Πολιτικη & Οικονομια

Πώς η ΑΑΔΕ θα «τσιμπά» influencers με ...χρυσές διαφημίσεις

Έτσι θα λειτουργεί ο ειδικός αλγόριθμος - Πώς δικαιώθηκε Influencer από τη Σύρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα δείχνει φυτά μπροστά από ring light
Πώς η ΑΑΔΕ θα «τσιμπά» influencers με ...χρυσές διαφημίσεις © Unsplash + / Daiga Ellaby

Πώς η ΑΑΔΕ θα «τσιμπά» influencers με ...χρυσές διαφημίσεις  - Έτσι θα λειτουργεί ο ειδικός αλγόριθμος - Πώς δικαιώθηκε Influencer από τη Σύρο

Νέους μηχανισμούς για σαρωτικούς ελέγχους των influencers που ανεβάζουν ... χρυσές διαφημίσεις, έχει βάλει μπροστά η ΑΑΔΕ, προκειμένου να «τσιμπήσει» όσους δεν δηλώνουν τα χρήματα που λαμβάνουν για προϊόντα και υπηρεσίες που προωθούν. 

Η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή νέο ειδικό αλγόριθμο για να εντοπίσει τους influencers, οι οποίοι αμύνονται των ελέγχων που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι ενδεικτικό το παράδειγμα μιας influencer που μπήκε στο στόχαστρο της ΔΟΥ Σύρου για το αν δηλώνει όλα τα έσοδα που εισπράττει. Η επιλογή της έγινε μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, με την Influencer να προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

Η ΑΑΔΕ στα ίχνη των Influencer: Πώς λειτουργεί ο ειδικός αλγόριθμος

Ο αλγόριθμος εστιάζει στους λογαριασμούς που διατηρούνται στα social media. Κάθε φορά που αναρτάται μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, το οποίο έχει «ταγκάρει» πολλούς λογαριασμούς εταιρειών και επαγγελματιών, τότε ανεβαίνει αυτόματα πολύ ψηλά στη λίστα ελέγχου, για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για επαγγελματική δραστηριότητα και διαφήμιση και συνεπώς αν υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους παρουσιάζονται να κάνουν ταξίδια, δειπνούν σε ακριβά εστιατόρια ή διασκεδάζουν σε club και μπουζούκια, οι οποίοι από μόνοι τους αναφέρουν το σημείο που βρίσκονται. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, όσοι ακολουθούν πολύ τακτικά αυτή την «πρακτική», μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών για να διαπιστωθεί αν τα εισοδήματά τους δικαιολογούν αυτές τις πολυτέλειες.

Τι εντόπισε η ΔΟΥ Σύρου και γιατί δικαιώθηκε η influencer

Η ΔΟΥ Σύρου προχώρησε σε ελεγκτικές επαληθεύσεις στα βιβλία και στοιχεία που τηρούσε η influencer για τα έτη 2017 έως 2020, καθώς και σε έλεγχο των τραπεζικών της λογαριασμών (αναλήψεις - καταθέσεις). Της ζητήθηκε να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την προέλευση των χρηματικών ποσών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς της, και ότι αυτά είτε έχουν φορολογηθεί με συγκεκριμένες διατάξεις είτε απαλλάσσονται του φόρου. Αν και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, της ζητήθηκε να υποβάλει αντίγραφα τιμολογίων και τυχόν συμφωνητικά με διαφημιζόμενους που εμφανίζονταν στις αναρτήσεις της στα social media, οι οποίες καταγράφηκαν στο αρχείο της Διεύθυνσης Ελέγχων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι ελεγκτές εξέτασαν προσεκτικά τις αναρτήσεις, όπου, σύμφωνα με αυτούς, διαφημίζονταν διάφορα προϊόντα ή επιχειρήσεις μέσω tagged λογαριασμών. Ο έλεγχος κατέληξε στο ότι, λόγω της δημοφιλίας της, οι αναρτήσεις της είχαν θετική επίδραση στις διαφημιζόμενες εταιρείες, καθώς χιλιάδες χρήστες την ακολουθούν και πιθανότατα θα ήθελαν να μιμηθούν την εμφάνιση ή τον τρόπο ζωής της. Επειδή δεν υπήρχαν τιμολόγια για αυτές τις αναρτήσεις, εφαρμόστηκαν έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του πραγματικού εισοδήματός της, και καταλογίστηκαν πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα. 

Η influencer κατέθεσε ένσταση και τελικά η ΔΕΔ έκρινε ότι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου δεν έπρεπε να εφαρμοστούν, καθώς οι ελεγκτές δεν είχαν επαρκή επιχειρήματα για τις ατιμολόγητες αναρτήσεις. Η υπόθεση έκλεισε, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παρόμοιες υποθέσεις να έχουν διαφορετική έκβαση στο μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του
Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του

Τι είναι εκείνο, όμως, που μετατρεπει μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς που επιτυγχάνουν σ’ άλλες χώρες σε παρωδία όταν μεταφέρονται στην δική μας χώρα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.