Πολιτικη & Οικονομια

Τρία χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Οι συγκινητικές αναρτήσεις για την πολιτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φώφη Γεννηματά
Τρία χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά © Nikos Libertas / SOOC

Τρία χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά - Οι συγκινητικές αναρτήσεις για την πολιτικό 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 25 Οκτωβρίου από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έφυγε από τη ζωή μετά από πολύχρονη, γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Σήμερα, φίλοι, συνεργάτες και στελέχη του κόμματος τιμούν τη μνήμη της μέσα από συγκινητικές αναρτήσεις, άρθρα και δηλώσεις τους. 

«Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, αποχαιρετήσαμε τη Φώφη μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια πραγματική μαχήτρια της ζωής που δίδαξε αξιοπρέπεια τόσο κατά την πολιτική της διαδρομή, όσο και κατά την προσωπική, άνιση μάχη που έδινε», έγραψε σε ανάρτησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και πρόσθεσε: «Η Φώφη δεν είναι εδώ. Είναι εδώ όμως το προσωπικό και πολιτικό της υπόδειγμα ως μια ανεξίτηλη παρακαταθήκη δύναμης, προσφοράς και αγώνα, αλλά και ως ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για όλους εμάς, στην παράταξή της. Μια παράταξη την οποία κράτησε όρθια στα πιο δύσκολα της χρόνια». 

Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, αποχαιρετήσαμε τη Φώφη μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια πραγματική μαχήτρια της ζωής που...

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Friday, October 25, 2024

Ο Παύλος Γερουλάνος, με μία ανάρτηση σε προσωπικό τόνο έγραψε στη δική του ανάρτηση: «Για την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα. Αυτό που πάντα θα θυμάμαι όμως είναι το απίστευτο κουράγιο που της έδινε δύναμη να συνεχίζει τη μάχη ακόμα και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Τη γενναιότητα που έδειχνε όταν πίστευε ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της και τη μοίρα του τόπου. Και τη βαθιά πίστη που είχε στα ιδανικά της. Μία σπουδαία γυναίκα που κράτησε το ΠΑΣΟΚ όρθιο και άνοιξε τους δρόμους στους οποίους πορευόμαστε σήμερα».

«Το παράδειγμά της μας οδηγεί» γράφει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στη δική του ανάρτηση. 

«Σαν σήμερα, πριν τρία χρόνια έφυγε πρόωρα η Φώφη Γεννηματά, μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Η συμβολή της στη σημερινή αναγεννημένη εικόνα του ΠΑΣΟΚ ήταν καθοριστική. Έθεσε τα θεμέλια της ολικής επαναφοράς της δημοκρατικής παράταξης. Θα είναι πάντα σύμβολο αγώνα, κουράγιου και θέλησης για ζωή», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς

«Όταν όλοι απαξίωναν το ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωναν ότι το Κίνημα του ελληνικού λαού ολοκλήρωσε τον ιστορικό του κύκλο, η Φώφη Γεννηματά σήκωσε ανάστημα, υπενθύμισε σε όλους τις αξίες του ΠΑΣΟΚ και έδειξε τον δρόμο της ανασυγκρότησης, έβαλε τις βάσεις της πολιτικής αυτονομίας, έκανε πράξη την ενότητα και την ανανέωση», γράφει ο Παύλος Χρηστίδης σε άρθρό του στα Παραπολιτικά. 

«"Η Ιφιγένεια έκανε το χρέος της. Ας φυσήξει τώρα ούριος άνεμος στα πανιά της παράταξης μας". 3 χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά», έγραψε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, δημοσιεύοντας βίντεο από τον επικήδειο που εκφώνησε για τη Φώφη Γεννηματά. 

Φώφη Γεννηματά: Όσα είχε πει για τη γενναία μάχη με τον καρκίνο 

Η Φώφη Γεννηματά ήρθε από μικρή αντιμέτωπη με τον καρκίνο, αφού ο Γιώργος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1994, χτυπημένος από τη νόσο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη μάχη με την ίδια νόσο η σύζυγός του και μητέρα της Φώφης και της Μαίρης, Κάκια Βέργου, σε ηλικία 54 ετών. Δύο χρόνια πριν, το 1992, ο Γιώργος Γεννηματάς είχε ανακοινώσει ότι πάσχει από καρκίνο. Τον Απρίλιο του 1992 υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη, το ίδιο διάστημα που η σύζυγός του υποβάλλονταν σε θεραπευτική αγωγή για την ίδια ασθένεια.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά. «Σε θυμάμαι να λες, στη διαδρομή από το δωμάτιο στο χειρουργείο το 1992, εκείνες τις δύσκολες ώρες, κάνοντας τον απολογισμό μιας ολόκληρης ζωής, ότι αποφάσισες αν επιζούσες, να δυναμώσεις τη μάχη της ανθρωπιάς» είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στη συμπλήρωση 27 χρόνων από τον θάνατο του πατέρα της. 

Η ίδια έδωσε την πρώτη προσωπική της μάχη με τον καρκίνο 14 χρόνια μετά τον θάνατο των γονέων της, το 2008, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου του μαστού. Όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε ηλικία 44 ετών, όταν η μικρή της κόρη ήταν μόλις δύο ετών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε δηλώσει για εκείνη την περίοδο της ζωής της.

«Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μιλήσω στη συνέχεια εγώ ήταν γιατί έπρεπε αυτό το πράγμα να το σπάσουμε. Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Δεν νιώσαμε ποτέ στο σπίτι ότι είχαμε έναν άρρωστο άνθρωπο. Η μητέρα μου είχε μια δίψα για τη ζωή που μας τη μετέδωσε. Χόρευε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και όταν της ήταν πολύ δύσκολο. Κανένας όμως δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο της ήταν. Όλα αυτά είναι πράγματα που εμένα με έχουν στιγματίσει. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό που βιώσαμε. Ειδικά για εμένα γιατί δεν είχα αποκτήσει τα δικά μου παιδιά. Βυθίζεσαι. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο και την οργή που φέρνει για την απώλεια» είχε πει η ίδια αναφερόμενη στη μητέρα της. 

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά 

Η Φώφη Γεννηματά, γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986[2], προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Ήταν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Ήταν βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, έχει χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του
Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του

Τι είναι εκείνο, όμως, που μετατρεπει μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς που επιτυγχάνουν σ’ άλλες χώρες σε παρωδία όταν μεταφέρονται στην δική μας χώρα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.