Πολιτικη & Οικονομια

Έρχεται η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών - Ποιες αλλαγές φέρνει

Όσα γνωρίζουμε για το σχέδιο νόμου τριών Υπουργείων

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκιές σε θέατρο
Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών © Unsplash / Kyle Head

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Ποιες αλλαγές φέρνει - Όσα γνωρίζουμε για το σχέδιο νόμου τριών Υπουργείων

Ένα «πλήρες πλαίσιο» στο μοντέλο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ετοιμάζουν με σύμπραξη τους τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουν έναν «ακαδημαϊκό διάδρομο» για τους καλλιτέχνες. Οι ανακοινώσεις για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης (31.10) και το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για το πώς θα λειτουργεί το ΑΕΙ, λύνοντας ένα κεντρικό πρόβλημα ηθοποιών, μουσικών και χορευτών: «ρυθμίζοντας με ενιαίο τρόπο το ζήτημα των επαγγελματικών προσόντων».

Το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα σκαριά θα ορίσει το Πλαίσιο Λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η έδρα της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών θα είναι στην Αθήνα, ενώ θα προσφέρονται προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου. Το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην «ανωτατοποίηση» των σχολών του θεάτρου, προχωρώντας σε διορισμούς καθηγητών. «Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει», διαμηνύει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι το σχέδιο νόμου να αναρτηθεί για Δημόσια Διαβούλευση. 

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών
Δημιουργείται στην Ελλάδα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών © Unsplash / Gaelle Marcel

Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών: Ποια θα είναι τα πέντε τμήματα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά, η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών θα αποτελείται από πέντε τμήματα, τα οποία θα προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οι σχολές περνούν πλέον στο Υπουργείο Παιδείας, από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

«Ανωτατοποιούνται» οι δημόσιες και ιδιωτικές σχολές 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με το σχέδιο νόμου ίδρυσης της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών επιδιώκεται να καθιερωθεί ο κλάδος «Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου», ενώ οι τίτλοι σπουδών Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης & Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διαβαθμίζονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Άλλωστε, το νομοσχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει τη μετατροπή των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Κ.Ε.). 

Με το σχέδιο νόμου δημιουργείται «ακαδημαϊκός διάδρομος» έτσι ώστε οι Ανώτατες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης να συνδέονται με τα ΑΕΙ της χώρας για την απόκτηση τίτλων επιπέδου 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με κατατακτήριες εξετάσεις ή αυτοδίκαιη κατάταξη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d5aokry91dy1)

Πώς θα λειτουργεί η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

Δικαίωμα εισαγωγής στην Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών θα έχουν οι απόφοιτοι της Γ΄ λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, κάτοχοι ισότιμων τίτλων ημεδαπής και αλλοδαπής) χωρίς συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πρώτη φορά παρέχονται σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης και στην ορχηστική τέχνη. Επιπλέον, δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν οι απόφοιτοι των 5 φορέων (του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης) και οι απόφοιτοι συναφών ΑΕΙ με αυτοδίκαιη κατάταξη στο 5ο εξάμηνο, εφόσον επιλέγεται το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή μέσω κατατακτήριων εξετάσεων εφόσον επιλέγεται διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού διδακτικού προσωπικού των Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στο υπό ίδρυση Α.Ε.Ι. Στο ίδιο πλαίσιο, θα αξιοποιηθούν διακεκριμένες και καθολικά αναγνωρισμένες προσωπικότητες του χώρου των παραστατικών τεχνών με την εκλογή τους ως μελών Δ.Ε.Π. στην Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. 

Σκιές από παράσταση σε θεατρική σκηνή
Έρχεται η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών - Ποιες αλλαγές φέρνει © Unplash + / Andrej Lišakov

Μητσοτάκης για Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου

Το στίγμα των κυβερνητικών επιλογών για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Όπως θυμάστε, το ζήτημα είχε μετατραπεί σε μία αιτία μεγάλης αναταραχής, αλλά και σε μία παγίδα μιας άθλιας κομματικής εκμετάλλευσης. Μιλώ για την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ένα πεδίο το οποίο όλοι θα θυμούνται, κυρίως αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται περισσότερο, ότι ήταν αρρύθμιστο εδώ και δεκαετίες, και τα κενά του οποίου επέτρεπαν σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους, κρύβοντας τις δίκες τους ευθύνες και κατηγορώντας "τυφλά" την κυβέρνηση».

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει και στους στημένους ακτιβισμούς και σε κάποιες "παράφωνες" συναυλίες, με μία γενναία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού: για πρώτη φορά στην ιστορία της, η πατρίδα μας θα αποκτήσει Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου. Καθορίζουμε επαγγελματικές διαδρομές, σαφή προσόντα, επαγγελματικά δικαιώματα και έτσι πιστεύω ότι αναβαθμίζουμε συνολικά το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών, δίνοντας και έναν ξεκάθαρο δρόμο για τη σύνδεσή τους με τις υφιστάμενες πανεπιστημιακές σπουδές», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Λίνα Μενδώνη: Ο καλλιτεχνικός κόσμος ζητούσε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση

Μιλώντας σήμερα (1.11) στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε λόγο για «μια ουσιαστική μεταρρύθμιση την οποία ζητούσε ο καλλιτεχνικός κόσμος, ζητούσε και το Υπουργείο Πολιτισμού για δεκαετίες. Είναι μια νομοθετική πρόταση που πρέπει να ενώσει και όχι να διχάσει. Είναι πολύ μεγάλη τομή και ένα πολύ θετικό βήμα για το Σύγχρονο Πολιτισμό. Θέλουμε να δώσουμε καλύτερη και θετικότερη αντιμετώπιση, θεωρητικά και ουσιαστικά, στον καλλιτεχνικό κόσμο. Σήμερα εμείς λέμε ναι, ο καλλιτεχνικός κόσμος αποτελεί μια διακριτή οντότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε ακριβώς ως μια διακριτή οντότητα και αυτό θεσπίζεται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, με τον διάλογο με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των σχολών να συνεχίζονται. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.