Πολιτικη & Οικονομια

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η κρίση της Δύσης δεν είναι απλώς στρατηγική, είναι υπαρξιακή

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Σάκκουλα και ο Κύκλος Ιδεών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρουσίαση και επίδοση του Ανταποδοτικού Τόμου «Η θεωρία της συνταγματικής πράξης. Μελέτες διαλόγου με το έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση για την παρουσίαση και επίδοση του Ανταποδοτικού Τόμου, «Η θεωρία της συνταγματικής πράξης. Μελέτες διαλόγου με το έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου» © Χρίστος Σιμάτος

Παρουσίαση και επίδοση του Ανταποδοτικού Τόμου «Η θεωρία της συνταγματικής πράξης. Μελέτες διαλόγου με το έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου»

«Βρισκόμαστε ενόψει μιας μεγάλης διεθνούς πρόκλησης. Έχουν ρευστοποιηθεί όλα τα αναλυτικά σχήματα που προσπαθούν να κατανοήσουν και να ταξινομήσουν τον κόσμο. Ο κόσμος δεν είναι πλέον μονοπολικός, η ευρωπαϊκή υπνοβασία είναι άκρως επικίνδυνη, κι αυτό αφορά συνολικά την ευρωπαϊκή δημοκρατία όχι μόνο την ευρωπαϊκή οικονομία, και την ευρωπαϊκή άμυνα. Η κρίση της Δύσης δεν είναι απλώς στρατηγική είναι υπαρξιακή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη για την παρουσίαση και επίδοση του Ανταποδοτικού Τόμου, «Η θεωρία της συνταγματικής πράξης. Μελέτες διαλόγου με το έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου», που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Σάκκουλα και ο Κύκλος Ιδεών.

«Ο πυρήνας της Δύσης που είναι η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει αλλοιωθεί επικίνδυνα», συνέχισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η δημοκρατία μας έχει γίνει φοβική τρέμει ενόψει του εκλογικού αποτελέσματος κάθε φορά σε κάθε χώρα, φοβάται τους λαούς τα εκλογικά σώματα και τις επιλογές τους. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλλοίωση του δημοκρατικού κεκτημένου. Έχει διαταραχθεί η σχέση των εκλογικών σωμάτων με τους δημοκρατικούς θεσμούς. Όλα όσα λέμε στο συνταγματικό δίκαιο, στη θεωρία του κράτους και του Δικαίου, όσα περιλαμβάνονται στο έργο μου, και στις μελέτες που το σχολιάζουν, είναι, δυστυχώς, πάρα πολύ επίκαιρα. Αρχαϊκά ζητήματα, που τα θεωρούσαμε ξεπερασμένα, έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα. Η έκδοση αυτή είναι μια δήλωση ετοιμότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά χρειάζεται μια ετοιμότητα της κοινωνίας του πολιτικού συστήματος όλης της Δύσης», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ομιλητές που προηγήθηκαν για τα όσα είπαν αναφερόμενοι στον τόμο και γενικότερα στο έργο του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους δασκάλους του, όπως τους αποκάλεσε, Δημήτρη Τσάτσο και Αριστόβουλο Μάνεση.

Η Θεωρία της Συνταγματικής Πράξης | Μελέτες διαλόγου με το έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Η αφορμή για την έκδοση αυτού του τόμου ήταν πως στις 31 Αυγούστου, αποχώρησα από την ενεργό πανεπιστημιακή υπηρεσία και απενεμήθη ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή μετά από 44 χρόνια θητείας στο Πανεπιστήμιο, από τότε που υποστήριξα το διδακτορικό μου, 40 χρόνια από την εκλογή μου ως υφηγητή και 33 χρόνια μετά την εκλογή μου ως τακτικού καθηγητή. Και παρ’ ότι τα χρόνια της πολιτικής και κυβερνητικής μου δράσης και άρα της αναστολής από την διδασκαλία αλλά όχι από την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο ήταν πολλά, εν τούτοις επανήλθα το 2019 με πολύ μεγάλη χαρά και προσμονή», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε.

«Η συνταγματική πρόβλεψη για την αναστολή, που ισχύει για τους πανεπιστημιακούς όπως και για τους δικαστές, είναι μια υπόμνηση ο χρόνος περνά και πυκνώνεται, ότι πρέπει να ενταθεί ή έστω να αρχίσει ο αναστοχασμός. Αυτές οι προεπιμνημόσυνες εκδηλώσεις, έχουν ένα ανυπέρβλητο ανθρωπολογικό υπόβαθρο. Τη θνητότητα μας. Το αμελητέο μέγεθός μας εντός της ιστορίας».

«Τι προσφέρει όμως η ενασχόληση με την πολιτική;» διερωτήθηκε στη συνέχεια για να απαντήσει.

«Την εξοικείωση με τη λειτουργία του εκλογικού σώματος τη λειτουργία της Βουλής τη λειτουργία της διοίκησης του πολιτεύματος», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι είχε τη μεγάλη τύχη να είναι ο γενικός εισηγητής της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001.

«Η πολιτική μου έδωσε την ευκαιρία να μετάσχω στην επεξεργασία και ψήφιση σημαντικών εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων», τόνισε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυο μεγάλες προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Την οργάνωση της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η αναδιάρθρωση του χρέους, είναι o τρόπος με τον οποίο πορεύεται η χώρα και θα πορεύεται όχι μόνο μέχρι το 2032, οπότε και τελειώνει η περίοδος χάριτος αλλά και μετά. Με την αναδιάρθρωση του χρέους καταστήσαμε το χρέος υβριδικό και το απασφαλίσαμε ως βόμβα στα θεμέλια της χώρας», ανέφερε.

Στον ανταποδοτικό τόμο συγκεντρώνονται συμβολές [57 μελέτες που καταλαμβάνουν 1.314 σελίδες] προς τιμήν του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Μέσα σε ένα βιβλίο που αφορά έναν κλάδο, είναι η πολιτική ιστορία του τόπου από μια άλλη σκοπιά. Δείχνει το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε η πορεία ενός ανθρώπου, η πορεία των φοιτητών, των συνεργατών, των συστοχαστών», επεσήμανε μιλώντας για το έργο ο Επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιάννης Μεταξάς.

Για τρία επιτεύγματα του Ευάγγελου Βενιζέλου έκανε λόγο ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην Υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης. «Ανέλαβε την κυβερνητική ευθύνη να διαπραγματευτεί μόνος του τη μείωση του δημοσίου χρέους, με σκληρή δοκιμασία με τους ιδιωτικούς δανειστές, ήταν ο εισηγητής στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001, επιτυγχάνοντας «πρωτοφανή», όπως είπε, συναίνεση και το «ογκώδες εγχειρίδιο απόσταγμα μιας πολύχρονης πολιτικής δράσης».

«Η συνεισφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι τεράστια και αφήνει μια πολύ μεγάλη σφραγίδα και μας αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος της πράξης πρέπει να έχει συγκροτημένη επιστημονική σκέψη», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Καθηγητής ΑΠΘ, Μιχάλης Πικραμένος.

«Ο τιμώμενος σήμερα, εκτός Βουλής πια αλλά με αυξημένο όσο ποτέ άλλοτε το κύρος του, διαδρά διαρκώς μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας με τους διαρκείς αγώνες του για το κράτος δικαίου και τη δυτική φυσιογνωμία της Ελλάδος», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

«Διαθέτουμε πλέον ένα σύγχρονο και πρωτότυπο εγχειρήδιο συνταγματικού δικαίου με τις πιθανές προεκτάσεις του», είπε ο Πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλης Σκουρής, που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου και στη μακρά φιλία που τους συνδέει.

«Ανέδειξε τις ικανότητές του όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στην πιο δύσκολη περίοδο».

«Γνωρίζω από σχόλια των ευρωπαίων ομολόγων του τους οποίους συνάντησα, μεταξύ αυτών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι μπορεί να μην τον αγαπούσαν αλλά τον πρόσεχαν και τον εκτιμούσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Τάκης Πικραμένος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι υπουργοί, Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο τέως δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, οι βουλευτές, της ΝΔ Δημήτριος Καιρίδης του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, Παύλος Χρηστίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Διευθυντής του ιδιαίτερου Γραφείου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, οι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων και ιδρυμάτων, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.