Πολιτικη & Οικονομια

Μία στοχευμένη εθνική πολιτική διαχείρισης των ηλεκτρικών δικτύων

Kινδυνεύουν από τα διάφορα είδη των φυσικών καταστροφών με αντιφατικό μεταξύ τους τρόπο.

Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ελλάδα και η προσαρμογή με βάση και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μερικές εβδομάδες πριν ακόμη από τον τυφώνα Μίλτον στις Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όταν ισχυρές πλημμύρες με την κωδική ονομασία Helen έπληξαν τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών βρέθηκαν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, και μέρες ακόμη.

Αποδεικνύεται πως ακόμη και στην Αμερική που διαθέτει πανίσχυρους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων, και ειδικότερα των συχνά επαναλαμβανόμενων ισχυρών κλιματικών φαινομένων, δεν μπορεί προληπτικά ούτε στη συνέχεια παρεμβατικά να εμποδίσει ολιστικά τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.

Η διαπίστωση αυτή γίνεται σε αντιδιαστολή με την ασύμμετρα δυσανάλογη δημοσιότητα που λαμβάνουν στη χώρα μας, οι διακοπές ρεύματος μετά από φυσικές καταστροφές. Τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, κινδυνεύουν από τα διάφορα είδη των φυσικών καταστροφών με αντιφατικό μεταξύ τους τρόπο.

Έτσι τα εναέρια δίκτυα κινδυνεύουν πρωτίστως από τον χιόνι και τις πυρκαγιές, ενώ τα υπόγειοποιημενα δίκτυα από πλημμύρες και τους σεισμούς. Επομένως γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχουν μανιχαϊστικοί κανόνες διαχείρισης αλλά απαιτείται η στοχευμένη πολιτική με κριτήριο τη γεωμορφολογία, την αστικότητα ή περιαστικότητα, την ιδιοκτησιακότητα, τη δασικότητα ή πεδινότατα, τις λεκάνες απορροής ή συγκέντρωσης υδάτων.

Από το 2022 έχει ξεκινήσει μία συντεταγμένη προσπάθεια εντατικοποίησης της τακτοποίησης ή εν μέρει υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ μέσω ενός γιγάντιου προγράμματος επενδύσεων 546 εκ. ευρώ. Είναι βέβαιο πως η χώρα έχει δρόμο μπροστά της, ωστόσο το έργο αυτό οφείλει να είναι ισορροπημένο, και να έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις, και να μην χάνεται στον μαξιμαλισμό απλοϊκών προσεγγίσεων, της δημόσιας σφαίρας που αποπροσανατολίζουν. Βασικές επιδιώξεις στην παρούσα φάση, και το επόμενο διάστημα είναι:

  • Η αισθητική αναβάθμιση κέντρων πόλεων και γενικότερα αστικών περιοχών, και ακόμη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την υπογειοποίηση και αναβάθμιση δικτύου συνολικού μήκους 1845 χιλιομέτρων με επενδύσεις 200 εκ. ευρώ.
  • Στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιαστικές περιοχές που γειτνιάζουν με αντίστοιχα περιαστικά δάση αλλά και δάση συνολικού μήκους 2086 χιλιομέτρων με επενδύσεις 150 εκ. ευρώ.
  • Ολιστικές θεωρήσεις για την υπογειοποίηση του συνόλου του δικτύου, εκτός αστικών περιοχών είναι υπερβολικές, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίστανται εκτεταμένες, η σχέση κόστους - ωφέλειας είναι απαγορευτική, και ελλοχεύουν δεκάδες τεχνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και σημαντικοί κίνδυνοι έναντι άλλων φυσικών καταστροφών όπως είναι οι πλημμύρες, οι σεισμοί και το συνακόλουθο κόστος συντήρησης.

Ταυτόχρονα αυτή η μεγάλης κλίμακας παρέμβαση αποσκοπεί και στη μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προσαρμογή των ηλεκτρικών δικτύων, με βάση και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι υπό την πρόσθετη περιβαλλοντική οπτική προχωρούν δύο δέσμες μέτρων:

  • Αναβαθμίσεις δικτύων (με υπογειοποιήσεις όπου κρίνεται σκόπιμο) σε δασικές περιοχές, με κριτήριο την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.
  • Αναβαθμίσεις δικτύων (με υπογειοποιήσεις όπου χρειαστεί) με βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την περιβαλλοντική συνοχή, την αλλαγή οδεύσεων, την στοχευμένη υπογειοποίηση σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική άποψη και σε κέντρα πόλεων.

Αν γενικευμένα αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό ζήτημα, τότε θα έχει επιλυθεί εν πολλοίς και το τεχνικό - λειτουργικό με τη βέλτιστη κάθε φορά υπέργεια ή υπόγεια όδευση.