Πολιτικη & Οικονομια

Έρευνα Prorata για τη Μεταπολίτευση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα πρόσωπα και τις κατακτήσεις

Η Χούντα, το ΠΑΣΟΚ του '81, η Κρίση των Ιμίων και το Δημοψήφισμα του 2015

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα Prorata για τη Μεταπολίτευση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα πρόσωπα και τις κατακτήσεις

Ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η έρευνα της Prorata για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, προχωρώντας σε μία αποτίμηση της Μεταπολίτευσης. Στην έρευνα αποκαλύπτονται οι τάσεις και οι αντιλήψεις της κοινής γνώμης σχετικά με προσωπικότητες και ιστορικά γεγονότα.

Στην έρευνα για τη Μεταπολίτευση, οι πολίτες κλήθηκαν να αποτιμήσουν θετικά ή αρνητικά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1975, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη δημιουργία του ΕΣΥ, την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το Δημοψήφισμα του 2015, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κρίση των Ιμίων. 

Η Δημοσκόπηση της Prorata για τη Μεταπολίτευση

Το ποσοστό αποδοχής (θετικής στάσης) ή απόρριψης (αρνητικής) των παραπάνω ιστορικών οροσήμων παρουσιάζει διαβαθμίσεις ανάλογα με την πολιτική ταυτότητα των ερωτωμένων πολιτών, αν ανήκουν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών καταδικάζεται με υψηλά ποσοστά από τους ψηφοφόρους και των τριών πολιτικών χώρων, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία λαμβάνει ένα 47% θετικών ψήφων, με τους ψηφοφόρους της Νέα Δημοκρατίας να παραμένουν οι πιο διστακτικοί στην ιστορική τους αποτίμηση, έναντι εκείνων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που ομονοούν στο «θετικό» του γεγονότος.

Επιπλέον, στην έρευνα της Prorata καταγράφονται οι θέσεις των Ελλήνων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδο στην κοινή νομισματική περιοχή του ευρώ. 

Την αποδοκιμασία της πλειονότητας εισπράττει το δημοψήφισμα του 2015, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο τελικό 71% του συνόλου. Αρνητικές σε ποσοστό 57% είναι επίσης οι γνώμες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το υψηλότατο ποσοσοτό αποδοχής που συγκεντρώνει αυτή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις «μεταπολιτευτικές κατακτήσεις»

https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/874760/idruma-konstadinos-g-karamanlis-50-hronia-apo-ti-metavasi-sti-dimokratia/

Τι πιστεύουν για τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης 

Οι κυβερνήσεις των Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989) και Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974-1981) εξακολουθούν να αποτιμώνται ως οι πλέον θετικές από τους πολίτες. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Γ. Α Παπανδρέου (2009 – 2011) και οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα (2015-2019) συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές/σχετικά αρητικές γνώμες.

Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και Κώστας Σημίτης, είναι οι πρωθυπουργοί των οποίων η πολιτική πορεία αποτιμάται πλέον θετικά/σχετικά θετικά. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στον αντίποδα.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση