Πολιτικη & Οικονομια

Φρέντης Μπελέρης: Πιο πολύ με πλήγωσε ότι ο Ράμα δεν με άφησε να αναλάβω καθήκοντα, παρά η φυλάκιση

Η ATHENS VOICE βρέθηκε στις Βρυξέλλες και μίλησε με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φρέντης Μπελέρης
Φρέντης Μπελέρης: Πιο πολύ με πλήγωσε ότι ο Ράμα δεν με άφησε να αναλάβω καθήκοντα, παρά η φυλάκιση © EPP Photography

Φρέντης Μπελέρης: Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στην ATHENS VOICE για τον θεσμικό του ρόλο, τις Επιτροπές και τον προσωπικό του στόχο

Στις Βρυξέλλες οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί. Σχεδόν κανείς δεν τρέχει στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου για να προλάβει κάποια συνάντηση, συνεδρίαση ή ραντεβού. Τα πάντα μοιάζουν ρυθμισμένα. Στο ακριβώς της ώρας, θα έπρεπε να βρίσκομαι στον διάδρομο «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Λίγο πιο δεξιά, ο Φρέντης Μπελέρης – προσφέροντας ένα διάλειμμα στον εαυτό του – με περιμένει για μία χαλαρή, αν και πολιτική, συζήτηση. Κρατά τον καφέ του και με αφήνει να προπορευτώ για τους ανελκυστήρες. Μαζί και η συνεργάτιδά του, που με πίστη, τον ακολουθεί σε ένα διαφορετικό πολιτικό ταξίδι μοιρασμένο σε τρεις χώρες∙ ένα ταξίδι που ξεκίνησε επεισοδιακά και λίγο αβέβαια.

«Είναι σχεδόν αυτό που περίμενα», λέει ο Φρέντης Μπελέρης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό για την άφιξή του ως ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. «Αυτό που δεν περίμενα είναι η γραφειοκρατία. Ψειρίζουν τη μαϊμού» συνεχίζει. Στο παρελθόν είχε επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο κάποιες, λίγες φορές, ωστόσο, ποτέ δεν περίμενε ότι θα πολιτευτεί στην Ελλάδα και θα εκλεγεί ευρωβουλευτής όντας έγκλειστος στις φυλακές της Αλβανίας.

Φρέντης Μπελέρης: Έχω διπλή υποχρέωση ως ευρωβουλευτής

«Οι πολίτες με έχουν γνωρίσει μέσα από την περιπέτειά μου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έκανε την τιμή να με χρίσει υποψήφιο ευρωβουλευτή και έπειτα ο ελληνικός λαός με αγκάλιασε και με τίμησε με την ψήφο του. Αυτό για εμένα έχει δύο πτυχές. Η πρώτη, η φιλοπατρία των Ελλήνων. Εκτίμησαν ότι ένας άνθρωπος αγωνίζεται για τα δικαιώματα του Ελληνισμού εκτός Συνόρων και εκτίμησαν, πιστεύω, ότι ήμουν στη φυλακή για τις ιδέες μου. Για μένα είναι διπλή υποχρέωση το να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες όσων με ψήφισαν», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναγνωρίζει ότι πολλοί συνάδελφοί του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον βοήθησαν να βρει τα πατήματά του στην ολοκαίνουργια πολιτική του διαδρομή. «Την πρώτη φορά που ήρθα ως ευρωβουλευτής είχα πάρει άδεια από τις αλβανικές φυλακές για να ορκιστώ. Πολλοί από τους συναδέλφούς μου εδώ μου πρότειναν να κάνω χρήση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας και να μην επιστρέψω στις φυλακές. Δεν το έκανα. Πήγα γιατί εκεί ήταν το σπίτι μου. Θεώρησα σκόπιμο να γυρίσω για να τελειώσω με αυτήν την “υποχρέωση”. Αν και η ποινή που μου επιβλήθηκε ήταν πολύ άδικη και δεν θα έπρεπε να σεβαστώ τη Δικαιοσύνη, εφόσον και εκείνη δεν με σεβάστηκε» μου εξηγεί ο κ. Μπελέρης.

Η δικαστική περιπέτεια δεν έχει τελειώσει. Ο Φρέντης Μπελέρης έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Αλβανία και όταν η απόφαση εκδοθεί θα είναι έτοιμος – αν χρειαστεί – να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο. «Πιστεύω ότι θα δικαιωθώ».

Η Αλβανία είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μέσα από τον θεσμικό ρόλο που έχει σήμερα, ο κ. Μπελέρης προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αλβανίας.  «Έχω πάρει μία σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να φέρω στην Ευρωβουλή αναφορές για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία, να θίξω το ζήτημα των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού. Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τους ξένους συναδέλφους προκειμένου να γνωρίσουν όλα όσα συμβαίνουν, να αναδείξω τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, να αναδείξω την εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος στην πολιτική, γιατί απέτυχαν οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. Έτσι, θα μπορέσουμε να δούμε γιατί η Αλβανία είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως διευκρινίζει, έχοντας πάρει πια μία απόσταση και χωρίς να είναι επηρεασμένος από τη δική του περιπέτεια, δεν νοείται οι πολίτες μιας χώρας (της Αλβανίας) «που βρίσκεται στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι οι πρώτοι σε πλήθος πολίτες που αιτούνται άσυλο σε χώρες της Ε.Ε.. Άσυλο ζητούν οι πολίτες χωρών που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλλά είναι και το άλλο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, από τα 4 και πλέον εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στη χώρα, μόλις 2.400.000 πολίτες ζουν στην Αλβανία. Και η εκτίμηση είναι ότι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί είναι φουσκωμένοι. Γιατί φεύγουν από τη χώρα, αν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική;» Ο κ. Μπελέρης «ζυγίζει» το ζήτημα και από τις δύο πλευρές. Η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα ήταν προς όφελος τόσο των Ελλήνων της Αλβανίας, όσο και των διμερών σχέσεων. «Καλό θα είναι να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα πρέπει να τρέξει πολύ για να το πετύχει. Και το πιο σημαντικό για εμένα, θα είναι να μην μπει με εκπτώσεις. Πρέπει πρώτα να κάνει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ο Ράμα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος. Για να καταλάβετε, οι τρεις αρχηγοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Και οι εκλογές είναι τον Μάιο. Δεν υπάρχει εγκληματικότητα στην Αλβανία, την έχουν εξαγάγει».

Ο λόγος του κ. Μπελέρη γίνεται γρήγορα καταγγελτικός. «Η αλβανική κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη με σκοπό να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Κανείς δεν ρωτάει τον λαό. Το βλέπετε, εγώ κέρδισα τις εκλογές στη Χειμάρρα και δεν μου επέτρεψε να αναλάβω καθήκοντα. Υπάρχει μία δικτατορία στην Αλβανία και παντελής έλλειψη σεβασμού στη βούληση του λαού. Με πλήγωσε περισσότερο το ότι δεν με άφησε να αναλάβω, παρά το ότι έκανα φυλακή. Ήταν ένας στόχος που πάλευα για χρόνια. Ήταν η ευκαιρία να κάνω κάτι για τον τόπο μας, για το χωριό μας. Ο Ράμα επέλεξε να σκοτώσει τις εκλογές».

Ο κ. Μπελέρης υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Αλβανία, ότι η επιστροφή των νέων στην πατρίδα τους και η δυνατότητά τους να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις σε όλους τους τομείς θα φέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης εντός Ευρώπης.

Απαιτητική ατζέντα: Άμυνα, Δημογραφικό, ακριτικά χωριά και νησιά

Ο Φρέντης Μπελέρης έχει μία δύσκολη ατζέντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μέλος σε μία σειρά από σημαντικές Επιτροπές: στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών, στην Επιτροπή Αλιείας και την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. «Και οι 4 επιτροπές είναι πολύ ενδιαφέρουσες, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολλές φορές στο επίκεντρο. Προσπαθούμε να αναδείξουμε θέματα και να δείξουμε στους ευρωβουλευτές ότι τα ζητήματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο δικός μου στόχος για την πενταετία είναι να μπορέσουμε - μέσα από τις επιτροπές που συμμετέχω - να θέσουμε τη βάση για τις χρηματοδοτήσεις μέσα από το πρόγραμμα 2027-2034, το οποίο διαρθρώνεται με μια εντελώς καινούρια νοοτροπία και κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν κυρίως για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των Φυσικών Καταστροφών. Άρα πρέπει τα αιτήματα μας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εμένα θα ήταν ευτυχία να μπορώ να βοηθήσω τις Περιφέρειες και τους Δήμους στην Ελλάδα, τα νησιά μας και τις ακριτικές περιοχές. Να χτυπήσουμε “καμπανάκι” για το Δημογραφικό».

Ωστόσο, σε ένα ακόμη επίπεδο, ο Φρέντης Μπελέρης πρέπει να βρίσκεται συνεχώς ενήμερος και σε θέση «μάχης» προκειμένου να απαντά – μέσω της αρμόδιας Επιτροπής - στις αναφορές που γίνονται εναντίον της Ελλάδας.

 Δύο, όμως, είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη 5ετία, πέραν της Κλιματικής Αλλαγής. «Το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να παρέμβει για το Μεταναστευτικό, με την όσο πιο γρήγορη εφαρμογή του νέου συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να φυλάσσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεσματικά και όχι να σηκώσουμε τείχη εντός της Ένωσης, όπως επιχειρεί να κάνει η Γερμανία. Και ένα άλλο θέμα, που για μένα είναι ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δημογραφικό. Σε λίγα χρόνια θα αποτελούμε μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ήπειρος η οποία γερνάει δημογραφικά. Χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια, να μπορούν να κάνουν πιο πολλά παιδιά. Παράλληλα, θα πρέπει οι πολιτικές μας να στραφούν προς την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.