ΣΥΡΙΖΑ: Επτά διασπάσεις από 2015 μέχρι σήμερα
Η επέλαση της οικονομικής κρίσης, η αποδυνάμωση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, οι πλατείες της «Αγανάκτησης», η καινοφανής για τα δεδομένα του χώρου πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «κυβέρνηση της Αριστεράς» και η αμφιλεγόμενη σύμπλευση με το λαϊκιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ, φέρνουν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.
Ο πάλαι ποτέ συνασπισμός ετερόκλητων συνιστωσών είχε μεν «προλάβει» να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα, όμως στο εσωτερικό του η ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας» –από την οποία προερχόταν και ο ίδιος ο Τσίπρας– επέμενε στην εκδοχή της «ρήξης» κατά το πρώτο εξάμηνο των «διαπραγματεύσεων» με τους δανειστές.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και τις συνεχιζόμενες διασπάσεις του, έχουν προκύψει 7 κόμματα, η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η ΔΗΚΕΑ, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, το Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη και τώρα το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Κόμμα Λαφαζάνη
Η υπογραφή του 3ου μνημονίου επισπεύδει τις εξελίξεις. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε μια εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra, διαμηνύει ότι «το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε», προεξαγγέλλοντας τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς, η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα αποτυγχάνει να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, την ώρα που οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κερδίζουν εκ νέου τις εκλογές παρά την υπογραφή του μνημονίου. Αργότερα, ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης θα βρεθεί εκτός του κόμματος που ίδρυσε, με τη ΛΑΕ να κατεβαίνει σε κοινό σχήμα με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη στις εκλογές του 2023, μην καταφέρνοντας να προσεγγίσει το 3%.
Αποχώρηση από ΛΑΕ και συγκρότηση ΔΗΚΕΑ
Στις 2 Ιουνίου 2019, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραιτήθηκε από την ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος. Τον Ιανουάριο του 2023, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ίδρυσε το «Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης» (ΔΗ.Κ.Ε.Α).
Κόμμα Κωνσταντοπούλου
Το Σεπτέμβριο του 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αποχώρησε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ως ανεξάρτητη - συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα στην Α΄ Αθηνών. Ωστόσο, το κόμμα δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο ποσοστό για να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων. Στις 19 Απριλίου 2016, η Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας. Με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη, σκοπός της δράσης του κόμματος είναι: η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, τα δικαιώματα, η διαγραφή του χρέους και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιδρυτική εκδήλωση του κόμματος έγινε στις 19 Απριλίου, ενώ στις 5 Ιουλίου, πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος, κατατέθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος στον Άρειο Πάγο.
Κόμμα Βαρουφάκη
Το 2018 ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης ιδρύει το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25) το οποίο προσδιορίζεται ως μια συμμαχία «αριστερών, πρασίνων και φιλελεύθερων», που στέκεται στη βάση του ευρωπαϊκού διεθνισμού, του οικονομικού ορθολογισμού, της κοινωνικής χειραφέτησης και του «Πράσινου New Deal». Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, προσχώρησε στο ΜέΡΑ25 η πρώην ευρωβουλευτής (εκλεγμένη με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Σοφία Σακοράφα. Στις ευρωεκλογές του 2019, το κόμμα έλαβε ποσοστό της τάξεως του 2,99% και δεν κατάφερε για λίγες ψήφους να εκλέξει ευρωβουλευτή. Παρ' όλα αυτά στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδο του στη Βουλή με ποσοστό 3,44%, εκλέγοντας εννέα βουλευτές.
Κόμμα Κόκκαλη
Ο «Κόσμος» ιδρύθηκε το 2019 από τον Πέτρο Κόκκαλη, ως κίνηση πολιτών με οικολογικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στην «Προοδευτική Συμμαχία», μια προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο Κόκκαλης συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2019 ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και εξελέγη. Τον Νοέμβριο του 2023, ανεξαρτητοποιήθηκε ενώ λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς και προσχώρησε στους Πράσινους. Τον Φεβρουάριο του 2024, ο «Κόσμος» ιδρύθηκε και επίσημα ως πολιτικό κόμμα, με τον Κόκκαλη, τη Μαρία Βασιλάκου και τον Παπαγιαννάκη να αποτελούν τη διοικούσα επιτροπή.Τον Μάρτιο, εξελέγησαν τα προσωρινά όργανα του Κόσμου, ενώ ο Κόκκαλης αναδείχθηκε γραμματέας του κόμματος.
Νέα Αριστέρα
Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ., το καλοκαίρι του 2023 και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, προκλήθηκε εσωκομματική κρίση. Οι ομάδες «Ομπρέλα» και «6+6» άσκησαν κριτική στη στρατηγική του νέου προέδρου. Η διαμάχη κορυφώθηκε με την αποχώρηση, αρχικά, της «Ομπρέλας»και τη διαγραφή δύο βουλευτών (Πέρκα, Τσακαλώτος) που πρόσκειντο σε αυτήν, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, αποχώρησε και η ομάδα «6+6» με την ανεξαρτητοποίηση εννιά βουλευτών (Αναγνωστοπούλου, Αχτσιόγλου, Ζεϊμπέκ, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Τζούφη, Φερχάτ, Φωτίου, Χαρίτσης).
Στις 4 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε το όνομα και το λογότυπο της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που επρόκειτο να συγκροτήσουν οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές. Την επόμενη ημέρα, η κοινοβουλευτική ομάδα ανακοινώθηκε και επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα, τη στήριξή του στη Νέα Αριστερά ανακοίνωσε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Τον Μάρτιο του 2024 πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, κατά την οποία μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.[13] Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου
Λήγει η διορία - Προθεσμία, πρόστιμα και οδηγίες για έγκαιρη πληρωμή
To ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών
Προσκεκλημένος του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο
Απάντηση σε ανακοίνωση του ΚΚΕ - «Δεν θα γίνει ποτέ»
Τι ισχύει για τη δανειοδότηση - Αναλυτικός οδηγός με χρηστικές λεπτομέρειες
Με 156 βουλευτές πλέον το κυβερνών κόμμα
Για τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων - Αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.