Πολιτικη & Οικονομια

Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Ο ρόλος του Ψηφιακού Φακέλου

Επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι νέες δυνατότητες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ακίνητα: Επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις και εταιρίες οι μεταβιβάσεις εξπρές - Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ψηφιακού Φακέλου

Με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν σύντομα να πραγματοποιούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμοί.

Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, θα υπάρξει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα για όλες τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές.

Μέχρι πρότινος, ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, με τις νέες αλλαγές, που ανταποκρίνονται σε πάγιο αίτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, η πλατφόρμα επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμούς.

Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα στην 25η διεθνή έκθεση Prodexpo ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Όπως είχε πει, τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν σύντομα μέσω της πλατφόρμας gov.gr να ολοκληρώνουν τις αγοραπωλησίες κτηματογραφημένων ακινήτων ψηφιακά, με απόλυτη διαφάνεια και ταχύτητα.

Οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας akinita.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες και συμβολαιογράφοι που θα διαχειρίζονται τον φάκελο μεταβίβασης θα λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη για την αγοραπωλησία του ακινήτου.

Η συλλογή των εγγράφων, όπως και ισχύει και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων φυσικών προσώπων, θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης, έπειτα από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων.

Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής θα μπορεί να ανακτά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ), τα οποία και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που θα οδεύει προς μεταβίβαση σε τρίτους.

Η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλους τύπους πράξεων μεταβίβασης ακινήτων όπως δωρεές, αποδοχές κληρονομιών και γονικές παροχές.

Επίσης αναμένεται να υπάρξουν και μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα του Ψηφιακού Φακέλου Ακινήτων με την αναβάθμιση του προκειμένου να υπάρξει καλύτερη λειτουργικότητα και χρηστικότητα της πλατφόρμας αλλά και να διευκολυνθούν περαιτέρω οι χρήστες στην καθημερινή τους χρήση.