Πολιτικη & Οικονομια

Χρήστος Ταραντίλης: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη σωστή διαχείριση νερού

Οι καινοτόμες λύσεις AI που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο στην πράξη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Ταραντίλης: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη σωστή διαχείριση νερού
Ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε στους τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Δημήτρης Περιστέρης

Χρήστος Ταραντίλης: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του νερού - Όσα είπε στην ομιλία για την έξυπνη άρδευση και τις καινοτόμες λύσεις AI

Ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε στους τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Νερό: Πηγή ζωής και πολύτιμός πόρος σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής».

Ο Χρήστος Ταραντίλης, εταίρος της ΕΥ (Ernst and Young) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στις καινοτόμες λύσεις AI που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο στην πράξη, καθιστώντας την έξυπνη άρδευση, την έγκαιρη ανίχνευση διαρροών νερού, την πρόγνωση συντήρησης του εξοπλισμού ύδρευσης και την ανακύκλωση νερού κεντρικά θέματα της τοποθέτησης του.

Όσον αφορά την έξυπνη άρδευση, δηλαδή τα συστήματα και τις τεχνολογίες που βελτιστοποιούν τη διαδικασία άρδευσης των καλλιεργειών, ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε τη δυνατότητα των αλγορίθμων ΑΙ να αναλύουν ταχύτατα τεράστιους όγκους ψηφιακών δεδομένων, όπως δεδομένων για την υγρασία και τη σύνθεση του εδάφους, τη θερμοκρασία και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους, αναγνωρίζοντας, μέσω αυτής της ανάλυσης, πρότυπα κατανάλωσης, προβλέποντας τις ποσότητες νερού που χρειάζονται τα φυτά (ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν) και προσδιορίζοντας βέλτιστες στρατηγικές άρδευσης.

Στο πλαίσιο της έξυπνης άρδευσης, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση των αυτοματοποιημένων συστημάτων άρδευσης, με την βοήθεια των οποίων οι χρήστες μπορούν από απόσταση να ελέγχουν και να προσαρμόζουν με ακρίβεια την άρδευση βάσει των αναγκών των καλλιεργειών.

Ακολούθως, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η ΑΙ μπορεί επίσης να συμβάλλει στον περιορισμό της σπατάλης των υδάτινων πόρων μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης διαρροών νερού. Συγκεκριμένα, τα συστήματα ΑΙ μπορούν να αναλύουν δεδομένα κατανάλωσης νερού, ακουστικά δεδομένα και εικόνες και να εντοπίζουν καθώς και να προβλέπουν πιθανές διαρροές.

Με ανάλογο τρόπο επίσης μπορούν να αναλύουν ιστορικά δεδομένα συντήρησης του εξοπλισμού ύδρευσης και τις συνθήκες λειτουργίας του, να εντοπίζουν πρότυπα, προσδιορίζοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε βλάβες και προβλέποντας πότε είναι πιθανό ένας εξοπλισμός να αποτύχει ή να χρειαστεί συντήρηση, αποφεύγοντας έτσι τις αναποτελεσματικές διακοπές λειτουργίας και τις σπατάλες λόγω των απρόβλεπτων βλαβών.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Ταραντίλης έδωσε έμφαση στη συμβολή της ΑΙ στη βελτίωση της ανακύκλωσης του νερού που επαναχρησιμοποιείται σε βιομηχανικές και γεωργικές εφαρμογές. Συγκεκριμένα, ανέλυσε τους τρόπους που τα συστήματα ΑΙ μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα από αισθητήρες που παρακολουθούν την ποιότητα των υδάτων σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας μ’αυτόν τον τρόπο προβλήματα μόλυνσης του νερού και επιτρέποντας την άμεση αντιμετώπισή τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία του κόμματός του στον Καναδά: Πώς οδηγήθηκε στην απόφαση - Η επόμενη μέρα
Τζάστιν Τριντό: Το προδιαγεγραμμένο τέλος ενός πολιτικού φαινομένου

Άμεση Ανάλυση: Πώς ο χαρισματικός πρωθυπουργός του Καναδά οδηγήθηκε στην παραίτηση από την αρχηγία του κόμματός του - Γιατί η πτώση του οφείλεται στην προσωπική του ύβρη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.