Πολιτικη & Οικονομια

Αλιβιζάτος: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ιδανικό πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας

«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Νίκος Αλιβιζάτος θεωρεί ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι το ιδανικό πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και η θητεία της θα πρέπει να ανανεωθεί

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα και υποστήριξε ότι ιδανική λύση και ιδανικό πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ένα αξίωμα που θα τον ενδιέφερε προσωπικά.

«Εμένα; Προς Θεού, όχι. Όχι βέβαια, το αξίωμα δεν με ενδιαφέρει προσωπικά (…). Νομίζω ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η ιδανική λύση και μακάρι να επαναληφθεί, να ανανεωθεί η θητεία της. Πιστεύω λοιπόν, ότι η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδειξε σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανάγκη συσπείρωσης, ενότητας για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ο κόσμος κατάλαβε ότι η προεδρία δεν είναι κάτι απόμακρο, αλλά πολύ κοντινό στα προβλήματά του και κατά τη γνώμη μου, εν όψει και των αρμοδιοτήτων τις οποίες το Σύνταγμα αναγνωρίζει, νομίζω ότι είναι το ιδανικό πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αλιβιζάτος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το νέου του βιβλίο, «Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος, από τις όχθες του Τάμεση, στην πλατεία Συντάγματος». 

Νίκος Αλιβιζάτος για εκλογικό νόμο: Είμαι εναντίον του να αλλάξει οτιδήποτε

Ο Νίκος Αλιβιζάτος σημείωσε επίσης ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Είμαι βασικά εναντίον του να αλλάξει οτιδήποτε. Το 3% είναι νομίζω εύλογο. Το να το πάμε 5% θα γίνει άνευ λόγου, πολλή φασαρία. Πολύ δε περισσότερο που ο κατακερματισμός δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέσα. Αντιμετωπίζεται μόνο με σοβαρά κόμματα. Δηλαδή επιτέλους τα κόμματα πρέπει να αποκτήσουν μία αξιοπιστία. Και ζούμε μία μεταβατική περίοδο, δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το πράγμα. Η βασική άποψη, η προσωπική μου, η ερμηνεία τουλάχιστον που δίνω εγώ, είναι ότι στην Ελλάδα θεωρείται θεμιτό να κυβερνάς μόνος σου αν έχεις το 40% περίπου, όχι το 50%+1. Είναι αν θέλετε αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής που έχουμε σχεδόν συνεχώς τα τελευταία χρόνια, 40% περίπου. Αν δεν έχεις βέβαια, μπαίνεις σε μία λογική συμμαχικών κυβερνήσεων, η οποία στην Ελλάδα θεωρείται-πώς να το πει κανείς-ανωμαλία (…). Αυτή τη στιγμή να σας θυμίσω το πρώτο κόμμα αν περάσει το 25% έχει 20 βουλευτές μπόνους, πέραν δηλαδή της απλής αναλογικής. Και από κει και πέρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω από το 25% παίρνει έναν βουλευτή, με ανώτατο όριο το 40%. Δηλαδή είναι 25 με 40 είναι 15 μονάδες, μπορεί να πάρει συνολικά 30 + 20= 50 βουλευτές, όπως είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Απλώς έχω την εντύπωση ότι αυτό το σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή να μην είναι δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα παίρνει 50, όπως για παράδειγμα το 2012 που η Νέα Δημοκρατία με 18% πήρε 50. Με 18% δεν παίρνει τους 50. Σήμερα με 40% τους πήρε ενώ με 32% θα ήταν πολύ λιγότερο. Δεν θα είχε την αυτοδυναμία. Δηλαδή με 35% να βγάζεις αυτοδυναμία; Θα έλεγα ότι κοροϊδεύουμε λιγάκι πλέον τους εαυτούς μας».

Αλιβιζάτος για ΠΑΣΟΚ: Συμβολικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ότι έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση

Επιπλέον, ο κ. καθηγητής ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον Αξιωματική Αντιπολίτευσης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ - μετά τη νέα διάσπαση - έγινε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη«Η προσωπική μου γνώμη - συμβολικό είναι περισσότερο και όχι ουσιαστικό. Δηλαδή θα παίρνει το λόγο ο κ. Ανδρουλάκης αμέσως μετά τον κ. Μητσοτάκη στις προ ημερησίας διατάξεις, συζητήσεις των αρχηγών. Έχει και κάτι από τον κανονισμό έχει και κάποια άλλα πλεονεκτήματα, αλλά όχι ουσιαστικά. Δηλαδή δεν αλλάζει κάτι σημαντικό. Συμβολικά βέβαια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Δηλαδή θα μπορεί πλέον ακόμη και με το σχετικά περιορισμένο ποσοστό που είχε στις τελευταίες εκλογές να λέει ότι είμαστε εμείς στα πρόθυρα της εξουσίας. Να δούμε κιόλας πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι καλό είναι να υπάρχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, γιατί διαφορετικά χαλαρώνει, δεν παίρνει σοβαρά τη δουλειά της, αν αισθάνεται ότι δεν απειλείται».