- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δ. Παπαστεργίου: Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την καθημερινότητά μας
«Σύντομα θα κατεβάζουμε δεδομένα από τους δικούς μας δορυφόρους», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη και για τη χρήση δορυφόρων από την Ελλάδα
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη.
«Στην ουσία, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι το πόσο ραγδαία αλλάζει ο κόσμος μας και θέλω να πιστεύω ότι αλλάζει και όμορφα παρά τις δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. «Κάθε εποχή είχε τα δικά της ζητήματα και θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε όλες αυτές τις νέες ψηφιακές ευκολίες να τις φέρουμε με απλό τρόπο στο κινητό, στον υπολογιστή του κάθε πολίτη, έτσι ώστε να μην νιώθει αποκλεισμένος από αυτές τις εξελίξεις που βλέπει να συντελούνται γύρω του».
Δημήτρης Παπαστεργίου για τεχνητή νοημοσύνη
Υπάρχει σε εξέλιξη και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και αναφορικά με το που θα εφαρμοστεί πρώτα η τεχνητή νοημοσύνη και για ποιους σκοπούς ο κ. Παπαστεργίου απαντά: «Το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία».
«Άρα στο AI Factories, στα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, που είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και η Ελλάδα κατέθεσε μια πολύ ανταγωνιστική και πολύ καλοβαλμένη πρόταση, στην οποία συμμετέχουμε εμείς ως Υπουργείο, Πανεπιστήμια, ο Δημόκριτος, το Υπερταμείο, ακριβώς για να δείξουμε και το άνοιγμα στην αγορά, έρχεται και ως πρώτο πυλώνα θέτει το κομμάτι της υγείας.
Πώς μπορούμε όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία σήμερα υπάρχουν, καθιστώντας τα συμβατά με την τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντάς τα ανώνυμα, έτσι ώστε να μην δει κανείς Έλληνας πολίτης τα δεδομένα του ξαφνικά να βγαίνουν χωρίς την άδειά του προς τα έξω, άρα ανώνυμα δεδομένα, με σκοπό όλα αυτά να μπορέσουν να βοηθήσουν την έρευνα γύρω από την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Έρευνα γύρω από παθήσεις όπως ο καρκίνος, η τεχνητή νοημοσύνη, αυτό νομίζω, πως μπορεί να προσφέρει στον πλανήτη μας, στον κόσμο μας, επεξεργασία πολλών δεδομένων και κυρίως στο κομμάτι της υγείας.
Ένα δεύτερο κομμάτι το οποίο νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον και για την ΕΡΤ, είναι κάτι εξίσου σημαντικό, το πως μπορούμε με τεχνητή νοημοσύνη σήμερα, να σώσουμε τη γλώσσα μας.
Σε μια εποχή που οι μηχανές μιλάνε, καταλαβαίνουν διάφορες γλώσσες, οι μικρές γλώσσες όπως τα ελληνικά, δεν είναι τόσο αυτονόητο, ότι θα μπορέσουν και μετά από δέκα χρόνια να γίνουν τόσο εύκολα αντιληπτές.
Πάνω από το 90% των δεδομένων με τα οποία σήμερα έχουν τροφοδοτηθεί και έχουν εκπαιδευτεί τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι στα αγγλικά.
Άρα οι μικρές γλώσσες πρέπει να στηριχθούν, είναι εθνική αποστολή αυτό το πράγμα. Το να καταφέρουμε, πλέον, όλο το εύρος και όλη τη μαγεία, όλη την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας να την κρατήσουμε όχι μόνο στα απλά ελληνικά, τα οποία σήμερα μπορεί να σου μιλήσει μια μηχανή, αλλά και σε διάφορα άλλα θεματικά αντικείμενα, όπως η ιατρική επιστήμη, η επιστήμη των μηχανικών, η φιλοσοφία, η φιλολογία, τα αρχαία ελληνικά.
Όλα αυτά λοιπόν, για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανά, θέλουν υλικό, θέλουν τροφοδοσία, ανοιχτές βιβλιοθήκες, οπτικοακουστικό υλικό. Θεωρώ πως πραγματικά η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ, θα μπορούσε να είναι μια φοβερή τροφή για τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης για να μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς ότι τα ελληνικά θα συνεχίσουν να κρατούν την ομορφιά τους και τα επόμενα χρόνια.
Και αυτό αποτελεί ένα από τα αντικείμενα των θεμάτων που θα διαπραγματευτώ και το αυτονόητο περιβάλλον, Βιωσιμότητα, ανθρώπινη ζωή απέναντι στις φυσικές καταστροφές».
Παπαστεργίου: Θα κατεβάζουμε δεδομένα από τους δικούς μας δορυφόρους
«Κάτι εξίσου σημαντικό που ακόμα και σήμερα μπορεί να ακούγεται λίγο εξωτικό για τους Έλληνες πολίτες, όμως είναι πραγματικά ουσιαστικό όλη αυτή η δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο με τη νέα πολιτική για το διάστημα, τα δεδομένα, τα οποία θα κατεβάζουμε πλέον από τους δικούς μας μικροδορυφόρους.
Την άλλη βδομάδα υπογράφουμε και τη σχετική σύμβαση, όπου τι κάνουμε; Πλέον όλα αυτά τα δεδομένα που σήμερα αρχίζουμε και μαζεύουμε και αυτά που από το 2025 και 2026 θα μας δίνουν οι δικοί μας μικροδορυφόροι, κατεβαίνουν σε ένα κέντρο, σε ένα hub, όπως λέμε σε έναν κεντρικό σέρβερ, που από εκεί πλέον θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πάρα πολλά δεδομένα για τα δάση μας και την καύσιμη ύλη που μπορεί να υπάρχει σε αυτά.
Για την αγροτική παραγωγή προφανώς, για την ποιότητα των νερών, για την χωροταξία και την πολεοδόμηση και φυσικά για οτιδήποτε άλλο μπορεί να απαιτείται. Όλη αυτή η πολύ λεπτομερείς πληροφορία που σήμερα πλέον θα μπορούμε να παίρνουμε το διάστημα», ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τεχνολογία και οδική συμπεριφορά
Σχετικά με την χρήση τεχνολογίας που θα βοηθήσει στην βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς: «Είναι μια στενάχωρη κουβέντα, την οποία πρέπει όμως να τη γυρίσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Και στο Αγρίνιο πριν από μερικές μέρες και εχθές σε νέο ατύχημα με νέα σύγκρουση, συζητούσαν οι συγγενείς των εμπλεκομένων αν πέρασαν κανονικά, αν πέρασαν με κόκκινο ή αν πέρασαν με πράσινο.
Λοιπόν, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη είναι μια από τις πιο θανατηφόρες αιτίες στη χώρα μας. Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 όταν έχουν γίνει τόσοι δρόμοι πλέον σε όλη την Ελλάδα και έχουμε ένα εξαιρετικό οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, να συνεχίζουμε να σκοτωνόμαστε στους δρόμους και εδώ η τεχνολογία έρχεται να μας βοηθήσει με το σύστημα των καμερών προκειμένου όχι να κόβουμε κλήσεις, πρέπει να το πούμε αυτό.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν θέλει κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός να κόβει κλήση γιατί κάποιος πέρασε με κόκκινο. Τι να το κάνεις το πρόστιμο των 300 ευρώ αν περνώντας με κόκκινο σκοτώσει το παιδί σας, το παιδί μου χτύπησε εσάς ή εμένα;
Ο σκοπός λοιπόν είναι να υπάρχει προειδοποίηση και ο πολίτης να γνωρίζει, ότι πλέον τα συστήματα αυτά δουλεύουν και αν περάσεις με κόκκινο θα σε γράψουν. Άρα μην περνάς με κόκκινο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών θα κατασκευαστεί σε έκταση 103 στρεμμάτων
«Αν και ζείτε μακριά, διατηρείτε τις παραδόσεις μας ζωντανές», τόνισε η ΠτΔ
«Δημιουργούμε μια anti - drone προστασία πάνω από την πατρίδα», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας
Μια μικρή αναδρομή, πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση της πρώτης θητείας της
Οι ώρες και οι διευκρινίσεις του ΔΕΔΔΗΕ
Η Αθήνα μεταμορφώνεται σε άλλη Αθήνα. Τι είναι αυτή η αλλαγή που βιώνει η πόλη; Αλλάζει κάτι σημαντικό. Αλλάζει ο χώρος και ο χρόνος της ζωής των κατοίκων
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντρεψε o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης
Το μοναδικό προϊόν που συνεχίζει να ακριβαίνει
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού» είπε στους υπουργούς στην τελευταία συνεδρίαση του 2024
Για τους πολιτικούς όλα είναι δουλειά και ακόμα και το ήθος υπόκειται στις ανάγκες της
Από 509 έως 1.200 ευρώ - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια που αλλάζουν
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση πως επέτρεψε «ασυδοσία»
Πότε θα τεθεί σε λειτουργία - Οι προδιαγραφές του έργου και τα οφέλη του
Τα επτά θέματα που είναι στην ατζέντα των συζητήσεων
Τι είπε για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.