Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Αποχώρηση Μητσοτάκη στην ομιλία Παππά και επιστροφή στον Ανδρουλάκη

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βουλή: Πώς ερμηνεύεται η αποχώρηση Μητσοτάκη από την Ολομέλεια κατά την ομιλία του Νίκου Παππά και η επιστροφή του ενώ μιλούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και μήνυμα είναι για πολλούς η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία του Νίκου Παππά και η επιστροφή του ενώ στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την πρωτολογία - απολογισμό για την αντιπυρική περίοδο στη Βουλή, αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας όπου αναμενόταν να απευθυνθεί ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός έκατσε και πάλι στο έδρανο μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς ερμηνεύεται η κίνησή του στη Βουλή

Θεωρείται ότι με την κίνησή του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα για τη στάση του έναντι των δύο κομμάτων, δείχνοντας ότι πλέον η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως αντιπολιτευτική δύναμη το ΠΑΣΟΚ και όχι τον «ακέφαλο» ΣΥΡΙΖΑ. Κατά άλλους, εκτιμάται ότι η αποχώρησή του τη στιγμή που λάμβανε τον λόγο ο Νίκος Παππάς, αποτελεί την άρνησή του να συνδιαλλαγεί με τον πρώην υπουργό.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε το πρωί της Τετάρτης (23.10) ομιλία στη Βουλή για την αντιπυρική περίοδο, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό. Από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του πρωθυπουργού υπήρξε ένταση, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να απευθύνεται στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής να της ζητά να περιμένει τη σειρά της. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε 4 + 1 πυλώνες αντιμετώπισης και πυρκαγιών στην Ελλάδα. 

«Είχαμε φέτος 9.101 φωτιές, σε σχέση με 7.163 που είχαμε πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, ενώ φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι κάηκαν 48 στρέμματα ανά πυρκαγιά, σε σχέση με 58 την τελευταία 20ετία. «Για παράδειγμα στην Αττική, πραγματικό δάσος που κάηκε ήταν τα 10.000 στρέμματα από τα 100.000 που κάηκαν συνολικά. Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η εφετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές και το γνωρίζαμε αυτό εξαρχής. Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας επιπέδου 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση για ένα εξάμηνο». 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χρήση του 112 και ζήτησε «να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι για τις κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές. Εϊναι μία κατάκτηση της Πολιτικής Προστασίας». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «υπάρχει καλύτερος συντονισμός από προηγούμενα χρόνια μεταξύ Πυροσβεστικής, Αυτοδιοίκησης, Δασικών υπηρεσιών εθελοντών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. «Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στις φωτιές της Αττικής και το ζήτημα των αναδασώσεων. «Έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατομμύριο για την πρώτη αρωγή για 2023 αιτήσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις. Την ίδια ώρα, θα συνεχιστούν οι έκτακτες ενισχύσεις στους δήμους. Για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν γίνει δεκτές 18 παρεμβάσεις. Θα προχωρήσουν οι πρώτες αναδασώσεις». Μάλιστα, σημείωσε - απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου - ότι «οι αναδασώσεις που χρειάζονται είναι ελάχιστες, καθώς οι ειδικοί λένε ότι θα γίνει φυσική αναδάσωση. Απαιτούνται παρεμβάσεις στα αντιδιαβρωτικά έργα σε πρώτο χρόνο και αντιπλημμυρικά έργα σε δεύτερο χρόνο. Αυτά τα έργα έγιναν στην Εύβοια και πάνε όλα καλύτερα». 

«Η χώρα μας θα είναι η πρώτη που μέχρι το 2027 θα εντάξει στον στόλο της τα 7 καινούργια Canadair», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Canadair 215 που έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια υπηρεσίας. Προσωπικά πήγα στον Καναδά και υπέγραψα τη σχετική συμφωνία. Η Ελλάδα μπήκε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συνεχίζεται η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της Πυροσβεστικής και έκανε γνωστό ότι το 2025 θα έρθουν άλλοι 300 δασοκομάντος.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη