Πολιτικη & Οικονομια

Το νέο success story: Τα βαφτίσια

Είναι καιρός όλοι να ενηλικιωθούμε...

Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η προσφιλής πρακτική της ονοματοδοσίας, που η νέα κυβέρνηση ακολουθεί με τον ίδιο ζήλο που ακολουθούσαν οι καλόγεροι στον Μεσαίωνα να τρώνε κρέας, αλλά να το ονομάζουν ψάρι, έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε τομείς πέραν της διαπραγμάτευσης. Η αρχή έγινε με την αναζήτηση ονόματος για το μνημόνιο που θα ονομάζεται είτε α) πρόγραμμα είτε β) συμφωνία-γέφυρα, ενώ σε δεύτερη φάση αναζητήθηκε νέο όνομα για το πώς θα αποκαλούμε πλέον την τρόικα, που θα ονομάζεται είτε α) θεσμικοί εταίροι, είτε β) θεσμικά όργανα – αφού η λύση γ) «κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων των τριών θεσμών» απορρίφθηκε ως υπερβολικά φλύαρη.

Η συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, φάνηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί 4 δισεκ. 447 εκ. 900 χιλιάδες ευρώ από τη διαπραγμάτευση και τις συμφωνίες με τους θεσμικούς εταίρους για την Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης με προγράμματα που ήδη υλοποιούνται και άλλα που είχαν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του 2015. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δινόταν σε 700.000 οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση, παροχή υπηρεσιών και αγαθών (κοινωνικό τιμολόγιο ενέργειας, ΕΥΔΑΠ, κοινωνικά δημοτικά τιμολόγια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής φροντίδας) και προώθηση στην απασχόληση μέσω προγραμμάτων εργασιακής επανένταξης. Ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους, ενώ από την 1 Ιουλίου θα έπρεπε να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα, με κόστος 1,5 δισεκ. από το πλεόνασμα και από το ΕΚΤ. Με έκπληξη οι πολίτες που υπέβαλαν αιτήσεις πληροφορήθηκαν ότι το πρόγραμμα παγώνει και πηγαίνει για επαναξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Χορστ Ράιχενμπαχ είχε επισημάνει ότι είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν δίνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και μας προέτρεπε να το εφαρμόσουμε άμεσα. «Δεν υπάρχουν χρήματα», λέει η κυβέρνηση, για την καθολική εφαρμογή του και γι’ αυτό θα δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα μετά από διαβούλευση, αξιολόγηση κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως και άλλα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, ακολουθεί την ίδια διαδρομή της προσφιλούς πρακτικής της νέας κυβέρνησης: την ονοματοδοσία. Δηλαδή, προγράμματα που είχαν ξεκινήσει θα ανασταλούν και με τα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί θα εξαγγελθούν νέα.

Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του πρώην υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, πέραν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, παρουσίασε άλλες 6 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δισεκ., για τις οποίες το μέλλον παραμένει άγνωστο.

«1) Παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής με προϋπολογισμό 330 εκ. από ΤΕΒΑ σε πάνω από 165.000 οικογένειες με το εγκεκριμένο από 15/12/2014 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους οικονομικά αδύναμους.

2) Πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας προϋπολογισμού 1,3 δις από ΕΚΤ, Περιφερειακά Προγράμματα και Εθνικούς Πόρους. Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ παιδιών, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Δράσεις Αυτόνομης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρίας

3) Νέα επιδόματα παιδιών για 650.000 οικογένειες με χρηματοδότηση από κρατικό προϋπολογισμό περίπου 700 εκ.

4) Στέγαση και Επανένταξη για άστεγους. Οι συμβάσεις υλοποίησης μέσω 62 φορέων (αυτοδιοίκηση, εκκλησία, κοινωνία των πολιτών) υπεγράφησαν από αρχές Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, για εξασφάλιση στέγης στους αστέγους και εργασίας για το 40% των επωφελούμενων, προϋπολογισμού 9,4 εκ. από το πλεόνασμα.

5) Παροχή Τροφίμων και Γευμάτων, σε άπορους-άστεγους. Για το πρώτο διάστημα του 2015, μέχρι την έναρξη του ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με 100 φορείς (Περιφέρειες, Εκκλησία, Κοινωνία των Πολιτών κτλ) προϋπολογισμού 8,5 εκ. από το πλεόνασμα.

6) Εμπροσθοβαρείς δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Κοινωφελή Εργασία, προγράμματα Εγγύηση για τη Νεολαία που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν άμεσα με τα 600 εκ. που εξασφαλίστηκαν με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση».

Την αναστολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατακεραύνωσε στη Βουλή και το Ποτάμι, ενώ ερωτήσεις κατέθεσαν οι κύριοι Βρούτσης και Πλακιωτάκης. Μάλιστα ο πρώην Υπουργός Εργασίας παρουσίασε αναλυτικά την προέλευση των πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην Κοινωφελή Εργασία 52.000 άνθρωποι περιμένουν μόνο μία υπογραφή για να ενταχθούν σε χώρους εργασίας. Το πρόγραμμα διεκόπη λόγω της προκήρυξης εκλογών, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει προσλήψεις στο δημόσιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πλέον όμως, αφού πήρε και την έγκριση του ΑΣΕΠ, περιμένει μόνο μία υπογραφή για να υλοποιηθεί. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, και αυτό αναστέλλεται για να επαναξιολογηθεί.

Θεμιτό είναι μία νέα κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει το δικό της κοινωνικό πρόσωπο και να μην κόβει απλά κορδέλες σε έργα των προηγούμενων – όπως έγινε επί 2004, που λόγω της χρονικής συγκυρίας των Ολυμπιακών, οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή έκοβαν κορδέλες των έργων της κυβέρνησης Σημίτη. Ωστόσο, σε μία τόσο κρίσιμη φάση, το μείζον είναι η σωτηρία της χώρας και των πολιτών. Το τι θα καρπωθεί κανείς πολιτικά είναι το έλασσον. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να χρονοτριβούμε για να ξαναδιαπραγματευόμαστε εξασφαλισμένους πόρους.

Και μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να είναι εξπέρ στη θεωρία των παιγνίων, αλλά το παίγνιο με τα βαφτίσια καλό θα ήταν να σταματήσει. Είναι προσβλητικό για τον Έλληνα πολίτη να θεωρεί ο οποιοσδήποτε ότι δεν θα δεχτεί να υπογράψει η χώρα μνημόνιο, αλλά θα δεχτεί, αν το ονομάσει πρόγραμμα-γέφυρα. Και ότι δεν θα δεχτούμε να το επιτηρεί η τρόικα με επικεφαλής τους κυρίους Κοστέλο, Γκογιάλ και Μαζούχ, αλλά θα δεχτούμε να το επιτηρούν οι θεσμικοί εταίροι. Και ποιοι θα είναι επικεφαλής των θεσμικών εταίρων; Όπως μάθαμε, οι κύριοι Κοστέλο, Γκογιάλ και Μαζούχ. Καλώς ήρθαμε στην πραγματικότητα…

Και, όχι, δεν παίρνουμε «ανάσα αξιοπρέπειας» όταν ακούμε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε να λέει «το πρόγραμμα θα ελέγχεται κάθε τρίμηνο από 3 θεσμούς, δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ –τους ίδιους που υπήρχαν και πριν–, τους οποίους όμως δεν θα αποκαλούμε πια “τρόικα” γιατί αυτό προκαλεί δυσφορία στην Ελλάδα». Δείχνει ότι θεωρεί πως απευθύνεται σε ανήλικο, που του βάζουν το φάρμακο σε πολύχρωμη συσκευασία για να το πάρει. Και είναι καιρός όλοι να ενηλικιωθούμε.