Πολιτικη & Οικονομια

Ανασκόπηση 2024: Οι εκλογές, τα πρόσωπα και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τη χρονιά που φεύγει

Πώς διαμορφώθηκε τις τελευταίες 365 ημέρες το τοπίο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανασκόπηση 2024: Οι εκλογές, τα πρόσωπα και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τη χρονιά που φεύγει
Ανασκόπηση 2024: Οι εκλογές, τα πρόσωπα και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τη χρονιά που φεύγει © EPA / Sooc

Ανασκόπηση 2024: Οι εκλογές, τα πρόσωπα και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τη χρονιά που φεύγει - Πώς διαμορφώθηκε τις τελευταίες 365 ημέρες το τοπίο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

Αν κάτι χαρακτήρισε την πολιτική επικαιρότητα το 2024, αυτό θα είναι σίγουρα οι εκλογικές αναμετρήσεις. Ευρωεκλογές, εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, Αμερικανικές Εκλογές με επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ και πολιτικοί τριγμοί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τον πόλεμο να συνεχίζεται στη «γειτονιά» μας. Αδιαμφισβήτητα οι εξελίξεις ήταν πολλές και οι εντάσεις δεν ήταν ούτε λίγες, ούτε αμελητέες, αφού διαμόρφωσαν το πολιτικό τοπίο με το οποίο οδηγούμαστε – σε λίγες ημέρες – στο 2025. Σε αυτήν την ανασκόπηση για το 2024 θα διαβάσετε τις αξιομνημόνευτες πολιτικές εξελίξεις μιας χρονιάς που δεν σταμάτησε να μας εκπλήσσει (και τις περισσότερες φορές δυσάρεστα).

Αν ξεκινήσουμε την Ανασκόπηση 2024 από τα του οίκου μας, τις πολιτικές εξελίξεις δηλαδή στην Ελλάδα, σίγουρα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η καθοριστική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, διάσπαση της 8ης Νοεμβρίου, με την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, αλλά και την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της Κουμουνδούρου. Μέσα στις τελευταίες ημέρες του 2024, ή ακόμη και τις πρώτες του 2025 αναμένεται να δούμε αν το Κίνημα Δημοκρατίας (το κόμμα που ίδρυσε ο Στέφανος Κασσελάκης) θα καταφέρει να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ. Αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, επιχειρεί να συστηθεί και πάλι στον κόσμο του Κινήματος, με τον «αναβαπτισμένο» Νίκο Ανδρουλάκη να δίνει νέες μάχες στη Βουλή, θεωρώντας ότι μετά το μπρα ντε φερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2025, το ΠΑΣΟΚ βγήκε νικητής.  Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και ο «καταποντισμός» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο εντός και εκτός Βουλής.

Δύο από τα καθοριστικότερα, πάντως, νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο ήταν ο νόμος για την ισότητα στον γάμο και το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά – μη κρατικά – Πανεπιστήμια, μετά από αντιδράσεις και καταλήψεις στα ΑΕΙ της χώρας. Νομοσχέδιο – τομή, ωστόσο, θεωρήθηκε και εκείνο για την εφαρμογή της Επιστολικής Ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024.

Μία σύντομη ανασκόπηση των πολιτικών εξελίξεις στην Ελλάδα

Με την έλευση του 2024, οι νέοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και πρόεδροι κοινοτήτων ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντά τους, μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2024. Αλλαγή σκυτάλης είχαμε σε μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά και τις περιφέρειες.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στον δήμο Αθηναίων μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα
Τελετή παράδοσης - παραλαβής στον δήμο Αθηναίων μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Στις 3 Ιανουαρίου 2024 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης προχώρησε σε Ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Παιδείας η Ιωάννα Λυτρίβη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει στις Σπέτσες, με power point και έντονο παρασκήνιο.

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπερψηφίζεται η εφαρμογή της Επιστολικής Ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024.

Στα τέλη Ιανουαρίου παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στις 29 Ιανουαρίου η Εύη Χριστοφιλοπούλου προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.

Στις 15 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η αντίδραση πολιτών στα θεωρεία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο
Η αντίδραση πολιτών στα θεωρεία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έρχεται στην Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου και απευθύνεται με ομιλία της στη Βουλή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz9u7ne7qvah)

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανακοινώνει την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική. Αναλαμβάνει υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στις 22 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, «συμβουλεύει» τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αρχές Μαρτίου ξεκινά η έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Έλληνες. Λίγες ημέρες αργότερα, η ευρωβουλεύτρια θα αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με το οποίο διεκδικούσε την ανανέωση της θητείας της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματός του, «Δημοκράτες», με το οποίο θα κατέβει στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στις 15 Μαρτίου παρουσιάστηκε στον στρατό, στη Θήβα, ο – τότε – πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζεται στον στρατό
Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζεται στον στρατό © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Στις 28 Μαρτίου παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου.

Στις 18 Απριλίου ο Δημήτρης Παπανώτας τίθεται εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αντιδράσεις για παλαιότερες δηλώσεις του.

21 ευρωβουλευτές εξέλεξε η Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Από την Κύπρο «ξεχωρίζει» η εκλογή του νεαρού Youtuber, Φειδία Παναγιώτου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d5e4o5cf8k5l)

Ιδρύεται το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας.

Στις 14 Ιουνίου ο πρωθυπουργός προχωρά σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας. Ο Βασίλης Σπανάκης έγινε υφυπουργός Εσωτερικών. Την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε ο Θοδωρής Λιβάνιος. Ο Κώστας Καραγκούνης ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Εργασίας.

Στις 30 Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνει την πραγματοποίηση εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου μετά την έντονη αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Ιουλίου ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική.

Στις 3 Ιουλίου διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από επίθεση σε υπάλληλο αεροδρομίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2ilv292z7k1)

Στις 25 Ιουλίου διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης μετά από επίθεση σε συνεργάτιδα του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στις 10 Αυγούστου παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος. Τη θέση του στη Βουλή ανέλαβε η Πόπη Τσαπανίδου.

Στις 28 Αυγούστου διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Αθηνά Λινού, μετά τις μηνύσεις στον Παύλο Πολάκη και το ζήτημα της ΜΚΟ της.

Ο Φρέντης Μπελέρης αφήνεται ελεύθερος στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, αφού έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε στις αλβανικές αρχές. Αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά τους ως ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Πολάκης επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 10 Σεπτεμβρίου η Βούλα Κεχαγιά παραιτήθηκε από Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού της Κομισιόν.

Στις 21 Σεπτεμβρίου διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Μάριος Σαλμάς.

Στις 6 Οκτωβρίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας βρίσκονται αντίπαλοι στον β’ γύρο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις 17 Οκτωβρίου πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σε ηλικία 80 ετών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4yaca6o7dn5)

Μετά από μήνες εντάσεων, πραγματοποιείται στις 8 Νοεμβρίου το επεισοδιακό και καθοριστικό έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Απίστευτες σκηνές καταγράφονται έξω από το νυχτερινό κέντρο όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί μπαράζ ανεξαρτητοποιήσεων. Στις 9 Νοεμβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος.

Στις 16 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς διεγράφη από τη ΝΔ, μετά τις δηλώσεις του σε συνέντευξή του για τα ελληνοτουρκικά.

Στις 23 Νοεμβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατίας».

Στις 24 Νοεμβρίου ο Σωκράτης Φάμελλος εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την α’ Κυριακή, μετά την απόφαση του Παύλου Πολάκη να μην πάνε σε δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d5vfuedtm8u1)

Στις 30 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 2 Δεκεμβρίου. Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε και πάλι επί τάπητος.

Στις 9 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε ο Αλέξης Πατέλης από τη θέση του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. Ο Μιχάλης Αργυρίου θα αναλάβει από το νέο έτος το χαρτοφυλάκιο.

Η Αθηνά Αηδονά αναλαμβάνει νέα Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Νέα Αριστερά πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d6drwkiqdfjt)

Τριγμοί και αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό διεθνώς

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο το 2025, αναμένεται να φέρει πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, που θα έχουν επιπτώσεις διεθνώς. Ωστόσο, σε σκηνικό πολιτικής αστάθειας κινήθηκαν (και) το 2024 πολλές χώρες. Ας δούμε τις εξελίξεις που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που φεύγει. 

Στις 9 Ιανουαρίου, ο Γκαμπριέλ Ατάλ γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος και ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Στις 14 Ιανουαρίου γίνεται βασιλιάς της Δανίας ο Φρειδερίκος Ι, μετά την παραίτηση της μητέρας του, Μαργαρίτας Β'. 

Στις 23 Ιανουαρίου η Εθνοσυνέλευση της Σουηδίας εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. 

Στις 5 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο

Στις 6 Φεβρουαρίου εκδίδεται η απόφαση για ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ. 

Στις 10 Φεβρουαρίου πεθαίνει ο Αλεξέι Ναβάλνι

Στις 15 Μαρτίου επανεκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας για 5η θητεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Στις 18 Μαρτίου ξεκινούν οι διαδηλώσεις στην Κούβα για τις ελλείψεις τροφίμων. 

Στις 22 Μαρτίου, η Κέιτ Μίντλετον ανακοινώνει με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ότι κάνει θεραπείες για την αντιμετώπιση καρκίνου

Στις 24 Απριλίου εκλέγεται πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορνάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάφκοβα. Θα ορκιστεί στις 12 Μαΐου. Η απόφασή της να αυτοπαρουσίαζεται ως πρόεδρος της «Μακεδονίας» προκαλεί αντιδράσεις. 

Στις 24 Απριλίου ο Πέδρο Σάντσεθ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά τη δικαστική έρευνα της εισαγγελία σε βάρος της συζύγου του. Τελικά, αποφασίζει να μην το πράξει. 

Από τις 6 έως και τις 9 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι Ευρωεκλογές. 

Στις 26 Ιουνίου ο Μαρκ Ρούτε γίνεται ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

Στις 30 Ιουνίου διεξάγεται ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. 

Στις 4 Ιουλίου εκλέγεται πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Κιρ Στάρμερ. 

Στις 7 Ιουνίου διεξάγεται ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. 

Στις 13 Ιουλίου καταγράφεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Στις 16 Ιουλίου επανεκλέγεται πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Στις 18 Ιουλίου επιβεβαιώνεται η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν. 

Στις 21 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις Αμερικανικές Εκλογές, δείχοντας για διάδοχό του την Κάμαλα Χάρις. 

Την 1η Οκτωβρίου ο Τζίμι Κάρτερ κλείνει έναν αιώνα ζωής

Στις 6 Νοεμβρίου εκλέγεται ο Ντόναλντ Τραμπ και ετοιμάζει την ομάδα με την οποία θα βρεθεί για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο

Στις 6 Νοεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία χάνει την πλειοψηφία του μετά την απόλυση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και την παραίτηση όλων των υπολοίπων μελών από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. 

Στις 7 Νοεμβρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει τη Σούζι Γουάιλς ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, την πρώτη γυναίκα που υπηρετεί σε αυτή τη θέση.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ορίζει την Καρολίν Λέβιτ ως γραμματέας Τύπου Λευκού Οίκου για τη δεύτερη θητεία στην προεδρία του, γεγονός που θα την καταστήσει το νεότερο άτομο που έχει υπηρετήσει ποτέ σε αυτόν τον ρόλο στα 27 του χρόνια.

Στις 23 Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους ενοικίασης και την έλλειψη κοινωνικής στέγασης για τους κατοίκους της Βαρκελώνης, στην Ισπανία.

Στις 28 Νοεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας ψηφίζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 16 ετών.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι πολίτες στην Ισλανδία προσέρχονται στις κάλπες για τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να εκλέξουν 63 μέλη στο εθνικό κοινοβούλιο, το Althing. 

Στις 3 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια έκτακτης ομιλίας προς το το έθνος, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ κηρύσσει στρατιωτικό νόμο προκειμένου να εκκαθαρίσει τις υποτιθέμενες «απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις από τη Βόρεια Κορέα και να εξαλείψει τα αντικρατικά στοιχεία». Ο Γιουν λέει ότι η απόφαση για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου ελήφθη προκειμένου να «απομακρυνθούν οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας» και να προστατευθεί η «φιλελεύθερη συνταγματική τάξη» της Νότιας Κορέας.Ο Γιουν Σουκ-γέολ ανακοινώνει ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο που είχε κηρύξει λίγες ώρες νωρίτερα, εν μέσω σθεναρής αντιπολίτευσης τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από το δικό του Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας.

Στις 4 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία καταρρέει αφού 331 από τους 577 βουλευτές ψηφίζουν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας, η πρώτη φορά από το 1962 που η κυβέρνηση καταρρέει έπειτα από πρόταση δυσπιστίας. Η αριστερά καλεί στη συνέχεια τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί και να διεξαγάγει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Την επόμενη ημέρα, στις 5 Δεκεμβρίου ο Μισέλ Μπαρνιέ παραιτείται από πρωθυπουργός. 

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ ζητάει συγγνώμη από τον νοτιοκορεατικό πληθυσμό, υποσχόμενος ότι δεν θα αποφύγει τις νομικές κυρώσεις ούτε θα θεσπίσει στρατιωτικό νόμο για δεύτερη φορά.

Στις 9 Δεκεμβρίου ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ διορίζεται πρωθυπουργός της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης.

Στις 13 Δεκεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διορίζει τον Φρανσουά Μπαϊρού ως πρωθυπουργό. 

Στις 14 Δεκεμβρίου ο υποψήφιος του Γεωργιανού Ονείρου, Μιχαήλ Καβελασβίλι, εκλέγεται πρόεδρος. Τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία, έχοντας μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Όλαφ Σολτς χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης και ανακοινώνει πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης → Ανασκόπηση 2024: Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν σε Ελλάδα και Εξωτερικό

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.