Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πού κυμαίνονται τα ποσά

Δείτε παραδείγματα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνός βγαίνει από καμινάδα
Επίδομα Θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πού κυμαίνονται τα ποσά © ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πού κυμαίνονται τα ποσά - Δείτε παραδείγματα 

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το Επίδομα Θέρμανσης. Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει δώσει το ευρύτερο πλαίσιο για την καταβολή του φετινού επιδόματος, ωστόσο, με την ΚΥΑ που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες θα «κλειδώσουν» τα ποσά, αλλά και ο χρόνος καταβολής του επιδόματος. 

Φέτος, το Επίδομα Θέρμανσης φτάνει τα 1.000 ευρώ. «Σε λίγες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα, το επίδομα είναι από 100 – 1.000 ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και για τον κόσμο που χρησιμοποιεί το ρεύμα. Η θέρμανση δεν είναι μόνο από το πετρέλαιο. Μπορούμε να θερμανθούμε με διάφορους τρόπους», δήλωσε τη Δευτέρα (21.10) στο MEGA ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», για τους περισσότερους δικαιούχους, τα ποσά θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ. Ειδικά σε περιοχές της χώρας όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι δυσμενέστατες και επικρατεί δριμύ ψύχος τον χειμώνα το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά 25% και το ανώτατο όριό του θα φθάνει τα 1.000 ευρώ. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d518o2kq6zdd)

Συνολικά δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι 900.000 με 1.300.000 νοικοκυριά. 

Επίδομα Θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια

Δικαιούχοι του Επιδόματος Θέρμανσης είναι όσοι: 

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα όπου, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Χέρι που ακουμπά σε καλοριφέρ
Επίδομα θέρμανσης: Ποια νοικοκυριά πριμοδοτούνται - Πότε μπαίνει η α' δόση © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Επίδομα Θέρμανσης

Η πλατφόρμα για το Επίδομα Θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή συγκεκριμένη ημερομηνία. Μόλις ανοίξει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d50e2k912msp)

Επίδομα Θέρμανσης: Ποσά και παραδείγματα

Ενδεικτικά για το πού θα κυμανθούν τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης είναι τα παραδείγματα που δίνει ο «Ελεύθερος Τύπος». 

Παραδείγματα για οικογένειες με δύο παιδιά:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 211 ευρώ.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71), το επίδομα θα ανέλθει σε 348 ευρώ.Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 686 ευρώ.

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες διαμορφώνονται ως εξής:

– 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο,

– 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα,

– 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα,

– 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα,

– 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο,

– 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα,

– 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα,

– 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα.

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πού κυμαίνονται τα ποσά
© Ελεύθερος Τύπος
Σε δύο δόσεις το Επίδομα Θέρμανσης - Πότε θα καταβληθεί η α' δόση 

Το Επίδομα Θέρμανσης θα χορηγείται από τον προσεχή Δεκέμβριο (οι δικαιούχοι θα λάβουν το 60% του ποσού) σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ, για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης. 

Η δεύτερη δόση του Επιδόματος Θέρμανσης αναμένεται τον Απρίλιο, με την εξόφληση του ποσού. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του
Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του

Τι είναι εκείνο, όμως, που μετατρεπει μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς που επιτυγχάνουν σ’ άλλες χώρες σε παρωδία όταν μεταφέρονται στην δική μας χώρα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.