Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Η καθολική απαγόρευση των social media είναι μη αποτελεσματική

«Η στρατηγική που επεξεργαζόμαστε είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ίδια τι πραγματικότητα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο

Λίγο πριν την εκπνοή του 2024 παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που όλοι βλέπουμε μπροστά μας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η καθολική απαγόρευση των social media είναι μη αποτελεσματική». 

«Το πρόβλημα νομίζω είναι πολύ σαφές και έχει να κάνει και υπερβολική εξάρτηση, του εθισμού των παιδιών και εφήβων από το διαδίκτυο, από συγκεκριμένες εφαρμογές οι οποίες κατά κανόνα τα παιδιά μας τις βλέπουν το τηλέφωνο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι η εικόνα παιδιών κολλημένων σε ένα κινητό, ολίγον ως ζόμπι, τα οποία χάνουν την επαφή με τους κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι πολλά από τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, διαφορετικά για τα κορίτσια, διαφορετικά για τα αγόρια. Κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής το πιο συνηθισμένο βίωμα το οποίο μας μεταφέρουνε οι εκπαιδευτικοί μας. Καταλαβαίνουμε ότι εδώ κάτι συμβαίνει, το οποίο σαφώς είναι προβληματικό και το οποίο έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας». 

«Ποιες λοιπόν μπορούν να είναι οι παρεμβάσεις; Και μπορεί η καθολική απαγόρευση των social media να είναι μία λύση, αμφιβάλω ότι κάτι τέτοιο θα ήτανε αποτελεσματικό και για αυτό και η στρατηγική που επεξεργαζόμαστε είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ίδια τι πραγματικότητα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και από τους εφήβους και ξεκινάει από τη βασική παραδοχή ότι πρέπει τότε και πάνω από όλα να συζητήσουμε για πρόβλημα. Ποιοι να συζητήσουμε; Εμείς με τα παιδιά μας, άρα οι γονείς οι οποίοι έχουνε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης να θέσουν τα απαραίτητα όρια στα παιδιά τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Παπαστεργίου: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πώς καθορίζεις την ηλικία του χρήστη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, περιέγραψε το πώς άλλα κράτη αντιμετωπίζουν το ζήτημα του εθισμού στα social media από τους ανηλίκους, ξεκινώντας από τη Γαλλία, η οποία εισήγαγε την προεγκατάσταση λογισμικού γονικού ελέγχου σε συσκευές και έθεσε ως ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης τα 15 έτη. «Η Ιρλανδία θέτει εθελοντικούς κανόνες για τον φιλικό σχεδιασμό πλατφορμών, η Γερμανία θεσμοθετεί κανόνες αξιολόγησης κατάλληλου περιεχομένου για συγκεκριμένες ηλικίες», όπως είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε τόσο στο παράδειγμα της Αυστραλίας, η οποία έχει ήδη επιβάλει καθολική απαγόρευση στα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών, όσο και στην Αλβανία που σκοπεύει να απαγορεύσει το TikTok για 1 έτος.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πως καθορίζεις την ηλικία του χρήστη» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου τονίζοντας ότι η λύση είναι ο διάλογος και το πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην ψηφιακή παραμέληση που παρατηρείται σήμερα σε πολλές οικογένειες. Παράλληλα αναφέρθηκε στο εργαλεία γονικού ελέγχου μέσα από την εφαρμογή pαrco.gov.gr, το οποίο θα βγει στον αέρα αμέσως μετά την παρουσίαση και θα είναι ένα εργαλείο που θα συμβουλεύει τους γονείς. «Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το μήνυμα «η ζωή δεν είναι να κουνάς παθητικά τον αντίχειρα σε μια οθόνη, η ζωή είναι εκεί έξω και είναι υπέροχη» θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το σχέδιο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΣΚΑΪ