- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ελαιόλαδο: «Mπλόκο» στην διακίνηση τενεκέ για την πάταξη της φοροδιαφυγής
H χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαγορευμένη ήδη από το 2005
Ελαιόλαδο: «Mπλόκο» στην διακίνηση με τενεκέ για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Τέλος στην διακίνηση ελαιολάδου με τον γνωστό «τενεκέ» των 17 λίτρων θα βάλει νομοθετική ρύθμιση, που θα απαγορεύει την χρήση του για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σημειώνεται ότι η χρήση του τενεκέ ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαγορευμένη ήδη από το 2005. Το διοικητικό πρόστιμο προβλέπεται «τσουχτερό» αφού όσοι συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν παράνομα, θα κληθούν να καταβάλλουν ως και 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, το ελαιόλαδο θα διακινείται πλέον μόνο με την κατάλληλη συσκευασία και διαθέτοντας τα κατάλληλα παραστατικά, ακόμη και αν πρόκειται για δωρεά.
Μιλώντας στο ErtNews ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιόλαδου Καλαμάτας κ. Ν. Κουτσούκος ανέφερε: «… στόχος του μέτρου είναι να υπάρξει δυνατότητα να συνοδεύεται από παραστατικά, ακόμα και αν είναι μηδενικής αξίας όπως γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή… θα μπορούσε να είναι σε μια σωστή κατεύθυνση εάν υπήρξαν και ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα προς τους υπόλοιπους, προς τα υπόλοιπα μέρη… μας ξαφνιάζει το πρόστιμο των 5.000 ευρώ… πρέπει να υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένας νόμος που υπάρχει σε απραξία και σε μη εφαρμογή για τη χρησιμοποίηση τυποποιημένου ελαιολάδου στην εστίαση… θα μπορούσε και αυτό να δώσει μια κατεύθυνση στο προϊόν, να το βοηθήσει… Προσωπική μου άποψη είναι αυτή ότι το 5 λίτρο είναι πολύ πιο εύχρηστο για την νοικοκυρά…»
Η Ελλάδα δεύτερη σε παραγωγή ελαιόλαδου στην Ε.Ε.
Κατά την περασμένη χρονιά η Ελλάδα είδε την παραγωγή της να μειώνεται στους 120-130 χιλιάδες τόνους. Αυτό βέβαια δεν ήταν «ελληνικό φαινόμενο» μιας και παρατηρήθηκε και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, η οποία είχε συγκομιδή 850 χιλιάδων τόνων.
Φέτος η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική όμως. «Από πλευράς ποσότητας είμαστε διπλάσια από πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει στους 250 χιλιάδες τόνους» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννούλης συμπληρώνοντας ότι «τη χώρα μας την ταλαιπώρησαν η ξηρασία και η ανομβρία. Υπάρχουν κάποια ποιοτικά προβλήματα, κυρίως σε επίπεδο γεύσης».
Σχεδόν διπλάσια θα είναι και η ισπανική παραγωγή να προβλέπεται να ανέλθει στους 1,5 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου, ενώ στη Πορτογαλία η οποία πέρυσι συγκόμισε 100 χιλιάδες τόνους, φέτος αναμένει παραγωγή 180 χιλιάδων τόνων. Αντίθετα η Ιταλία προβλέπεται να συγκομίσει περί τους 230 χιλιάδες τόνους εφέτος, όσους και πέρυσι, κυρίως λόγω της ξηρασίας και των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν εφέτος στη χώρα.
Έτσι, σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η χώρα μας προβλέπεται να είναι η δεύτερη χώρα ως προς τον όγκο παραγωγής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από χώρες εκτός Ε.Ε. η Τουρκία πάει για ιστορικό ρεκόρ 450 χιλιάδων τόνων ενώ και η Τυνησία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της μεταξύ 300-330 χιλιάδων τόνων από μια περσινή συγκομιδή 150-170 χιλιάδων τόνων.