Πολιτικη & Οικονομια

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου - Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός - Ενός λεπτού σιγή στη βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάσω Παπανδρέου: Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για την απώλεια της πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ενός λεπτού σιγή στη βουλή.
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία πέθανε σε ηλικία 80 ετών © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Παντελής Σαϊτάς

Βάσω Παπανδρέου: Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για την απώλεια της πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ενός λεπτού σιγή στη βουλή. 

Τη βαθιά θλίψη του για την εκδημία της Βάσως Παπανδρέου, πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τήρησε ενός λεπτού σιγή.

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας και πρόσθεσε: «Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που τη διέκρινε.

»Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών 2002.

»Θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

»Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη.

Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Βάσω Παπανδρέου: Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για την απώλεια της πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ενός λεπτού σιγή στη βουλή.
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη Βουλή στη μνήμη της Βάσως Παπανδρέου © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Σημίτης: Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε

Ο Κώστας Σημίτης σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε: «Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα ότι απεβίωσε η Βάσω Παπανδρέου. Συνιδρύτρια του ΠαΣοΚ, συμπορευτήκαμε σε μια μεγάλη πολιτική διαδρομή. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια.

Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4y34ldsapoh)

Ανδρουλάκης: Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ως η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων.

Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Ο πολιτικός κόσμος για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου

Ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Βασίλης Οικονόμου είπε ότι η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε μία πολιτικός που κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της Ελλάδας, εκφράζοντας με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου. «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ. Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της», σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.​

Τον αγώνα της Βάσως Παπανδρέου για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο εξήρε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα συλλυπητήρια του κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μια ισχυρή προσωπικότητα...

Posted by Evaggelos Venizelos on Thursday, October 17, 2024

Σε ανάρτησή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει: «Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μια ισχυρή προσωπικότητα που πρόσθεσε το δικό της χρώμα στην κυβερνητική αλλά και στην ευρωπαϊκή εμπειρία του ΠΑΣΟΚ  από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και την οικονομική κρίση. Την αποχαιρετούμε με αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τον δύσκολο προσωπικό αγώνα που έδωσε με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια».

Βάσω Παπανδρέου Μία σπουδαία μοναχική γυναίκα Μια σπουδαία αποτελεσματική απ όπου πέρασε πολιτικός Μια σπουδαία...

Posted by Anna Diamantopoulou on Thursday, October 17, 2024

Η Άννα Διαμαντοπούλου έγραψε για την Ελληνίδα πολιτικό: «Βάσω Παπανδρέου. Μία σπουδαία μοναχική γυναίκα. Μια σπουδαία αποτελεσματική απ όπου πέρασε πολιτικός. Μια σπουδαία μαχητική σοσιαλδημοκράτισσα. Μια σπουδαία Ελληνίδα. Μια σπουδαία Ευρωπαία. Από μακριά στα εύκολα ,στη φωτιά στα δύσκολα! Καλό ταξίδι Βασω!».

Ο Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του επεσήμανε: «Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τίμησε επί σειρά ετών το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπηρέτησε τον Ελληνικό λαό από κορυφαίες υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δημοσίων έργων.

Η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου αποτυπώθηκε στο ρεκόρ σταυρών που κατέγραψε, στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Προώθησε την «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα» και ο διεθνής τύπος αναγνώρισε το έργο της, αποκαλώντας την «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας». Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής έγραψε για τη Βάσω Παπανδρέου: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό τη Βάσω Παπανδρέου, που άφησε το δικό της αποτύπωμα και σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο της από όπου κι αν πέρασε τόσο για την Ελλάδα και το ΠαΣοΚ όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος».

Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , μια ξεχωριστή γυναίκα Πολιτικός έφυγε...

Posted by Konstantina Nadia Giannakopoulou on Thursday, October 17, 2024

Από την πλευρά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: «Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , μια ξεχωριστή γυναίκα Πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, Βουλευτής, Υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος. Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα».

Θα θυμάμαι τη Βάσω Παπανδρέου για για την παραταξιακή της συνείδηση, για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της...

Posted by Milena Apostolaki on Thursday, October 17, 2024

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει: «Θα θυμάμαι τη Βάσω Παπανδρέου για για την παραταξιακή της συνείδηση, για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της ως Υπουργού Εσωτερικών στον μεγάλο σεισμό του ’99, για τον δυναμισμό και το θάρρος της γνώμης της, σε μία περίοδο που οι γυναίκες πολιτικοί -και δη σε θέσεις ευθύνης- ήταν μια ισχνή μειοψηφία...».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.