Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από Βουλή: Έρχονται σύντομα παρεμβάσεις στις τράπεζες

«Δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

«Η αντίδρασή των τραπεζών δεν μας ικανοποιεί οπότε να αναμένετε σύντομα παρεμβάσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις για τις πρακτικές των τραπεζών κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον κατώτατο μισθό στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, στις υψηλές προμήθειες όπως και στον χαμηλό ρυθμό χορήγησης στεγαστικών δανείων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους δεν μας ικανοποιεί οπότε να αναμένετε σύντομα παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων. Χαρακτήρισε ωστόσο «πυροτέχνημα» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός, στα 1500 ευρώ. «Εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε θα τον ξεπεράσουμε κιόλας» τόνισε.

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη

Για τις τράπεζες

Επαναλάβατε τη θέση σας για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Πράγματι υπάρχουν ζητήματα για τη λειτουργία τραπεζικού συστήματος, που χρήζουν αντιμετώπισης. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, στεγαστικά που δίνονται με χαμηλό ρυθμό.

Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους δεν μας ικανοποιεί, οπότε να αναμένεται σύντομα παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν ουσία προβλημάτων.

Πυροτεχνήματα όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα των πολιτών. Θα κάνετε λίγη υπομονή να ακούσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επιτελέσουν το έργο τους στην ελληνική κοινωνία.

Για τον κατώτατο μισθό

Το ν/ς που συζητούμε έχει τον χαρακτήρα τεχνικής προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά πιστεύουμε ότι αποτελεί τομή με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο κλείνει οριστικά μια δύσκολη εποχή για την χώρα, την εποχή των περικοπών. Ας μην γελιόμαστε από την αρχή της οικονομικής κρίσης οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν οι πιο αδικημένοι.

Στα έδρανα της αντιπολίτευσης και στον ΣΥΡΙΖΑ κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν 650 ευρώ. Την τελευταία πενταετία το ποσό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Το '23 εκφράσαμε ότι οι πολιτικές μας θα αυξήσουν τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε θα τον ξεπεράσουμε κιόλας.

Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στον κατώτατο μισθό και όχι στην τελευταία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Οι πολιτικές αυξήσεων και η στήριξη αδύναμων εργαζομένων έχει φέρει αποτελέσματα και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το παρόν νομοσχέδιο καθιερώνει δύο αρχές:

Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας δεν μπορεί να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται και δεύτερον το ακριβές ύψος της αύξησης θα καθορίζονται από αντικειμενικό μηχανισμό ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει δύο σημαντικούς υποδείκτες, την ανάπτυξη της οικονομίας και τους δείκτες του πληθωρισμού.

Θα συμφωνήσουμε ότι εάν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτή τη φόρμουλα, αυτό δεν θα ήταν ανώδυνη πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την αύξηση του μισθού ως ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης εισοδήματος των ασθενέστερων εργαζόμενων, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές αντοχές των επιχειρήσεων.

Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό το μείγμα πολιτικής να συνεχιστεί.

Πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά

Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και εχθές και να καταθέσω τα στοιχεία από την Ισπανία, όπου η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση τιμών πλην όμως σωρευτικά οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν στην Ισπανία απ ότι στην Ελλάδα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι για συγκεκριμένα προϊόντα, πχ τα άλευρα, στην Ισπανία είχαν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είχαν αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30% ενώ στην Ελλάδα 17%. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36% ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν καταναλωτές αλλά μεσάζοντες.

Μπορείτε κύριε Ανδρουλάκη να κατεβάσετε προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, το έχουμε κάνει και εμείς, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε κάποια προϊόντα και να τα πάτε από το 24 στο 22%. Απαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.