- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αυτός είναι ο φάκελος της ελληνικής διαπραγμάτευσης
Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον φάκελο με τις δύο ομιλίες του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, στα δύο τελευταία Eurogroup και τα δύο non paper που η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε στο Eurogroup αναφορικά με τις θέσεις της Αθήνας και τα αποτελέσματα των τεχνικών διαβουλεύσεων που πργαματοποιήθηκαν στις 13-15 Φεβρουαρίου.
Όπως προκύπτει ο κ. Βαρουφάκης αποδεχόταν την παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος, ενώ γινόταν αναφορά και στις δεσμεύσεις που θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση στο διάστημα του «προγράμματος γέφυρα» που πρότεινε για τους επόμενους 3-6 μήνες. Αυτές είναι:
- Περιορισμός της γραφειοκρατίας. Έγγραφα που παράγει η δημόσια διοίκηση δεν θα πρέπει να προσκομίζονται από τους πολίτες.
- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.
- Δημιουργία αποδοτικού και δίκαιου συστήματος δικαστικής επίλυσης φορολογικών θεμάτων.
- Εκσυγχρονισμός πτωχευτικού δικαίου.
- Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.
- Διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικό και υγιούς περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
- Διάλυση διάφορων καρτέλ.
«Για να ανακεφαλαιώσω, η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη και πρόθυμη να αιτηθεί παράταση της δανειακής σύμβασης έως το τέλος Αυγούστου (ή μέχρι όποτε το Eurogroup κρίνει), να συμφωνήσει σε μία σειρά λογικών προϋποθέσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν σε αυτή την περίοδο και να δεσμευτεί στο να γίνει μία πλήρης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος της ενδιάμεσης περιόδου. Μίας περιόδου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και τους εταίρους της να δημιουργήσουν ένα νέο Συμβόλαιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Επίσης, στο τεχνικό κείμενο της ελληνικής πλευράς μετά τις διαβουλεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, αναφέρεται μεταξύ άλλων η Ελλάδα ζήτησε:
1. Την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και τα επόμενα χρόνια.
2. Τη στήριξη του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων και τη χρήση του έκτακτου μηχανισμού στήριξης των τραπεζών ELA, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF μετά από έγκριση του Eurogroup. Και αυτά γιατί προσδιόρισε τις υποχρεώσεις του 2015 για αποπληρωμές σε 17 δισ. ευρώ.
3. Την υποκατάσταση του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων για το 2015 (2,2 δισ. ευρώ) με την είσπραξη των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που έχει το Ευρωσύστημα (1,9 δις ευρώ). Πρόκειται για κέρδη που είχαν προγραμματιστεί να επιστραφούν στην Ελλάδα το 2014, αλλά επειδή αυτό δεν κατέστη εφικτό, η κυβέρνηση αναφέρει ότι αφού θα εισπραχθούν φέτος, μπορούν να αντικαταστήσουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που δεν θα γίνουν.
Παράλληλα, στο τεχνικό κείμενο υπάρχει και μία ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο ο κ. Βαρουφάκης καλωσόρισε τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup αποφασίζει για το χρέος και ζήτησε να υπάρξει μία ειδική ομάδα που θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα.
Πατήστε εδώ για το σύνολο του φακέλου.