Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα Θέρμανσης: Ποια είναι τα κριτήρια - Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση

Αρχές Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επίδομα Θέρμανσης: Ποια είναι τα κριτήρια - Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση - Αρχές Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Επίδομα Θέρμανσης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναμένουν την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων. 

Το Επίδομα Θέρμανσης αυξάνεται κατά 20% για τους δικαιούχους που θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα ως κύριο μέσο θέρμανσης, ενώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος θα φτάσει τα 1.200 ευρώ, έναντι 1.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν οικονομική ενίσχυση που θα φτάσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, με την καταβολή να πραγματοποιείται σε δύο δόσεις. 

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πού κυμαίνονται τα ποσά © ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια

Δικαιούχοι του Επιδόματος Θέρμανσης είναι όσοι: 

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα όπου, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Επίδομα θέρμανσης: Ποια νοικοκυριά πριμοδοτούνται - Πότε μπαίνει η α' δόση © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Επίδομα Θέρμανσης: Ποσά και παραδείγματα

Ενδεικτικά για το πού θα κυμανθούν τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης είναι τα παραδείγματα που δίνει ο «Ελεύθερος Τύπος». 

Παραδείγματα για οικογένειες με δύο παιδιά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 211 ευρώ.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71), το επίδομα θα ανέλθει σε 348 ευρώ.Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 686 ευρώ.

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες διαμορφώνονται ως εξής:

– 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο,

– 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα,

– 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα,

– 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα,

– 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο,

– 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα,

– 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα,

– 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα.

© Ελεύθερος Τύπος
Επίδομα Θέρμανσης: Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση 

Το Επίδομα Θέρμανσης θα χορηγείται από τον προσεχή Δεκέμβριο (οι δικαιούχοι θα λάβουν το 60% του ποσού) σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ, για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης. 

Η δεύτερη δόση του Επιδόματος Θέρμανσης αναμένεται τον Απρίλιο, με την εξόφληση του ποσού. 

Επίδομα Θέρμανσης - Αίτηση

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μπαίνοντας στην πλατφόρμα myΘέρμανση - όταν αυτή ανοίξει για τους δικαιούχους -  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

• Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
• το ονοματεπώνυμό του,
• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
• το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε θα πρέπει να καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Διαβάστε επίσης → Επίδομα θέρμανσης: Ποια νοικοκυριά πριμοδοτούνται - Πότε μπαίνει η α' δόση