν εξοργίζει το κεντρώο ακροατήριο, αλλά καθησυχάζει το δεξιό. Κυρίως σε επίπεδο συμβολισμών. Αρνείται να εκχωρήσει την προεδρία στην κεντροαριστερά, δείχνει εμπιστοσύνη σε ένα παραδοσιακό δεξιό στέλεχος και υπογραμμίζει μια αμιγώς δεξιά τριπλέτα στην κεφαλή της χώρας. Μια κίνηση που δείχνει την κυριαρχία της κεντροδεξιάς όχι μόνο στο εκλογικό ακροατήριο αλλά και σε επίπεδο θεσμών. Είναι δείγμα πλεονεξίας; Μπορεί. Είναι σύνθημα συσπείρωσης της Δεξιάς; Το μόνο σίγουρο. Θα έχει αποτέλεσμα; Μένει να αποδειχτεί. Διότι οι αντίπαλοι δεν θα το αφήσουν αναπάντητο.
Το πρόβλημα του πολίτη δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί και η διαιώνιση ενός κόμματος στην εξουσία, αλλά η βελτίωση του επιπέδου της ζωής του
Στο βάθος αυτών των κινήσεων φαίνεται καθαρά η σαφής πρόθεση του πρωθυπουργού για μια τρίτη κυβερνητική αυτοδυναμία. Αν ήταν η Α. Διαμαντοπούλου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, υποθέτω ότι θα μπορούσε να φανταστεί μια μελλοντική συγκυβέρνηση. Η οποία ενδεχομένως να ήταν και δημιουργική. Αλλά με το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να συμπλεύσει. Και γι’ αυτό η απέναντι πλευρά φρόντισε να το αποκλείσει αναφερόμενη σε συνεργασία με σύσσωμο τον αριστερό ανθώνα. Από την άλλη, το ίδιο δύσκολη έως αδύνατη είναι και η σύμπλευση με την ακροδεξιά. Να κάτσει δηλαδή στο ίδιο τραπέζι με τον Βελόπουλο και τη Λατινοπούλου. Να συζητήσει τι; Διότι, πέρα από την όποια διαφορά πολιτικών θέσεων, υπάρχει και ισχυρή ασυμβατότητα ιδιοσυγκρασιών, συγκρότησης, γνώσεων και οραμάτων γενικώς. Χώρια που στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι θνησιγενείς, αφού δεν υπάρχει η ανάλογη κουλτούρα στα πολιτικά κόμματα. Συνεργασία κομμάτων για το πολιτικό μας λεξικό σημαίνει προδοσία και συναλλαγή.
Τι απομένει; Η επιστροφή στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή σε έργα που αφήνουν πραγματικό θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Και συσπειρώνουν κάθε είδους ακροατήριο γύρω από την κυβέρνηση. Καλοί οι συμβολισμοί, αλλά δεν γεμίζουν το στομάχι ούτε κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα. Ο κόσμος κάθε πολιτικής απόχρωσης περιμένει αποτελέσματα. Να δει αλλαγή, για παράδειγμα, στα ΤΕΠ όλων των νοσοκομείων της χώρας. Όχι μόνο στις εγκαταστάσεις, που είναι το εύκολο όταν υπάρχει χρήμα, αλλά στη διαχείριση των περιστατικών και τη μείωση της ταλαιπωρίας που είναι το δύσκολο και μέχρι στιγμής άλυτο για τον «πλανήτη Ελλάδα». Και όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την επικράτεια. Το πρόσφατο περιστατικό με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λ. Αλεξάνδρας δεν είναι πρωτόγνωρο και θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια. Δεν είναι μεταρρύθμιση η όποια παρέμβαση έπειτα από ένα τυχαίο γεγονός που έγινε viral και άνοιξε το καπάκι μιας απαράδεκτης κατάστασης. Και ο πολίτης περιμένει να λυθεί χτες. Και, μεταξύ μας, δεν ελπίζει να λυθεί σύντομα, πάρα την υπόσχεση του πρωθυπουργού.
Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση
Αυτό που περιμένουν οι πολίτες από την κυβέρνηση σήμερα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει και το ανάλογο χρονοδιάγραμμα για τα δύο χρόνια που της απομένουν. Σε όλους τους τομείς. Από τις επενδύσεις και την αγροτική οικονομία μέχρι την παιδεία και το περίφημο Εθνικό Απολυτήριο. Ακούσαμε διάφορα στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά μετά τα χάσαμε. Ήταν πυροτεχνήματα εκείνα τα ωραία για τα θερμοκήπια που θα έλυναν το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής; Καλά τα ωνάσεια σχολεία, καλό το ΙΒ στα πρότυπα και ακόμα καλύτερα τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά δεν αφορούν τους πολλούς. Και οι πολλοί έχουν πρόβλημα χοντρό με την αβελτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης, που ακόμα λειτουργεί με προγράμματα σπουδών και σχολικά βιβλία του 2000.
Το γεγονός ότι η σχετική πλειοψηφία εμπιστεύεται ακόμα τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει ότι θα τον εμπιστεύεται για πάντα. Το γεγονός ότι η αριστερή αντιπολίτευση βάζει τα χεράκια της και βγάζει τα ματάκια της δεν σημαίνει ότι θα το κάνει στο διηνεκές. Το γεγονός ότι σήμερα η ακροδεξιά αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη δεν σημαίνει ότι θα είναι και αύριο. Και, τέλος πάντων, το πρόβλημα του πολίτη δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί και η διαιώνιση ενός κόμματος στην εξουσία, αλλά η βελτίωση του επιπέδου της ζωής του. Η ευημερία και η ασφάλεια. Στην Ελλάδα δίνουμε ακόμα μεγάλη σημασία στις ταμπέλες Δεξιά και Αριστερά, όπως και στους πολυποίκιλους πολιτικούς συμβολισμούς. Αλλά η ζωή εκεί έξω είναι πιο σύνθετη. Και κυρίως πιο δύσκολη. Και κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να φροντίζει πρωτίστως για την ευημερία των πολιτών της χώρας που κυβερνά. Απέναντι λοιπόν σε όλα τα σχέδια και τις αιτιάσεις μία είναι απάντηση. Ό,τι ισχυρίζεσαι, απόδειξέ το. Ήρθε η ώρα να μπουν τα μαθηματικά στην πολιτική.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μπει στο επίκεντρο πολιτικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων», ανέφερε η βουλεύτρια
Οι σκέψεις που μοιράστηκε για τις πολιτικές εξελίξεις ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
«Υπήρχε ένα αρχικό σοκ», είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας
Στους 32 βουλευτές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Παρακολουθήσαμε τον απολογισμό των πεπραγμένων της Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη
Για αμετροέπεια κατηγορεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τον Σωκράτη Φάμμελο
«Ο δήθεν παραπλανημένος πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη για ποιο πράγμα "πανηγυρίζει";» διερωτάται ο Κ. Τσουκαλάς
Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου
Σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη
«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός
«Η βαριά κατηγορία περί της συγκάλυψης φαίνεται να κλονίζεται», τόνισε ο Υπ. Δικαιοσύνης
Από τις 15 Μαρτίου σε ισχύ η μεταρρύθμιση
Τσακωμός με έναρξη τα Τέμπη και τέλος τη Novartis
Aμειώτη η αντιπαράθεση του Περισσού με την Πλεύση Ελευθερίας
Μήπως υπάρχουν κάποιοι πρόσθετοι, μονιμότεροι παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη;
Με αφορμή δημοσίευμα Σαββατιάτικης εφημερίδας
Tι ανέφερε ο υπουργός στα περί συγκάλυψης
«Επαναστάτες του καναπέ» - Καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
«Τελειώνει αυτή η ιστορία» - Όσα διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ένα τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον η Ελλάδα και πάλι περί άλλων τυρβάζει. Άγεται και φέρεται από απίθανες θεωρίες συνομωσίας στημένες πάνω στον φρικτό θάνατο 57 ανθρώπων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.