Πολιτικη & Οικονομια

Οι γιατροί που πιάστηκαν να μας κλέβουν θα συνεχίσουν να είναι γιατροί;

«Η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος είναι το μόνο λογικό για μια σοβαρή πολιτεία»

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την υπόθεση υπερσυνταγογραφήσεων από γιατρούς στην Ελλάδα

Η απάντηση που με σιγουριά μπορεί να δώσει οποιοσδήποτε ζει έστω και λίγο καιρό στην Ελλάδα είναι: φυσικά θα συνεχίσουν να είναι γιατροί. Και εννοείται πως ποτέ δεν θα μάθουμε ποιοι είναι. Γιατί στην Ελλάδα νομοθεσία και πολιτεία μπορεί να αγαπούν τον νοικοκύρη, αλλά ο έρωτας τους είναι ο κλέφτης. 

Σε περίπτωση που δεν έχετε ενημερωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μερικές δεκάδες γιατροί κατηγορούνται ότι συνταγογράφησαν υπέρογκες ποσότητες φαρμάκων σε λίγα πρόσωπα τα οποία εκτελούσαν τις συνταγές συνήθως σε ένα φιλικό φαρμακείο. Με τα λεφτά του δημοσίου (τα δικά μας δηλαδή) αύξαναν τον τζίρο του φαρμακείου προμηθευόμενοι φάρμακα τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν στη μαύρη αγορά (σίγουρα τα ακριβότερα από αυτά). Σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για ακραία απάτη, με εκατοντάδες συνταγές για έναν ή δύο «ασθενείς» σε λίγους μήνες.

Φυσικά μπορεί κάποιες από τις κατηγορίες να οφείλονται σε παρεξήγηση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι π.χ. όταν ένας τεχνικός ήχου πάει για μια μέρα σε ένα νησί (σε μια συναυλία) και ένας γιατρός του συνταγογραφεί 1.000 σκευάσματα, αυτομάτως εμφανίζεται μια τεράστια επιγραφή νέον με τη λέξη ΑΠΑΤΗ να αναβοσβήνει.

Το γιατί ένας απατεώνας γιατρός πρέπει να παύει να είναι γιατρός είναι μάλλον απλό: για παραδειγματισμό 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, σε κάποιους από τους γιατρούς αυτούς έχουν ήδη υποβληθεί πρόστιμα και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν και ποινικές συνέπειες, αλλά υπάρχει μια φρασούλα που σε κανένα ρεπορτάζ και από κανένα στόμα δεν ακούγεται. Μιλάω για τη φράση που σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο θα συνόδευε την είδηση και η οποία θα ήταν «οι γιατροί έχασαν την άδεια άσκησης επαγγέλματος».

Το γιατί ένας απατεώνας γιατρός πρέπει να παύει να είναι γιατρός είναι μάλλον απλό: για παραδειγματισμό και γιατί ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί την ιατρική για να στήσει απάτες, σίγουρα θα βάζει σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών που έχουν την ατυχία να τον εμπιστευτούν. Η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος είναι το μόνο λογικό για μια σοβαρή πολιτεία. Το γιατί στην Ελλάδα οι γιατροί αυτοί θα συνεχίζουν να είναι γιατροί, είναι επίσης απλό: γιατί η ελληνική πολιτεία είναι ένα τσίρκο στο οποίο κουμάντο κάνουν οι συντεχνίες, που αντί να προστατεύουν την «τέχνη» τους, προστατεύουν παραβατικά ή εγκληματικά μέλη τους (πιθανότατα γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί με λερωμένη τη φωλίτσα).

Και όχι μόνο δεν θα αφαιρεθούν από τους εγκληματίες γιατρούς οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά δεν θα μάθουμε και ποτέ τα ονόματά τους. Οι πολίτες θα μείνουν για άλλη μια φορά απροστάτευτοι, στο έλεος παραβατικών και εγκληματιών οι οποίοι μπορεί να πληρώσουν κάποιο πρόστιμο (ίσως σε πολλές δόσεις), μπορεί μετά από πάρα πολλά χρόνια να καταδικαστούν από το δικαστήριο σε μια ποινή με αναστολή (δηλαδή καθόλου), αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να «υπηρετούν» ένα «λειτούργημα» το οποίο ασκούν σε βάρος της κοινωνίας. Και μπράβο τους.