Πολιτικη & Οικονομια

Όταν η διεθνής πολιτική χτυπήσει το σώμα σου

Ιστορίες πολιτικής μυθοπλασίας για έναν κόσμο που αλλάζει

Ρωμανός Γεροδήμος
ΤΕΥΧΟΣ 933
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η διεθνής πολιτική και οι κίνδυνοι στη ζωή και το σώμα μας από έναν κόσμο που δεν κατανοούμε

Σε 10 χρόνια και 2 εβδομάδες από σήμερα, η 38χρονη Γιώτα θα πάθει καρκίνο του θυρεοειδούς. Κανείς δεν θα το συνειδητοποιήσει ποτέ, αλλά πριν από μερικά χρόνια η Γιώτα είχε κολυμπήσει σε μια ωραία παραλία του Ιονίου. Λίγο παραέξω, στα ανοιχτά του νησιού, η μαφία της Καλαβρίας είχε βυθίσει κάποτε, επί πληρωμή από ανώνυμους αξιωματούχους και επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης, ένα από τα δεκάδες πλοία που κουβαλούσαν πυρηνικά και τοξικά απόβλητα. Τα απόβλητα διέρρευσαν από τις δεξαμενές του ναυαγίου.

Τον 24χρονο Νίκο θα τον χτυπήσει αυτοκίνητο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το αυτοκίνητο το οδηγεί ο 33χρονος Δημήτρης, ο οποίος εκείνη τη στιγμή έπαιζε με μια νέα εφαρμογή στο κινητό του. Ο Δημήτρης είναι τόσο εθισμένος στη χρήση του κινητού, που δεν μπορεί να το αφήσει απ’ τα χέρια του για πάνω από τριάντα δευτερόλεπτα.

Το σηπτικό σοκ που θα σταματήσει την καρδιά της 65χρονης Νίκης στην Εντατική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας θα οφείλεται σε έναν νέο τύπο υπερμικροβίου, το οποίο αντιστέκεται σε όλα τα αντιβιοτικά. Ο γιατρός της Νίκης τής έγραφε τακτικά αντιβίωση τριών και πέντε ημερών χωρίς ιδιαίτερο λόγο και χωρίς τον έλεγχο των υγειονομικών Αρχών. Κάποια στιγμή ένα από τα μικρόβια στο σώμα της Νίκης μεταλλάχθηκε.

Η 60χρονη Μαρία θα πεθάνει στη Β΄ Παθολογική μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας επειδή το νοσοκομείο ήταν υποστελεχωμένο. Η Μαρία δεν έχει συγγενείς. Κανείς δεν πρόσεξε ότι ο ορός της Μαρίας είχε τελειώσει από προχτές. Το σύστημα υγείας δεν έχει πόρους, γιατί ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που παράγουμε καταλήγει σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο 58χρονος Άρης δεν αντέχει πλέον τον ψυχικό πόνο∙ τις ενοχές, τη μοναξιά, την αίσθηση ότι δεν έχει πλέον ελπίδα να βρει δουλειά, ότι η ζωή του δεν έχει νόημα. Ο Άρης είναι σχεδιαστής. Μέχρι πέρυσι είχε ένα σταθερό εισόδημα, αρκετό για να μπορεί να τα βγάζει πέρα. Φέτος το τηλέφωνο δεν έχει χτυπήσει ούτε μία φορά. Όλοι του οι παλιοί πελάτες φτιάχνουν οι ίδιοι δωρεάν τα λογότυπα και τα σχέδια στο ChatGPT. Ο Άρης έψαξε για δουλειά, αλλά καμία επιχείρηση δεν ενδιαφέρεται να προσλάβει έναν 58χρονο σχεδιαστή και ο ίδιος δεν ξέρει πώς να αποκτήσει δεξιότητες για να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας. Ο Άρης θα αφαιρέσει τη ζωή του.

Η 27χρονη Κατερίνα και η 25χρονη Dani ετοιμάζονται να μπουν στον ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο, όταν μια ομάδα εφήβων θα τους επιτεθεί με καδρόνια και λοστούς. Οι έφηβοι αυτοί κοινωνικοποιήθηκαν σε παρέες οργανωμένων οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας. Ιδιοκτήτης της ομάδας είναι εφοπλιστής ο οποίος συνδέεται με αρχηγό ακροδεξιού κόμματος που στις τελευταίες εκλογές μπήκε στη Βουλή. Το κόμμα δέχεται μυστικές δωρεές από το Κρεμλίνο με σκοπό να εντείνει τη ρητορική κατά των μεταναστών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Κατερίνα και η Dani θα εισαχθούν στο ΚΑΤ με κακώσεις και εσωτερική αιμορραγία αντιστοίχως.

Λίγους μήνες μετά, ο 14χρονος Παύλος –που ήταν στην ομάδα των τραμπούκων που επιτέθηκαν στην Κατερίνα και στην Dani– θα μαχαιρωθεί από οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Όλα αυτά τα παιδιά, και των δύο ομάδων, μεγάλωσαν σε μια κουλτούρα –σε οικογένειες, πολυκατοικίες, γειτονιές, σε ένα σύστημα εκπαίδευσης, σε μια ήπειρο, σε μια Δύση– που δεν θέτει όρια στα παιδιά και που δεν τους προβάλλει πρότυπα συμπεριφοράς και αξιών. Τα παιδιά μεγάλωσαν σε μια κουλτούρα κυνισμού και θεωριών συνωμοσίας για τις «κακές ελίτ» και τους πολιτικούς που «είναι όλοι οι ίδιοι» και «μας κλέβουν», χωρίς να κοινωνικοποιηθούν μέσα σε άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Η παρέα τους στην ομάδα ήταν η μόνη διέξοδος, συλλογική ταυτότητα και προστασία.

Η 45χρονη Αναστασία έχασε τη μικρή της κόρη, την 8χρονη Αγνή, από ιάσιμη ασθένεια. Η Αναστασία παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια σελίδες στα σόσιαλ που διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια. Η Αναστασία αρνήθηκε να εμβολιάσει την Αγνή, παρά τις συστάσεις των γιατρών και του ΕΟΔΥ.

Το σπίτι και το σώμα του 45χρονου Μιχάλη θα καούν από τις φλόγες άλλης μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, που ξεσπάει στη Μεσσηνία στα μέσα του Σεπτέμβρη, έπειτα από 75 μέρες συνεχούς καύσωνα. Δύο μήνες μετά, στις αρχές του Νοέμβρη, το σπίτι και το σώμα της 67χρονης Μάχης θα γεμίσουν νερό από τις πλημμύρες στην Κορινθία. Στην κακοκαιρία με το όνομα Vera θα βρέξει μέσα σε 24 ώρες όσο κανονικά βρέχει σε δύο χρόνια. Οι μετεωρολόγοι είπαν ότι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια. Θα ξανασυμβεί έπειτα από έξι μήνες.

Ο 37χρονος Τάσος θα κάνει άλλη μια γραμμή για να μπορέσει να αντέξει το ξενύχτι. Το σακουλάκι με την κόκα που ξεδιπλώνει ο Τάσος στο γραφείο του έχει κάνει τον γύρο του πλανήτη –από την Κολομβία στην Αργεντινή και από εκεί στη Νιγηρία και από εκεί στην Αθήνα μέσω του λιμανιού της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Τα χρήματα του Τάσου θα πυροδοτήσουν μια παγκόσμια αλυσίδα διασυνοριακών συναλλαγών και τράφικινγκ –κοκαΐνης, όπλων, γυναικών, οργάνων– και εντέλει θα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Τάσος δεν θα βγάλει τη νύχτα. Η κόκα είναι «βρόμικη».

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι είναι ασφαλείς. Νόμιζαν ότι μπορούσαν να απομονωθούν από το χάος της διεθνούς πολιτικής και της ατελούς, άναρχης παγκοσμιοποίησης

Οι ιστορίες αυτές είναι προϊόν μυθοπλασίας και οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα είναι συμπτωματική. Ωστόσο οι παγκόσμιες προκλήσεις που αναφέρονται και οι διασυνδέσεις ανάμεσα στο παγκόσμιο και στο προσωπικό είναι απολύτως υπαρκτές.

Την Παρασκευή 12 Μαϊου 2017 μια μαζική κυβερνοεπίθεση χτύπησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, ρίχνοντας τα συστήματα 47 νοσοκομείων και κλινικών, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Χιλιάδες επείγοντα χειρουργεία και δεκάδες χιλιάδες ραντεβού ακυρώθηκαν, ενώ το Βρετανικό ΕΣΥ χρειάστηκε τρεις μέρες για να ξαναλειτουργήσει. Σύμφωνα με τις Αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, την επίθεση –που μόλυνε 300 χιλιάδες υπολογιστές σε 150 χώρες– εξαπέλυσαν χάκερ του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

Τον Ιούνιο του 2023, ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ εντόπισε αρχικά τέσσερις ιούς που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πανδημία και στη συνέχεια συγκεκριμένες έρευνες σε γενετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να κάνουν τους ιούς να διασπαρούν πιο γρήγορα σε μια πόλη. Την ίδια εποχή, μια ομάδα χημικών επιστημόνων συνέδεσαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης με έναν ρομποτικό χημικό επεξεργαστή, και αυτό σχεδίασε και παρήγαγε από μόνο του ένα μόριο.

Η διεθνής πολιτική μάς αφορά. Αφορά το τι συμβαίνει στο σώμα μας, πότε και γιατί.