Πολιτικη & Οικονομια

Γάζα: Πάνω από 73 νεκροί έπειτα από πλήγμα του ισραηλινού στρατού

Την ώρα που ο Νετανιάχου κατηγορεί τη Χεζμπολάχ πως αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γάζα: Πάνω από 73 νεκροί έπειτα από πλήγμα του ισραηλινού στρατού - Την ώρα που ο Νετανιάχου κατηγορεί τη Χεζμπολάχ πως αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε πολλά σπίτια και ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα προκάλεσε δεκάδες θύματα, δήλωσαν γιατροί και αξιωματούχοι.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στη Γάζα το Σάββατο. Δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, ωστόσο ο Μέντγουεϊ Αμπάς, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι τα στοιχεία ήταν ακριβή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει το περιστατικό, αλλά ότι οι αριθμοί που εκδόθηκαν από το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς ήταν υπερβολικοί. Είπε ότι οι αριθμοί δεν ευθυγραμμίζονταν με τις δικές του πληροφορίες, τα ακριβή πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν ή την ακρίβεια του πλήγματος, το οποίο, όπως είπε, κατευθύνθηκε σε στόχο της Χαμάς.

Εντείνεται η πολιορκία στην Τζαμπάλια στη Γάζα

Οι κάτοικοι και οι γιατροί το Σάββατο δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σφίξει την πολιορκία της Τζαμπάλια, του μεγαλύτερου από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς του θύλακα, τον οποίο περικύκλωσαν στέλνοντας επίσης τανκς στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια και εκδίδοντας εντολές εκκένωσης των κατοίκων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εντολές εκκένωσης είχαν στόχο να διαχωρίσουν τους μαχητές της Χαμάς από τους πολίτες και αρνήθηκαν ότι υπήρχε κάποιο συστηματικό σχέδιο για την απομάκρυνση των πολιτών από την Τζαμπάλια ή άλλες βόρειες περιοχές.

Αυτό συνέβη ενώ το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην παραθαλάσσια πόλη Καισάρεια χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος το Σάββατο, προκαλώντας επιφανειακές ζημιές και χωρίς θύματα.

Το σπίτι του Νετανιάχου χτυπήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πλήγματα στο Λίβανο.

Νετανιάχου: Κατηγορεί «πράκτορες του Ιράν» για την επίθεση στο σπίτι του

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η απόπειρα της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ να δολοφονήσει τον ίδιον και τη σύζυγό του σήμερα ήταν σοβαρό λάθος, μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του ότι ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο στην εξοχική κατοικία του.

«Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν, εμένα και τη σύζυγό μου, σήμερα, έκαναν ένα σοβαρό λάθος», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια δήλωση. «Λέω στους Ιρανούς και στους εταίρους τους του άξονα του κακού: όποιος κάνει κακό σε πολίτες του Ισραήλ θα πληρώσει υψηλό τίμημα», πρόσθεσε.

Καμία από τις οργανώσεις που εκτοξεύουν πυρά εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, περιλαμβανομένης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

Πηγή: Guardian