- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μαρινάκης: Η ομιλία Τσίπρα είναι σαν να έρχεται ο Πινόκιο να πει την αλήθεια
«Έχω ένα απόσπασμα της ομιλίας του το οποίο πραγματικά με συγκλόνισε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Παύλος Μαρινάκης για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού
Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε σήμερα (23.10) την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και τη φράση του ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι.
Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤnews: «Το να μαζεύεται ο κ. Τσίπρας με τους υπουργούς που είχε όταν ήταν πρωθυπουργός και να μιλάνε για ανάπτυξη και για οικονομία, είναι σαν να μάθουμε μετά από λίγες εβδομάδες ότι θα έρθει ο Πινόκιο με τους φίλους του να μιλήσει για την αλήθεια και για την καταπολέμηση των fake news. Αλλά αυτό εντάξει, ας πούμε ότι το λέω εγώ επειδή έχω μια άλλη άποψη».
«Πάμε στα αντικειμενικά και έχω ένα απόσπασμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, το οποίο πραγματικά σας το λέω, με συγκλόνισε. Το λέω ειλικρινά. Έχουμε ακούσει πολλά ψέματα, έχουμε ακούσει πολλά», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ακόμα και εμείς που έχουμε συνηθίσει στο να ακούμε ψέματα από τον κ. Τσίπρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θα σας πω νομίζω είναι συγκλονιστικό. Λέει ο κ. Τσίπρας: “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια οικονομία σταθεροποιημένη με εύρωστο δημόσιο ταμείο, βιώσιμο δημόσιο χρέος και προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα πραγματικό χρηματοδοτικό εργαλείο μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας, πρωτοφανές στην ιστορία της ΟΝΕ. Και λέω εγώ τώρα: Το Ταμείο ανάκαμψης δεν δημιουργήθηκε, με τον Μητσοτάκη να πρωταγωνιστεί για τη δημιουργία του, από την Ευρώπη ως ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών. Αντικειμενικό δεν είναι αυτό; Θυμάμαι ότι η πρώτη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε τον Απρίλιο του 2020. Καταλαβαίνετε γιατί μιλάμε;».
«Εκτός εάν είχε φοβερές διασυνδέσεις στη Γιουχάν ο κ. Τσίπρας, ήξερε για τον κορωνοϊό που θα ξεκινήσει λίγους μήνες μετά. Είχε μαντικές ικανότητες. Ήξερε ότι θα προκύψει μια ανάγκη. Οπότε σου λέει “εγώ όταν παρέδωσα το 2019 ήξερα και για την πανδημία, ήξερα και για τις επιπτώσεις της πανδημίας και είμαι και μεγάλος μάγος και ξέρω και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν από τη γλιτώσαμε. Το καταλαβαίνετε αυτό; Βγαίνει ένας πρώην πρωθυπουργός και λέει ότι ο διάδοχος, ο επόμενος από μένα πρωθυπουργός, παρέλαβε ως προίκα κάτι που δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά. Και προσέξτε, για να πούμε και μια κουβέντα για αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν ακούσαμε και αν ακούσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση με αρχηγό της αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα. Να μην τα ξεχνάμε αυτά. Να θυμηθούμε τι δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα για να εξασφαλισθεί τόσο ο υγιής ανταγωνισμός, όσο και η μείωση των ανισοτήτων» και εξήγησε:
- με δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων, αντιστροφή του μίγματος έμμεσων/άμεσων φόρων και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής,
- με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια
- με τη δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν να ανεβάζουν τις τιμές. Επιπλέον ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων που θα μειώσουν αισθητά τις τιμές.
Υποστήριξε ότι «ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο είναι η αναγκαία και βασική προϋπόθεση, χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.
Αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και εμμέσως στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά λέγοντας: «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο "κανένας" συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης».
Πρόσθεσε ότι «χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής. Αυτό μας δείχνει και το παράδειγμα του Νέου Λαικού Μετώπου στη Γαλλία, και μας θύμισε με την παρέμβασή της σήμερα η Λουσύ Καστέλς. Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει».
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «Κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας. Της υγειούς επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στο πλαίσιο της διαφθοράς. Των νέων επιστημόνων μας, που συνεχίζουν να μεταναστεύουν από τη χώρα. Των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δεν τα βγάζει πέρα. Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει την πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός ρόλος ενός «στρατηγικού, αναπτυξιακού κράτους απέναντι στο επιτελικό κράτος που αποτελεί μηχανισμό για την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων, την προστασία ολιγοπωλίων και τη διαχείριση συμφερόντων που φτάνει στο όριο της παρεοκρατίας».
Αναφέρθηκε ακόμη «στην ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων του κράτους να επιτελέσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο, απέναντι στις πρακτικές του επιτελικού κράτους που ανέθεσε σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων όλο και περισσότερες κρίσιμες λειτουργίες της διοίκησης».
Παράλληλα είπε πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη. Θωράκιση και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και ιδιαίτερα της Αρχής Ανταγωνισμού.
Συμπυκνώνοντας υπογράμμισε: «Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης. Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030. Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους. Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής. Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών. Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου
Λήγει η διορία - Προθεσμία, πρόστιμα και οδηγίες για έγκαιρη πληρωμή
To ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών
Προσκεκλημένος του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο
Απάντηση σε ανακοίνωση του ΚΚΕ - «Δεν θα γίνει ποτέ»
Τι ισχύει για τη δανειοδότηση - Αναλυτικός οδηγός με χρηστικές λεπτομέρειες
Με 156 βουλευτές πλέον το κυβερνών κόμμα
Για τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων - Αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
Τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του αλλά και για την ανοδική τροχιά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.