Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αυτό που λείπει είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την προσέλευση τού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την προσέλευση τού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την προσέλευση τού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου © CHRISTOPHER NEUNDORF/ EPA

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λείπει μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών - Οι δηλώσεις του κατά την προσέλευση τού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε πως σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσουν τους ηγέτες τρία θέματα.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει. Θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδος η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ουκρανία θα είναι αυτή η οποία θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγάλη λεπτομέρεια στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κύριος Ντράγκι μέσα από το πόρισμα του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», συνέχισε.

Και τόνισε: «Να ξαναπώ ακόμη μία φορά ότι όπως είμαστε σήμερα οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα και την δυνατότητα μας για να μπορούμε να τους επιτύχουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα απασχολήσει πολύ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ. Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Εκεί θέλω να θυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας από το 2016», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη αλλά ένα ζήτημα το οποίο δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε κι εμείς ουσιαστικά μεταφέροντας την ελληνική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4xwxur5onah)

Η ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες. Προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. «Θα ακούσουμε από τον πρόεδρο Ζελένσκι για το προτεινόμενο σχέδιο νίκης του και θα εργαστούμε για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», τονίζει στην επιστολή-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την «ακλόνητη» υποστήριξή τους προς την Ουκρανία: πολιτική, στρατιωτική και οικονομική. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η οικονομική στήριξη, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (50 δισεκ. δολαρίων) προς την Ουκρανία, στη βάση της δέσμευσης που ανέλαβε η ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με τους εταίρους των G7, για να καλυφθούν οι στρατιωτικές ανάγκες, ο προϋπολογισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας.

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση και τους κινδύνους που αυτή θα φέρει σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, οι «27» θα τονίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να πιέσει σθεναρά για αποκλιμάκωση και να επιμείνει στον σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν ως «ανεύθυνες» και «απαράδεκττες» τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο και να τονίσουν ότι το προσωπικό του ΟΗΕ και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να προστατεύεται.

Η μετανάστευση, και συγκεκριμένα η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, θα απασχολήσει σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μια πιο διεξοδική συζήτηση, έπειτα από αρκετούς μήνες. Αυτήν τη φορά η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αυστηροποίηση της πολιτικής επιστροφών για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και σε πιθανά μέτρα, όπως η επιστροφή των ατόμων αυτών σε τρίτες χώρες. «Θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, των ενισχυμένων εταιρικών σχέσεων και των ενισχυμένων πολιτικών επιστροφής», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ενέργειας και συγκεκριμένα οι υψηλές τιμές που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «υποβάλει επειγόντως προτάσεις» με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.