Πολιτικη & Οικονομια

Μεταναστευτικό: Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής

Τι αναμένεται να δηλώσει ο Πρωθυπουργός

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μεταναστευτικό και ο ορατός κίνδυνος να βρεθεί για μία ακόμη φορά η Ε.Ε. αντιμέτωπη με αυξημένες ροές αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τι αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για το Μεταναστευτικό

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.

Το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής δίνει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που επιβαρύνονται κατά προτεραιότητα, θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν τις πιέσεις της Γερμανίας, που επιμένει να ζητά την επανενεργοποίηση των κανόνων του Δουβλίνου, ώστε οι χώρες πρώτης υποδοχής να παίρνουν πίσω μετανάστες, που έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.

Αναμένεται ακόμα να υπογραμμίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται, ακόμη να επισημάνει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το Βερολίνο θεωρεί ότι η διαδικασία δεν προχωράει όπως θα ήθελε, καθώς για παράδειγμα, το 2023 η Ρώμη δέχθηκε 42.468 αιτήσεις επιστροφών μεταναστών - που είχαν ήδη μετακινηθεί κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, ωστόσο πραγματοποιήθηκαν μόλις 60 επιστροφές προς την Ιταλία.

Η Ελλάδα δέχθηκε 6.400 αιτήσεις, αλλά τελικά μεταφέρθηκαν στη χώρα μόλις 6 μετανάστες. «Ακόμη κι εκείνοι που επιστρέφουν, αναζητούν τρόπους να μεταφερθούν ξανά σε άλλα κράτη μέλη και κυρίως στη Γερμανία» αντιτείνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο παραπάνω γερμανικό επιχείρημα.

Το Βερολίνο επιμένει, παράλληλα, να ικανοποιούνται οι σχετικές υποχρεώσεις καταγραφής των μεταναστών- που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος- προκειμένου να είναι ευκρινές ποια πρώτη χώρα υποδοχής είναι υπεύθυνη για εκείνους.

Οι «27» θα επιμείνουν στους συνοριακούς ελέγχους

Η συζήτηση των 27 Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, πραγματοποιείται στην αιφνιδιαστική απόφαση του Βερολίνου, προ ολίγων εβδομάδων, να επαναφέρει εσωτερικούς ελέγχους στη ζώνη του Σέγκεν, η οποία προκάλεσε αναρίθμητες αντιδράσεις τόσο στις χώρες πρώτης υποδοχής, όσο όμως και στις όμορες προς τη Γερμανία χώρες.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι «27» επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και μάλιστα «με διάφορα διαθέσιμα μέσα». Στη συνέχεια, αναμένεται να ζητήσει «την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και τις χώρες διέλευσης, μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, με σκοπό την πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων και απωλειών ζωών».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα» και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του «για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Αναμένεται ακόμη να επισημανθεί ότι «θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζοντας ότι «οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί είναι το κλειδί για την τακτική και συντεταγμένη μετανάστευση».