Πολιτικη & Οικονομια

Πάρε με στο τηλέφωνο…

Δεν ήταν έκπληξη η πρόταση για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν ήταν έκπληξη η πρόταση για τον Προκόπη Παυλόπουλο. Λέγεται πως ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου είναι από τους λίγους πολιτικούς που μπορεί να επικοινωνεί απευθείας με τον κ. Τσίπρα σε ώρα ανάγκης… Εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός τρέφει εκτίμηση στον πρώην υπουργό, πρώην βουλευτή - για την ακρίβεια η προσέγγιση έχει σημείο εκκίνησης τα δραματικά γεγονότα του 2008 στην Αθήνα. Ήταν τότε στα «Δεκεμβριανά», που ο κ. Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών επέλεξε την τακτική του κατευνασμού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, που οδήγησε την πρωτεύουσα σε ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο αυτή η τακτική εκτιμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποδεικνύεται δεν ξεχάστηκε.

Ο κ. Παυλόπουλος φρόντισε εδώ και καιρό να λάβει διακριτές αντιμνημονιακές θέσεις με διάφορες αφορμές κυρίως σε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα δεν αρνήθηκε τις συμβουλές του στον κ. Τσίπρα -πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός- για σημαίνονται νομικά θέματα τόσο για το εσωτερικό μέτωπο, όπως για παράδειγμα τις άδειες για τις τηλεοπτικές συχνότητες όσο και για ευρωπαϊκά θέματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δραματικών διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η προσέγγιση Τσίπρα-Παυλόπουλου έχει έναν κοινό παρονομαστή: τον Κώστα Καραμανλή. Είναι ολοφάνερο πως η συμπάθεια του πρωθυπουργού προς τη «φωτισμένη» πτέρυγα της Κεντροδεξιάς έρχεται να συγκλίνει με τις απόψεις πατριωτισμού και εθνικής σωτηρίας που δεν είναι ξένες στον πρώην πρωθυπουργό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, στενά συνδεδεμένος με τον Κώστα Καραμανλή, φέρνει πιο κοντά δυο προσεγγίσεις που σε άλλες εποχές θα έμοιαζαν ασύμπτωτες.

Το ενδιαφέρον στην προσέγγιση αυτή είναι η στάση της «Αριστερής Πτέρυγας» και η ανοχή του Παν. Λαφαζάνη στις νέου τύπου πατριωτικές προσεγγίσεις που επιχειρεί ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του «πολιτικού υποκείμενου» που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ…