- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γιατί οι σύντροφοι θρηνούν τη διαγραφή Σαμαρά;
Λογικό είναι να θρηνούν τη διαγραφή του και τη συνειδητοποίηση ότι η εποχή του πέρασε. Γιατί μαζί με τη δική του εποχή περνάει και η δική τους.
Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά
Τελικά νομίζω πως αν κάτι πραγματικά μπορεί να σοκάρει τον «αρχιτέκτονα του αντιμνημονιακού αγώνα» (θυμίζω ότι εκείνος έχει αυτοχαρακτηρισθεί έτσι), Αντώνη Σαμαρά, δεν πρέπει να είναι η διαγραφή του. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν την περίμενε και ότι τον σόκαρε, αλλά αυτό το σοκ δεν πρέπει να συγκρίνεται με το σοκ της συνειδητοποίησης ότι, λίγες μέρες μετά, κανείς δεν ασχολείται ούτε με τη διαγραφή ούτε με τον ίδιο. Και σαν να μην έφτανε αυτή η συνειδητοποίηση του ανεπίκαιρου της πολιτικής του ύπαρξης, ήρθε και η επόμενη κατραπακιά: από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) η αντίρρηση για τη διαγραφή του είναι πλειοψηφική μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά
Σε έρευνα που έκανε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, προκύπτει ότι στους ψηφοφόρους της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, αυτοί που βλέπουν σίγουρα αρνητικά τη διαγραφή του είναι μόλις το 5% και μαζί με αυτούς που τη βλέπουν μάλλον αρνητικά κάνουν ένα φτωχό 17%. Και όταν ο επικεφαλής της έρευνας, ο Γιώργος ο Αράπογλου, ρωτήθηκε για τη γνώμη όσων λένε σήμερα ότι θα ψηφίσουν ΝΔ, είπε ότι αυτό το ποσοστό γίνεται ακόμα μικρότερο.
Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να συμπαθούν τον Σαμαρά λίγο περισσότερο από όσο τον συμπαθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αυτοί που σίγουρα διαφωνούν με τη διαγραφή του είναι το 16%, αυτοί που μάλλον διαφωνούν είναι το 17%, αλλά αυτοί που γενικώς συμφωνούν είναι το 50%.
Στον –εκτός από πολακικό και σαμαρικό όπως φαίνεται– ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Αυτοί που βλέπουν τη διαγραφή του μεσσηνιάρχη σίγουρα και μάλλον αρνητικά είναι το 16% και 29% αντίστοιχα, άθροισμα που ξεπερνά το 31% που βλέπουν τη διαγραφή μάλλον ή σίγουρα θετικά.
Με πολύ λίγα λόγια η διαγραφή Σαμαρά χάλασε πολύ περισσότερο τους συριζαίους και τους πασόκους από όσο χάλασε τους νεοδημοκράτες. Και αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο.
Για αρχή, οι πασόκοι που έχουν αρχίζει να ελπίζουν σε εξουσία καταλαβαίνουν ότι ένας Σαμαράς στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ό,τι χρειάζονται για να φαίνεται η ηγεσία της ΝΔ τόσο αδύναμη ώστε να επιτρέπει στον Σαμαρά να της επιτίθεται όποτε το κάνει κέφι. Κάθε τρικλοποδιά στην κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενη στην αντιπολίτευση και όταν βλέπουν αυτόν που κάθε τόσο άπλωνε το πόδι του να φεύγει, δεν μπορεί παρά να στεναχωριούνται. Αλλά όχι τόσο όσο στεναχωριούνται οι συριζαίοι…
Οι συριζαίοι οι οποίοι, είτε το παραδέχονται είτε όχι, δεν μπορεί παρά να νιώθουν –έστω και υποσυνείδητα– τον Αντώνη τον Σαμαρά ως τον πνευματικό τους πατέρα. Χωρίς τον αντιμνημονιακό αγώνα που εκείνος ξεκίνησε, εκείνοι μπορεί να μην είχαν δει ποτέ εξουσία και ο Αλέκσης μπορεί να μην είχε ποτέ τη δυνατότητα να δουλέψει για 17 ώρες και να βγάλει έρπη. Λογικό είναι να θρηνούν τη διαγραφή του και τη συνειδητοποίηση ότι η εποχή του πέρασε. Γιατί μαζί με τη δική του εποχή περνάει και η δική τους. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Τι προβλέπεται για την κύρια σύνταξη και τη προσωπική διαφορά
Το μήνυμα προς τους αγρότες - Τι λέει για τους οδικούς αποκλεισμούς
Τι θα παρέχει στους δικαιούχους
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν χαθεί πόροι δισεκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλες χαμένες χρονιές» σημειώνει η «Αθήνα Ψηλά»
Στόχος η πλήρης εξόφληση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου έως το 2031
Οι ημερομηνίες πληρωμής των τριών δόσεων
Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ και νέοι κανόνες στον σιδηρόδρομο με αυστηρότερες ρήτρες
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα σε Hellenic Train και Alstom
Τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος
Αφορά την προκήρυξη 1Κ/2024
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η πιλοτική εγκατάσταση καμερών
«Δεν είναι ασφαλής ένας δρόμος που στη μία του άκρη είναι παρκαρισμένα τρακτέρ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έως 5 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις
«Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε να παραχαραχθεί», σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.