- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οργή για τις ανεξαρτητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Πιο κοντά στη δημιουργία Κ.Ο. ο Κασσελάκης
Οι λεπτές ισορροπίες που καλείται να κρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος
Οργή για τις ανεξαρτητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Πιο κοντά στη δημιουργία Κ.Ο. ο Κασσελάκης - Οι λεπτές ισορροπίες που καλείται να κρατήσει ο Σωκράτης Φάμελλος
Μπορεί οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (24.11) με τη νίκη του Σωκράτη Φάμελλου και το ενωτικό μήνυμά του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, όμως, η κρίση δεν αποτελεί παρελθόν για την Κουμουνδούρου. Δύο ακόμη ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, φαίνεται ότι κάνουν πιο ρεαλιστική τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, Κίνημα Δημοκρατίας.
Παρότι οι αποχωρήσαντες από το κόμμα δεν έχουν εκφράσει όλοι την επιθυμία τους να ενταχθούν στη νέα πολιτική κίνηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει - μέσα από ζυμώσεις και διαβουλεύσεις - να δημιουργήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, πείθοντας τους βουλευτές που τηρούν στάση αναμονής, μέχρι τουλάχιστον να δουν το Κίνημα Δημοκρατίας να παίρνει μία πρώτη πολιτική μορφή, αλλά και «δημοσκοπική αποδοχή».
Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse, η οποία διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 8,1%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατίας στο 4,2%. Ένα ποσοστό που ικανοποιεί το στρατόπεδο του Ταύρου. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία πολιτική κίνηση που μετρά μόλις μία εβδομάδα.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να φυλλορροεί. Σήμερα (29.11) μετρά 27 βουλευτές, μετά την αποχώρηση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη και του βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελου Αποστολάκη. Πηγές αναφέρουν ότι οι αποχωρήσεις δεν σταματούν εδώ. Οι δύο βουλευτές - πρόσωπα που ήταν κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη θητεία του στον ΣΥΡΙΖΑ - δεν ανεξαρτητοποιήθηκαν λόγω της εκλογής του Σωκράτη Φάμελλου. Πηγές κάνουν λόγο για προ καιρού ειλημμένη απόφαση, που πλέον βρήκε το απόλυτο timing για να εκφραστεί, προκαλώντας αντιδράσεις. Και στις δύο περιπτώσεις (αλλά ειδικά σε εκείνη του εν αποστρατεία ναυάρχου) η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έντονη, με πολλά σημεία οργής και ένα κοινό αίτημα: την επιστροφή των εδρών.
Οργή από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Ευάγγελο Αποστολάκη
Στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Γιάννη Σαρακιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε καλό δρόμο και ζήτησε την επιστροφή της έδρας, ωστόσο, η αποχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη προκάλεσε την οργή της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Ο κ. Αποστολάκης φέρεται να μην ενημέρωσε κανέναν για την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, τηρώντας στάση σιωπής. Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος καλείται να κρατήσει πλέον λεπτές ισορροπίες, έχει ξεκινήσει με την εκλογή του νέο κύκλο επικοινωνίας με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Όπως διαρρέεται, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε επιλέξει τον δρόμο της αποστασιοποίησης εδώ και αρκετό καιρό, αφού δεν απαντούσε στα μηνύματα που δεχόταν.
«Η προδιαγεγραμμένη απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη ολοκληρώνεται σήμερα με την ντροπιαστική αποστασία του. Δεν σκέφτηκε ούτε το κόμμα που τον τίμησε τοποθετώντας τον στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σε αυτές τις λέξεις στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, συμπυκνώνεται το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι πλέον «αποστάτης»: «Από εδώ και πέρα θα φέρει το στίγμα της αποστασίας, της καταπάτησης και προσβολής της λαϊκής ετυμηγορίας και βούλησης, καθώς και της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που ανησυχούν ιδιαίτερα από την επανεκκίνηση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Αποστολάκης είχε εξηγήσει σε ανακοίνωσή του το γιατί αποχωρεί από το κόμμα. «Έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει "ευθύνη", "συνείδηση" και "τιμή", δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο».
Αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Δέκα ανεξάρτητοι βουλευτές χρειάζεται να συμφωνήσουν και να συμπράξουν για τη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από το Κίνημα Δημοκρατίας, με πρώτη την κ. Τζάκρη, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι αυτή η ώρα, της δημιουργίας της Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας, δεν θα αργήσει, αλλάζοντας ξανά τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και - πολύ περισσότερο - στο Κοινοβούλιο.
Όσο για το τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ; Από το σύνολό τους φαίνεται ότι ο Πέτρος Παππάς και ο Γιάννης Σαρακιώτης θα επιλέξουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι και να μην ενταχθούν - τουλάχιστον προς ώρας - σε νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Να σημειωθεί ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές στην ελληνική Βουλή είναι συνολικά 22. Ανάμεσά τους, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι: Θεοδώρα Τζάκρη, η Γιώτα Πούλου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Κυριακή Μάλαμα, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Πέτρος Παππάς αλλά και η Αθηνά Λινού (μετά τη διαγραφή της), η οποία τηρεί στάση αναμονής για την ένταξή της σε Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το «τρέξιμο» έχει ξεκινήσει για τον Σωκράτη Φάμελλο
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει μεν ξεκινήσει έναν νέο κύκλο συνομιλιών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παράλληλα επιχειρεί να δώσει αγώνα για την αντιστροφή του κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, κάτι που χρειάζεται λεπτούς γυρισμούς, αλλά και το «ξεκαθάρισμα» με ποιους θα συνεχίσει το κόμμα στη Βουλή και ποιοι θα αποχωρήσουν. Αυτό αναμένεται να έχει λήξει μέχρι το τέλος του έτους.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για επανεκκίνηση του κόμματος με την αξιοποίηση της προωθητικής δύναμης δεκάδων χιλιάδων μελών που πήραν μέρος στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, αλλά και την εγγραφή πάνω από 10.000 νέων μελών. Κάνει λόγο για μία «καθαρή εντολή για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεσματικό, ισχυρό, συγκροτημένο, με ενιαία έκφραση και δράση, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες και να παίξει τον ρόλο της πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κόντρα στα σχέδια απαξίωσης και εξαΰλωσης του».
Ο κ. Φάμελλος καλείται να διαγράψει μία πολύ διαφορετική πορεία σε σύγκριση με εκείνη των προκατόχων του, απαντώντας στην κρίση που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αιτήματα για αλλαγή. Τα πρώτα μηνύματα προς το πρόσωπό του είναι ενθαρρυντικά. Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι πρώτος σε δημοτικότητα ανάμεσα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με 47%. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 43%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41% και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου με 37%. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ποσοστό μόλις 21%.